VIDEO: Raspoloženi Parov Stelar + raspoložena publika = vrhunski provod!

Riječki indie rock bend Jonathan na Špancirfestu je dobio priliku prvi se puta predstaviti varaždinskoj publici i učinili su to sjajno, iako su imali samo 45 minuta na raspolaganju.

Iza njih je debitantski album ‘Bliss’ i maxi singl ‘Getting Closer Is Keeping Us Apart’, a sedam-osam pjesama s ta dva izdanja iskombinirali su za varaždinski nastup.

Riječka petorka svira veoma dobro uigrani gitaristički rock, s dvije gitare koje se neprestano izmjenjuju i nadopunjuju u odličnim riffovima. Cijeli bend, zajedno s vokalom Zorana Badurine, zvuči kao da je došao s britanskog otočja, gdje bi ih bez problema mogao pratiti hype kakav Britanci vole napraviti s mladim bendovima. No, u Varaždinu ih je dočekalo stotinjak ljudi u publici, ali je ta brojka do kraja koncerta narasla na tisuću, a s tim je porasla i odlična atmosfera na Starom gradu.

Set su otvorili jednim od hitova, ‘Mama I’m Ready’, i među malobrojnim posjetiteljima odmah naišli na one koji su znali tekst i zapjevali s njima. Zaredali su se singl ‘Communicate!’, live veoma uvjerljive ‘Sweat’ i ‘Hands’ te balada ‘Pictures’, da bi sve eksplodiralo s najpoznatijim im pjesmama ‘Try To Get Even’ i njihovim ‘megahitom’ ‘Maggie’.

Odličan razglas išao im je na ruku i istaknuo svaku instrumentalnu dionicu, raznolikost njihovih aranžmana te uigranost i uvjerljivost benda, a light show je cijeli nastup učinio impresivnim. Iako ne postoje dugo i imaju samo jedan album, Jonathan su odavno sazreli za ovakve pozornice, što su jučer još jednom dokazali izvrsnom svirkom, a vrijeme je da to učini i hrvatska publika.

Parov Stelar izašao na pozornicu točno u sekundu!

Parov Stelar Band je na glavnu pozornicu Špancirfesta izašao točno u 23 sata, bez minute kašnjenja, iako nisu izašli svi istovremeno. No, prvo da neupućenima razjasnimo – Parov Stelar je umjetničko ime DJ-a i producenta Marcusa Füredera, koji je s vremenom oko sebe okupio bend. On je prvi izašao na pozornicu i cijeli je koncert puštao matrice, sampleove, bas linije i beatove, na koje se bend nadopunjavao.

Redom su za njim izašli violinist i violončelist, saksofonist, trubač i trombonist, basist/gitarist i bubnjar te kao šećer na kraju, pjevačica koja je publiku cijeli koncert zavodljivo držala u plesnom ritmu. Čim se ovakav mini orkestar pojavio na pozornici i zasvirao, publika je pala u plesni trans koji nije prestajao idućih 90 minuta.

> [INTERVJU] Parov Stelar: Nesuđeni varaždinski zet i kum electro swinga

Starim se gradom jučer orio zvuk electro swinga, žanra čiji je pionir upravo gospodin Stelar. Tu bi glazbu najlakše bilo opisati kao soundtrack ‘Velikog Gatsbyja’, ali to nisu one izmišljotine pop zvjezdica Beyonce i Fergie za film iz 2013. godine, već originalni swing kakav se dvadesetih i tridesetih svirao preko bare, obogaćen elektroničkim dodacima Marcusovih sampleova i beatova.

Savršena koreografija, odlični vizuali, impresivna rasvjeta

Cijeli je njihov nastup savršeno iskoreografiran. Puhači usklađeno mašu instrumentima, pjevačica senzualno njiše bokovima, svi se razmaknu kad netko od puhača, violinist ili gitarist dođu u sredinu odsvirati solo. Kad je na redu pjesma koju oni ne izvode, maknu se s pozornice kako ne bi bilo praznog hoda, a kad je vrijeme da se vrate, saksofonist doslovno iskoči iz zadnjeg plana i rulja naprosto poludi. Svemu tome treba pridodati odlične vizuale koji su se projicirali na nekoliko videozidova te, kao i kod Jonathana, impresivnu rasvjetu.

Treba, naravno, istaknuti kako je riječ o izvrsnim glazbenicima, zasigurno akademski školovanima. Svaki je ton bio na svom mjestu, svaki je solo bio bolji od prethodnoga, ali pritom nisu uštogljeni već se itekako dobro zabavljaju na pozornici, a njihovu je beskonačnu pozitivnu energiju i publika prepoznala te prihvatila, što je bilo očito po neprestanim povicima oduševljenja.

Njihov bi zvuk možda mogao postati monoton nakon nekog vremena, ipak je to više-manje isti ritam cijeli koncert i slične puhačke dionice, no zato su u svoj nastup pokušali unijeti što su mogli više raznolikosti, s obzirom na takvu glazbu. Tako nakon neke plesne točke odsviraju instrumental za vrijeme kojeg pjevačica odmara, da bi sljedeću pjesmu ona započela, a puhači uzeli minutu predaha. Između svega ubace bubnjarski ili solo na basu ili gitari, i publika je spremna za novu rundu plesa.

Završili s ‘Baska Brother’, pjesmom nastaloj u Baškoj

Velik broj pjesama na set-listi činile su skladbe s ovogodišnjeg Stelarovog albuma ‘The Demon Diaries’, kao što su ‘Hit Me Like A Drum’, ‘Demon Dance’ ili ‘Clap Your Hands’, no našlo se mjesta i za klasike poput ‘Catgroove’ i ‘Booty Swing’. Ipak, što god su odsvirali, reakcija publika je uvijek bila odlična, tako da je ovo bio jedan od onih koncerata na kojima set-lista zaista nije bitna. Cijeli su koncert završili pjesmom ‘Baska Brother’, koju su napisali u Baškoj na Krku i koju su izveli baš zbog toga što nastupaju u Hrvatskoj.

Ukratko rečeno, Parov Stelar i njegov bend priredili su sjajnu večer koja će ostati u pamćenju brojnim špancirerima. Odličan bend u kombinaciji s raspoloženom publikom garantiraju dobar provod, a mislim da se na to jučer nitko nije mogao požaliti. Rano je još za donositi sudove, no ovo je zasad najizgledniji kandidat za najbolji koncert festivala, a po mojem ih mišljenju (i nedavnom iskustvu sa Sziget festivala) samo Gogol Bordello može nadmašiti, koji su poznati po veselim i energičnim nastupima. Na kraju krajeva, to samo garantira još odličnog provoda na Špancirfestu!

> [INTERVJU] Parov Stelar: Nesuđeni varaždinski zet i kum electro swinga

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije