Povodom blagdana Velike Gospe svete mise i proštenja diljem županije

Blagdan Velike Gospe koji se slavi diljem zemlje 15. kolovoza, ujedno je državni blagdan u Hrvatskoj. U našem kraju uz svečane mise diljem županije odvijaju se i ‘proštenja’.

Proštenje u Biškupcu

Popularni Mejaši ove subote, 13. kolovoza, održat će koncert u Biškupcu te garantiraju ‘pijanku za pamćenje’. Grupa Tim zabavljat će prisutne od 20 sati, a nakon njih pozornicu zauzimaju Mejaši.

Na sam blagdan, u ponedjeljak, 15. kolovoza, će u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u 11 sati biti će središnje misno slavlje na otvorenom koje predvodi prečasni Josip Golubić. Prije , od 7 i 9 sati na rasporedu su dva misna slavlja, a ono od 18 sati predvodit će velečasni Ivan Cujzek.

Valjiko mešo ne Bednje

Svečano bude i u Općini Bednja gdje se povodom Velike Gospe ili, na bednjanskom govoru, Valjike meše, proštenje održava dugi niz godina. To je najveće proštenje u širemu kraju koje okuplja vjernike s cijelog područja Bednje, Lepoglave i Kamenice te iz susjednog Krapinsko – zagorske županije.

Stare fotografije s bednjanskih proštenja pokazuju da je na njima oduvijek vladala vreva i velika gužva, a ono što posebno upada u oči jest da su svi hodočasnici bili odjeveni u narodne nošnje (sturinjsko äprovo). Zbog toga se u Bednji već godinama posebna pažnja posvećuje njegovanju tradicije, pa su tako i ljetos svi mještani pozvani da ‘na mešu’ dođu u narodnoj nošnji i tako održe starinske običaje.

Svečana misa je od 11 sati, a sve hodočasnike i posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda uz program KUD-ova. Za dobro raspoloženje zaduženi su Kavaliri.

Rokovo u Druškovcu

Proštenje je i u Druškovcu, gdje će se povodom blagdana svetog Roka, koji se slavi u utorak održati svečana misa.

Zabavni dio programa počinje u petak, 12. kolovoza, kad nastupa Nives Celzijus i nastavlja se do utorka, 16. kolovoza.

> Nives Celzijus dolazi na Rokovo: ‘Kako lijepa i preplanula dolazim u Druškovec!’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije