Vrhunski glazbenici i lokalni kreativci udružili snage na ŠUŠ Microfestu

ŠUŠ Microfest započinje ovog petka, 3. lipnja, a očekuje nas vikend prepun odlične autorske glazbe u caffe baru Elephant. Osim odličnih domaćih i stranih izvođača, svi okupljeni na festivalskom prostoru imat će prilike za uživanje i u rukotvorinama lokalnih kreativaca.

> Zabavite se i zaplešite na ŠUŠ Microfestu 3. i 4. lipnja u caffe baru Elephant!

O izvođačima

> ŠUŠ Microfest nudi odličnu zabavu uz recentnu autorsku glazbu i renomirana imena

Projekt WiFly je nastao prije dvije godine, a cijeli album djelo je Ante Magaša (tekstovi, rap) i Danijela Ivankovića (glazba). Unazad nekoliko mjeseci, okupili su i bend s kojim vježbaju pjesme. Danijel i Ante su surađivali 2000-ih u rap metal bendu DeLa Grande s kojim su postigli određene uspjehe u demo okvirima, od čega ističu finale Inkubatora, natjecateljskog eventa kuće Aquarius. Izgubili su na kraju od Leut Magnetika, ali su bili online pobjednici.

Negdje u to vrijeme su prestali sa radom, a Danijel Ivanković je skladao El Bahatijev posljednji album. Nakon pauze od nekoliko godina, Ante je predložio Danijelu snimanje albuma na što je pristao nakon što je pročitao tekstove. Žanrovski se WiFly svrstava u crossover rap sa storiteling tekstovima koji odskaču od klasičnog hip hop izričaja jer opisuju priče i ne bave se street temama i betl repom.

Htjeli su spojiti rap s domaćim naslijeđem, odnosno da se u pjesmama osjeća utjecaj od Arsena preko novog vala pa sve do danas. Sve pjesme su odsvirane i snimljene instrumentima, vokal je snimljen u jednom dahu, bez naknadnih dosnimavanja refrena i ostalog, upravo da se dobije ‘organska’ konotacija albuma. Na albumu su surađivali s brojnim gostima poput odličnog repera Jantara, jednog profesora violine, DJ-a te izvrsnu vokalisticu Sharlotte Gibson.

Priča o kantautorici Ireni Žilić zasigurno je jedna od najljepših priča ispričanih na domaćoj glazbenoj sceni u posljednje vrijeme. Pojavila se iznenada na samom kraju 2012. godine i predstavila svojim EP-em ‘Days Of Innocence‘ te u rekordno kratkom vemenu oduševila i kritiku i publiku. Od potpuno nepoznate glazbenice koja je nenametljivo i gotovo sramežljivo javnosti ponudila svoje pjesme, Irena postaje kantautorica o kojoj se priča, proriče sjajna budućnost i, ono najvažnije, koju se sluša.

Sve brojniji fanovi sa nestrpljenjem su iščekivali njezin idući studijski uradak, a čekanju je došao kraj 30. rujna 2014., kad je na vlastitoj etiketi Cuckoo, Irena objavila svoj debitantski album ‘Travelling‘. Album satkan od 11 predivnih, toplih i sjetnih pjesama.

Pjesama koje prolaze kroz uši i nepogrešivo pogađaju direktno u srce. A očito pogađaju mnoge jer su reakcije kritike ponovo jednoglasne u odobravanju te mnogi Irenu svrstavaju uz bok najboljim svjetskim izvođačima na kantautorskoj sceni i predviđaju joj uspjeh van granica Hrvatske, a album je našao svoje mjesto na vrhovima praktički svih izbora najboljih albuma godina u regiji.

Koncertna promocija albuma započela je 4. listopada na uglednom Waves Vienna festivalu u Beču, gdje je čak i poslovično suzdržana austrijska publika Irenin nastup ispratila pravim ovacijama. Nastavila se rasprodanim nastupom u zagrebačkoj Tvornici kulture, a od ostalih nastupa posebno treba istaknuti onaj na tradicionalnom božićnom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gdje je nastupila uz velike zvijezde kao što su Gibonni, Stefan Milenković i drugi, headlinerski nastup na Americana Night festivalu u Beogradu i SeaRock festivalu.

Jedan od vrhunaca dosadašnje karijere svakako predstavlja i nedavni rasprodani koncert u prestižnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. U veljači 2016. Objavljeno je i vinilno izdanje albuma ‘Travelling’, a u skopu koncertne promocije tog izdanja, Irenu po prvi put očekuje nastup u Varaždinu i to na ŠUŠ Microfestu. S obzirom da Irena trenutno radi i na novom albumu čiji se izlazak očekuje krajem ove ili početkom iduće godine, ovaj nastup bit će prilika da publika čuje i nekoliko novih pjesama.

Pridjevi su projekt Dine Santaleza, zajedno s pjevačicama Ivanom Picek i Ninom Romić. Trio hrvatskih kantautora formirali su bend na razmjeni ideja i pjesama putem emaila, da bi ubrzo snimili svoj album prvijenac u digitalnom obliku na Bandcampu u proljeće 2014. godine.

Svoju glazbu opisuju kao spoj različith žanrova poput pshiodelije, acid rocka, barok popa, Tropicalije i mnogih drugih, tako da se za njihove pjesme može reći da su zarazne i više nego uhu ugodne. Iako su tekstovi pjesama na hrvatskom, melodije i pjesme će vas ‘prikovati’ na slušanje do posljednje note.

Suradnja s lokalnim kreativcima

Kad se nostalgija i inat isprepletu u uvjerenje da nije svaki otpad baš za smeće, dogodi se brend Smetnjak. Njegov idejni začetnik Miroslav Belcar u malom gradu Ivancu ‘pomalo se igra s foteljicama’ i vraća im stari sjaj, a njegovih kreacija ne bi se posramjele ni šik trgovine u umjetničkim kvartovima Londona i New Yorka.

> Smećem iz ivanečkih dvorišta Smetnjak želi osvojiti londonske šik trgovine

Prve restauratorske korake taj 32-godišnjak je napravio iz nostalgije i inata. Svoju prvu fotelju dobio je od bake, no godine su učinile svoje i trebalo ju je urediti. Ubrzo je shvatio da mu udisanje novog života u stare fotelje leži i nije prošlo dugo prije nego što je sam počeo skupljati komade koje ljudi bace. Kreativni proces svaki je put sličan, i potpuno različit. Svaka fotelja je komad namještaja za sebe i priča svoju priču. U kombinacije dolaze razni materijali koje Miroslav nabavlja od trgovina s metražom do internetskih trgovina, a iskoristit će i poklonjene tkanine.

Turkish Hangar je jedna šarena družina koju povezuje strast prema različitim vidovima dizajna. Izrađuju male serije predmeta od drva, papira i tekstila. Zajedničko svim proizvodima je čist i jednostavan dizajn, davanje važnosti samom materijalu, dok je boja u funkciji davanja protuteže sirovosti materijala.

Od metoda tiska usredotočeni su na one bazičnije poput sitotiska i pečatiranja. Svi proizvodi su i uporabnog karaktera (kalendari, mali notesi, privjesci za ključeve, platnene vrećice, podlošci za čaše i stolice za djecu). Njihove rukotvorine moći će se razgledati i kupiti na prostoru festivala.

Podsjećamo, ulaznice za festival mogu se kupiti na ulazu u prostor festivala uz minimalnu donaciju 20 kuna. Program u petak započinje u 17 sati nastupom lokalnih DJ-eva i traje do 5 sati ujutro, dok u subotu festival otvara svoja vrata već u jutarnjem terminu, odnosno od 11 sati uz opuštajuću glazbu ploča, dok će svoju kulminaciju doživjeti nešto prije ponoći, kada će sve okupljene svojom glazbom natjerati na ples Jogarde i Antonio Zuza. Zabava će kao i dan ranije trajati do 5 sati ujutro, kada je predviđeno zatvaranje ovogodišnjeg izdanja ŠUŠ Microfesta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije