VIDEO Pjesma i spot ‘Res Verae’ Dominika Severa nominirani za rektorovu nagradu

Dominik Sever, član varaždinskog punk-rock benda Fajrunt, u sklopu svog školovanja na Sveučilištu Sjever, napravio je svoju prvu klasičnu kompoziciju i popratni video spot, koje je predao kao projekt za dobivanje rektorove nagrade na fakultetu.

U kratkom razgovoru, ispričao nam je kako je došao do te ideje, ali i mnoge druge stvari vezane za sam konačan proizvod.

– Već neko vrijeme imam san o sviranju u onim prekrasnim europskim koncertnim dvoranama, a za to mi je potrebna i prikladna glazba. Životna priča svakog čovjeka sadrži oscilacije mentalnog stanja. Od sreće do tuge, preko ravnodušnosti. Nemar i zapostavljanje tuđih osjećaja i misli najveći su uzrok depresivnog i melankoličnog ponašanja. Često idilično, ne nužno negativno mentalno stanje uvelike je doprinijelo izradi ovog rada koji se sastoji od dva dijela: klasične kompozicije u modernoj izvedbi i videospota – započeo je Dominik Sever o mislima vodiljama koje prožimaju njegov prvi ovakav uradak.

Prilikom skladanja kompozicije Res Verae, kaže da mu je upravo melankoličnost pomogla u realizaciji projekta.

– Melankoličnost je dozvolila da podjednako prodrem u najsretnije i najtužnije trenutke svojih misli i stvorim kompoziciju koja tematično oscilira iz dura u mol koji se u glazbenoj struci često promatraju kao radosne i tužne ljestvice. Iako kompozicija nije imala namjeru
pričati o tuzi već o životu, promišljanju i značenju istog, poprimila je boju tuge koju joj je dodijelila popratna naracija videospota – otkrio nam je.

U videospotu se istovremno odvijaju dvije radnje koje se međusobno prate. Sviranje i ples prikaz su komunikacije dvaju umjetnika koji sa svojim performansima ulaze u zajednički svijet i pokušavaju doseći savršenstvo.

– Fabula videospota na prvi pogled govori o nesretnom završetku ljubavi koja publiku ostavlja u neizvjesnosti i promišljanju, ali iza sebe sadrži drugačiju priču baziranu na istinitom događaju. Naracija je inspirirana tragičnim završetkom života mlade djevojke koja je imala neopisiv značaj u mojem životu, a izvedena je i zabilježena njoj u spomen – rekao nam je Dominik, čiji rad su prepoznali i mentori, koji su ga i predložili za rektorovu nagradu.

– Kolega Sever u rad je uložio izniman trud i promišljanje, napravio ga je neovisno o zadacima koje je izvršavao u sklopu obaveza na kolegiju, pokazao je iznimni interes i entuzijazam prilikom izrade rada te je u sve uključio i druge kolege nastavnike na Odjelu. Svojim multidisciplinarnim pristupom, u dogovoru sa svim sumentorima, u jedan je uradak spojio više različitih kompetencija i stvorio multimedijalni uradak koji na različitim razinama izuzetno dobro i kvalitetno komunicira s publikom. Razina koju je kolega dosegao bez problema se može mjeriti s nizom profesionalnih ostvarenja prisutnih na domaćoj, ali i inozemnoj glazbenoj sceni – zaključio je doc.dr.sc. Darijo Čerepinko, jedan od mentora Dominika Severa na ovom projektu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije