FOTO Popili smo poeziju i pročitali pokoje craft pivo u klubu Vakuum!

Koja je veza piva i poezije, ili općenitije, alkohola i umjetnosti, teško je reći. No teško je zanijekati da neki odnos postoji.

Jučer je ista formula iskušana i u klubu Vakuum gdje su snage udružili zagrebački pjesnik Boris Kvaternik, kneginečki pivar Nikola Sokol, bend Sten Mol i, naravno, brojni ljubitelji piva i poezije bez kojih događanje takve vrste i ne bi imalo previše smisla. Bila je to prva ‘Večer poezije i craft piva’, dok je moto večeri bio ‘Poezija i glazba – DA! Industrijsko pivo više nikada!’.

Zaslužni za ovakvo događanje, za koje se nadamo da je početak jedne sjajne prakse, bili su već spomenuti Vakuumovci i Udruga ‘Katapult’, kojoj su u fokusu upravo književne prakse.

Rezultat višesatnog ispijanja craft piva, čitanja i slušanja poezije te dobrog društva bio je fantastičan.

Najveće zasluge tu pripadaju dvjema osobama. Pjesniku Borisu Kvaterniku, koji je energičnim čitanjem svojih pjesama, poglavito socijalne i ljubavne tematike, pokazao kako poezija nije nešto što se konzumira u tišini, već da, kao u davna antička vremena, pripada javnim prostorima.

– Već dvanaest godina bavim se amaterskim pisanjem, a u profesionalno vrijeme pokušavam preživjeti raznim poslovima koji mi se ne rade. Pisanje je ono što me usrećuje i ono je razlog zbog čega se isplati raditi kako bi imali para za slobodno vrijeme – kazao nam je Boris.

Poezija nije jedino područje umjetnosti za koje se Boris zanima, područja interesa su još i crtanje te eksperimentalna glazba.

– Volim raditi više stvari. Ni u jednoj nisam profesionalac, no volim imati nešto za svoju dušu.

Ističe kako poezija i pivo idu zajedno i kako voli popiti nešto prije nastupa.

– Nastup u trijeznom stanju mi je nezamisliv jer je za mene nastup neka vrsta izlaska, ne posao. No pisanje u pijanom stanju nikako ne ide. Pjesme o pijanstvu ili pjesme koje napišem pijan završe u košu za smeće. Treba pisati trijezan, a čitati pijan – zaključio je Boris.

Drugo ime koje je potrebno istaknuti jest pivar Nikola Sombol čija craft piva su osvojila okupljene u klubu VAKUUM pa stoga nije ni čudo što su se mnogi zapitali kako su dosad uopće mogli piti obična industrijska piva.

– Pivo sam počeo kuhati prije tri godine, počelo je iz znatiželje. Našao sam mentora u Čakovcu i on mi je dao neka temeljna znanja o kuhanju craft piva. Sad dalje učim na greškama i napredujem – rekao nam je Nikola.

Na degustaciju je u Vakuumu ponudio tri vrste piva: porter, crvenskato pivo okusa koji naginje prženoj kavi, te APA pivo i IPA pivo.

– Ovo je zapravo prvi put da široj javnosti dajem svoja piva na kušanje. Što se tiče same proizvodnje craft piva, ili piva iz domaće prozvodnje, mislim da se to sad dosta razvija i sve više ljudi bavi se ovim poslom – kazao je Nikola.

Osim što je svoju poeziju čitao Boris Kvaternik, u tome su se okušali i još neki. Tako su Nikola Leskovar, čije ime nije nepoznato ljubiteljima umjetnosti riječi, Borna Kezele i Luka Detelj sudjelovali su u natjecanju za najbolju pjesmu na temu pijanstva. I upravo je potonji odnio, prema glasu publike, pobjedu.

Treba istaknuti kako je cijelim događanjem orkestrirao Vedran Bujanec.

Nakon što su pjesnici rekli svoje, kontrolu nad klubom preuzeo je bend Sten Mol koji su svojim akustičnim izvedbama cijelom prostoru dali još jednu dodatnu dimenziju.

Prva večer poezije i craft piva dala je najbolje što ta dva svijeta, bez kojih mnogi i ne mogu zamisliti svoj život, mogu ponuditi. Živjeli!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije