FOTO Generation Y: Od smijeha preko gromoglasnog muka do knedle u grlu

Karlo Bernik, Jura Ruža, Kristina Kutnjak, Monika Roth, Karla Aračić, Nikolina Herceg, Mihael Županić, Alan Obrstar, Snježana Roško, Pavla Vukalović, Lucija Pikija, Dino Sabati, Martina Kofjač, Julijan Martinčević…

Članovi su to Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu koji su protekle subote, 23. travnja, u Podrumskoj sceni ‘Zvonimir Rogoz’ premijerno izveli, majstorski vođeni redateljskom palicom Ksenije Krčar, predstavu ‘Generation Y’.

Iako je riječ, naravno, o članicama i članovima amaterske kazališne družine, energijom koju su odašiljali i entuzijazmom koji su prikazali, a nerijetko i popriličnom glumačkom uvjerljivošću, uspjeli su u potpunosti zaokupiti pažnju publike. I to ne samo površnom zabavom, kako bi se, s obzirom na dob aktera, moglo prejudiciranjem pogrešno zaključiti, jer sama tema predstave i neka pitanja koja ona otvara više su nego ozbiljni.

Tu famoznu Generaciju Y čine osobe rođene početkom 80-ih godina prošlog stoljeća pa do oko 2000. godine. Obično se ističu dvije glavne skupine njihovih tipičnih osobina po kojima se razlikuju od prijašnjih generacija.

S jedne strane, to je generacija čiji su pripadnici odrastali u doba najvećih tehnoloških promjena, govore nekoliko stranih jezika, teže obrazovanju te su vrlo liberalnih političkih stavova, imaju manji strah od nepoznatog…

S druge strane, to je generacija vrlo usmjerena na sebe, toliko da joj se pripisuje velika narcisoidnost, nerealna očekivanja, naglašeni osjećaj posebnosti iz kojeg proizlazi pravo da rade što žele kako bi osigurali vlastitu sreću, ponekad i na štetu drugih.

Iako inicijalno postavljena na komičnim elementima, predstava s vremenom, tematizirajući međuljudske odnose i njihov utjecaj na mlade u formativnim godinama, postaje sve ozbiljnija, a smijeh publike zamjenjuje njezin gromoglasni muk, gotovo do izazivanja ‘knedle u grlu’ u samome finalu, kada svi glumci izlaze na scenu u majicama s natpisima ‘brother’ i ‘sister’.

Ta prevažna pitanja o međuljudskim odnosima koja predstava postavlja mladi glumci iznijeli su na neočekivano uvjerljiv, sebi svojstven način.

– Obožavam raditi s mladim ljudima! Puni su entuzijazma, želje za umjetničkim stvaranjem, jako su otvoreni i kreativni. I to je zaista istina, svaka proba s njima me puni. Prate sve moje lude ideje, nesputani su konvencijama – opisuje svoje iskustvo rada s Kazališnim studijem mladih redateljica Ksenija Krčar.

Nakon subotnje premijere, na rasporedu je još jedno izvođenje predstave ‘Generation Y’ u svibnju, a u planu je i jedna izvedba na otvorenom. No tu vjerojatno nije kraj izvođenjima, nadamo se…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije