Parov Stelar: Nesuđeni varaždinski zet i kum electro swinga

Jedna od glavnih zvijezda ovogodišnjeg Špancirfesta austrijski je electro swing bend Parov Stelar iza kojeg stoji 40-godišnji producent, DJ i glazbenik Marcus Füreder. On je pod tim umjetničkim imenom kasnih devedesetih počeo nastupati kao DJ u klubovima diljem Europe, dok je s bendom prvi puta uživo nastupio 2005. godine.

U Hrvatskoj su prvi puta svirali 2012. u Šibeniku na Terraneo festivalu. Prošle su godine oduševili Boćarski dom u Zagrebu, a sada su došli rasplesati i varaždinski Špancirfest. No Marcusu ovo nije prvi put da posjećuje naš barokni grad kulture.

Miris stare ljubavi

– Ovo je emocionalni nastup za mene jer je obitelj moje prve ljubavi iz Varaždina, za mene je ovo kao da se vraćam kući. Bio sam ovdje prije 20 godina, ali ne kao glazbenik, nego kao dečko.

Uvijek je aktualno ono pitanje o tome je li bolje svirati u klubovima ili na festivalima poput Špancirfesta. Marcus kaže da je na klupskim nastupima više obiteljska atmosfera i izvođač je puno bliže publici, što je različito od festivala, gdje je jako puno ljudi, zbog čega je energija kao na nogometnim utakmicama, a emocije su intenzivne.

– Ovisi o raspoloženju, ponekad nisi raspoložen da svoje osjećaje podijeliš sa svima, pa preferiraš manje svirke, ali ponekad je jednostavno sjajno kad stojiš na pozornici i 20 tisuća ljudi vrišti uz tvoju glazbu. Možda je prije bilo zgodnije nastupati u klubovima, ali sad nam je program prilagođen partyjima, što funkcionira jako dobro na festivalima.

Glazba više lica

Ovogodišnji album ‘The Demon Diaries’ je dvostruki, otprilike njegov deseti u karijeri, uz brojne EP-ove i best of izdanja. Prvi CD je tipični Parov Stelar zvuk s njegovim sampleovima, dok je drugi CD snimio s orkestrom s preko 25 glazbenika, što je kombinirao s minimalnom elektronikom i beatovima.

– Dosad sam snimao s raznim glazbenicima, ali nikad s cijelim orkestrom, što je bilo lijepo iskustvo. Zanimljivo je započeti pjesmu s elektroničkim beatom, u to uključiti violončelo i zatim pustiti pjesmu da diše. No ne znam hoću li to ponoviti, album je nedavno izašao tako da ću se sad fokusirati na neke druge projekte. Producirat ću prvi album jednog mladog LA pjevača, uskoro ćemo izdati prvi singl. Volim producirati druge izvođače jer mogu uzeti pauzu od Parov Stelara. Živim kao Parov Stelar 25 sati na dan tako da ponekad trebam pauzu.

Tour menadžer Mark rekao nam je da otprilike svira 40 koncerata godišnje. Marcus ne voli duge turneje jer želi što više vremena provesti s obitelji, stoga najčešće sviraju vikendom, a najnaporniji mjesec im je srpanj, kada je najviše festivala. No ima nešto što mu je još mrskije od dugih turneja.

– Iskreno, mrzim letjeti, pa ako nije stvarno, stvarno, stvarno potrebno, volim putovati s busom, ali ne možemo izbjeći avione jer imamo dosta zahtjeva za koncerte iz Australije i SAD-a.

Prije Varaždina svirali su na slavnom festivalu Pukkelpop u Belgiji, a nakon Špancirfesta sviraju u Berlinu na europskoj verziji slavnog festivala Lollapalooza, u Budimpešti i Bukureštu, a u studenom će ipak morati avionom na kratku turneju u SAD, gdje ih čekaju dva nastupa na Broadwayu u New Yorku te koncert u Washington D.C. A što su pripremili za Varaždince?

– Svirat ćemo 90-minutni set s nekoliko novih pjesama, imamo novi vizualni sustav na stageu, a ostalo neka ostane iznenađenje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije