MOP Špancirfest festival od 23. do 28. svibnja u Varaždinu uz nikad jači program

MOP Špancirfest održat će se od ponedjeljka, 23. svibnja, do subote, 28. svibnja, a peto izdanje ovog festivala donosi još bolji i opširniji program nego proteklih godina.

Festival Multimedije, oblikovanja i primjene donosi niz predavanja, radionica s područja digitalne kulture i multimedije, kao i programe elektronske glazbe te interaktivni 3D maping na gradskoj vijećnici.

Sam festival će započeti otvaranjem izložbe Darija Belića ‘Where is the beginning of our private space?’ te izložbama dizajnerskih radova studenata Sveučilišta Sjever i fotografija selektiranih u sklopu UNIN Mediapitcha u ponedjeljak, 23. svibnja, u Galerijskom centru Varaždin.

Tijekom festivala, u HNK u Varaždinu održat će se ukupno 13 predavanja, dok će u palači Herzer biti održano šest radionica s tematikom digitalnih tehnologija i principa njihovog korištenja u stvarnom radnom okruženju.

Osim radionica za odrasle, održat će se i prikazivanje eksperimentalnog filma ‘Forever‘ Varaždinke Monike Rusak, koji je radila u sklopu svog studija, a film će premijerno Varaždincima biti prikazan u Kinu Galerija u četvrtak, 26. svibnja. U Šetalištu Vatroslava Jagića održati će se u subotu, 28. svibnja, i kreativna radionica uvoda u dizajn za najmlađe.

– Svi sadržaji na festivalu besplatni su za sve posjetitelje. Za radionice je potrebna prijava, kako bi se osigrala mjesta za sve zainteresirane. Pozivam roditelje ovim putem da prijave svoju djecu, a svi prijavljeni na vrijeme će dobiti sve potrebne podatke. Prijave su otvorene do 25. svibnja, stoga požurite – rekao nam je Fran Mubrin, predsjednik udruge MOP.

Od predvača, valja izdvojiti nekoliko Varaždincima poznatih imena, pa će tako jedno predavanje održati i Marko Hrastovec, koji je zajedno sa Sandrom Dujmenovićem autor fonta za prestižni pariški muzej Luvre.

Osim brojnih noviteta koje festival svake godine unosi u svoj program, ove godine najveći novitet je suradnja s Turističkom zajednicom grada Varaždina i Špancirfestom, zbog čega je i dodano ime Špancirfesta nazivu festivala.

– Ove godine se kao suorganizator i partner uključila i Turistička zajednica grada Varaždina. Znate da gradimo imidž grada kao malenog, kulturno-povijesnog grada izuzetne kreativnosti, a MOP festival promiče upravo multimediju i digitalnu kulturu s naglaskom na razmjenu znanja i kreativnu industriju. Poveznica je također i Špancirfest, koji također promiče iste vrijednosti i mislim da je bio logičan potez povezivanje. Međutim, tu zajednička suradnja ne prestaje, jer će se MOP priključiti i organizaciji ovogodišnjeg Špancirfesta. O čemu se točno radi, ne želim još otkrivati, ali sve ćete znati na vrijeme – zagonetno je rekla Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina.

Osim edukativnog programa, u čak šest kafića održavat će se i party program, u kojem će između ostalih sudjelovati i odličan bend Chui, kao i Filip Motovunski. Party program će se održavati u petak i subotu, 27. i 28. svibnja u kafićima My Way, Lavra, Elephant, Mea Culpa, Aquamarin i Sceni&Baru Zvonimir Rogoz.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na radionicama mogu se prijaviti mailom na mopfest@gmail.com ili putem službene Facebook stranice MOP Špancirfest festivala, gdje je potrebno ostaviti svoje osobne podatke, ime radionice i kontakt broj.

Cijeli program MOP Špancirfest festivala pogledajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije