43. Majski muzički memorijal J.Š.Slavenski donosi vrhunski glazbeni program

Majski muzički memorijal ‘Josip Štolcer Slavenski’ najznačajnija je glazbena manifestacija Čakovca i Međimurja posvećena istaknutom hrvatskom skladatelju Josipu Štolceru Slavenskom kojem u razvoju hrvatske glazbene kulture pripada posebno mjesto. Ove godine čeka nas njegovo 43. izdanje, koje će se održati od 10. do 12. svibnja 2016. u Čakovcu u organizaciji Centra za kulturu.

Tom prigodom ravnatelj Centra Ladislav Varga istaknuo je kako će manifestacija 43. Majskog muzičkog memorijala ‘Josip Štolcer Slavenski’ biti u znaku 120. godišnjice rođenja skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog uz izuzetno kvalitetan program.

– Sve započinje izložbom slika ‘Vrijeme bez vremena mjeri se satom’ umjetnice Ruse Trajkove u izložbenom prostoru Centra za kulturu u utorak 10. svibnja, u 19 sati. Nakon toga, u 20 sati slijedi vrhunski glazbeni spektakl uz gostovanje Zagrebačke filharmonije koja između ostalog izvodi i djelo Josipa Štolcera Slavenskog ‘Nokturno’, koje je Slavenski napisao upravo za Zagrebačku filharmoniju 1920. godine . Očekujemo punu dvoranu i krasan koncert. Zagrebačkom filharmonijom dirigira Krešimir Batinić, a gošća je sopranistica Iva Krušić.

Sljedeći dan, na sam rođendan Josipa Štolcera Slavenskog, u srijedu 11. svibnja u 19 sati u Muzeju Međimurja otvara se izložba ‘Vrag vas skeljil Međimurci idemo pljesat’. Nakon toga na pozornici Centra u 20 sati očekuje se vrhunska glazbena poslastica koju će ponuditi Zbor i orkestar muzičke akademije u Zagrebu sa 196 članova zbora i četiri solista.

Dakle, dvjesto izvođača nastupa u Centru za kulturu. Takva brojka na sceni odjednom još nije bila nikad do sada zabilježena. Oni će izvesti dva izuzetna kapitalna djela ‘Chaos’ i ‘Religiofonija’. Chaos je Slavenski napisao 1934. godine i ono govori o susretu religija, kršćanima, muslimanima, budistima , i ovo glazbeno djelo je i u današnje vrijeme više nego aktualno. Slavenski je uz te religije dopisao još i dvije svoje, glazbu i rad . To samo govori koliko je Slavenski bio ispred svojeg vremena. Solisti su Margareta Matišić, alt, David Šeb, bariton, Tomislav Tukša, tenor i Teo Visintin, bas.

Nagrada grada Čakovca ‘Josip Štolcer Slavenski pripala je Tomislavu Oliveru

Ovogodišnjeg laureata, Varga je predstavio uz programa posljednjeg dana manifestacije. – Zadnja večer, je večer laureata i dobitnika Nagrade Grada Čakovca ‘Josip Štolcer Slavenski’ za 2015. godinu, a to je je Tomislav Oliver za skladbu Complex Poetry (Kompleksna poezija), plesnu suitu za komorni ansambl, koju je protekle godine praizveo ansambl Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu uz Komorni ansambl Orkestra Opere HNK-a u Zagrebu pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera.

Nažalost to djelo se neće moći izvesti u Čakovcu zbog zauzetosti orkestra i baletnog ansambla, ali na našem programu u Čakovcu gostuje Ansambl Cantus koji će izvesti djela laureata Tomislava Olivera. Vjerujem da će svi programi biti iznimno posjećeni jer u ovih četrdeset i tri godine do sada nismo imali ovako kompleksan i bogat program, kazao je Varga.

Program 43. MMM-a Josip Štolcer Slavenski

Utorak, 10.5.2016.
Centar za kulturu
19 sati – Izložbeni prostor
RUSA TRAJKOVA ‘Vrijeme bez vremena mjeri se satom+
Izložba slika
Glazbeni program – Pjevački zbor ‘Josip Štolcer Slavenski’

20 sati CZK
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
Krešimir Batinić, dirigent
Iva Krušić, sopran

Srijeda, 11. 5.2016.

19 sati Muzej Međimurja
IZLOŽBA ‘Vrag vas skeljil Međimurci idemo pljesat!’

20 sati Centar za kulturu
ZBOR I ORKESTAR MUZIČKE AKADEMIJE U ZAGREBU
Josip Štolcer Slavenski:
CHAOS i RELIGIOFONIJA
Matija Fortuna, dirigent

Četvrtak, 12.5.2016.

20 sati
VEČER LAUREATA
Tomislav Oliver: Complex Poetry
ANSAMBL CANTUS
Berislav Šipuš, dirigent

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije