CTK Varaždin ‘velikim tamburaškim spektaklom’ obilježava 70. godišnjicu rada

Obilježavanje 70. godišnjice nekadašnjeg KUD-a ‘Vilko Jurec’ i KUD-a ‘Varteks’, to jest današnjeg Centra tradicijske kulture Varaždin, započinje velikim autorskim koncertom maestra Siniše Leopolda koji će se održati 21. listopada s početkom u 19.30 u gledalištu HNK u Varaždinu.

Siniša Leopold, hrvatski skladatelj, glazbeni pedagog i šef-dirigent jedinog profesionalnog tamburaškog orkestra u svijetu, ove godine slavi 30 godina svojeg umjetničkog rada.

– Maestro Leopold napisao je mnoge kompozicije i tamburaške obrade, koje će prisutni imati prilike čuti na koncertu u petak. Radi se o njegovom autorskom koncertu svih skladbi koje je napisao. Siniša Leopold je na neki način mentor orekstra Centra tradicijske kulture s obzirom na broj skladbi koje je za nas napisao. Upravo je to bio i povod da se krene u organizaciju koncerta na kojem će biti izvedena najpoznatija djela i obrade ovog velikog poznavatelja i stručnjaka u tamburaškoj glazbi. Velika je čast da na obljetnici imamo ovakve goste – istaknuo je Tibor Bün, voditelj Centra tradicijske kulture Varaždin i dodao kako je ‘koncert napravljen kako bismo publici prikazali sve ono što radimo’.

Na koncertu će osim tamburaškog orkestra HRT-a i tamburaškog orkestra CTK Varaždin nastupiti i vokalni solisti Đani Stipaničev, Valentinom Geci Koren, Matija Boršćak, ženski vokalni sastav Fijolice i Klapa Marof.

– Nadam se da će takav koncert postati tradicija – kazao je Bün.

Koncert će se održati pod viskom pokroviteljstvom Grada Varaždina.

– Sama činjenica da udruga postoji već 70 godina vrijedno je poštovanja, tim više što je riječ o udruzi koja čuva folklornu baštinu. Folklor je zaista nešto prekrasno i drago mi je da se tradicija nastavlja te da ćemo u petak imati prilike uživati u tamburaškom spektaklu. Pozivam sve naše sugrađane da dođu te da na taj način daju potporu Centru tradicijske kulture – istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš.

Koncert svih generacija

Nakon ovog koncerta, obilježavanje 70. Godina nastalja se 11. studenog velikim folklornim koncertom svih generacija.

Dvjestotinjak plesača i svirača se okupilo te marljivo uvježbava koreografije kako bi svečano obilježili sedamdeseti rođendan najtrofejnijeg i najaktivnijeg kulturnog društva u Varaždinskoj županiji.

Skupine gotovo svakodnevno uvježbavaju bivši voditelji Mirko i Pjerino Hrvaćanin, Krešimir Plantak te današnji voditeljski par Petar Jezidžić i Igor Horvat, profesionalni plesač u Ansamblu LADO.

Obilježavanje velikog jubileja završit će 13. studenog u koncertnoj dvorani HNK.

Uz svečanu skupštinu društva biti će, kao ‘šlag na tortu,’ održan koncert Vere Svobode, pjevačkog zbora, mlađeg i reprezentativnog tamburaškog orkestra CTK Varaždin.

Tom prigodom će najzaslužnijim pojedincima biti uručene diplome i plakete Hrvatskog sabora kulture.

Uz to, biti će upriličeno predstavljanje notne knjige ‘Đuline tambure’ u spomen na Julija Njikoša, poznatog hrvatskog skladatelja, etnografa, gl. pedagoga i osnivača Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a kako kaže organizator cijene su simbolične – 20 i 40 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije