FOTO: Na ‘Šušu’ oduševili Sara Renar, M185, Ilija Rudman…

Drugi dan drugog izdanja Šuš Microfesta donio je cjelodnevnu zabavu na više lokacija u Varaždinu.

Dnevni dio programa bio je obilježen chillanjem u opuštenom izdanju, a počeo je već u podne na terasi caffe bara Elephant DJ setom članova Šuškavac kolektiva. Chillanje se nastavilo poslijepodnevnim vinilnim setom Emira Čovrana posvećenog jazzu te vinilnim chillom u odabiru MaliNe Umaline.

Večernji dio programa otvorila je Sara Renar nastupom s bendom u dvorištu Elephanta. Iako najavljen za 20:30, koncert je počeo sat vremena kasnije Sarinom solo izvedbom klasika Šarlo Akrobate ‘Ona se budi’, kojom zadnjih mjeseci započinje koncerte.

U sat vremena dugom nastupu, Sara i prateći bend – klavijaturist Zdeslav Klarić, gitarist Luka Geček i bubnjar Anže Kristan – varaždinskoj su publici odsvirali desetak pjesama.

Na samom su početku, nakon kratkog instrumentalnog uvoda, zasvirali hit ‘Jesen’ s istoimenog prošlogodišnjeg EP-a. Za tu je pjesmu Sara ove godine osvojila Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu. U ostatku seta izmjenjivale su se pjesme sa spomenutog EP-a i njenog albuma prvijenca “Djeca”.

Naslovnu pjesmu debija, njen rani hit ‘Djeca’, Renar je otpjevala u ogoljenoj verziji, samo uz pratnju Klarića na klavijaturama. S prvog smo albuma čuli i pjesme ‘Termopil’, ‘Nije pametno’, ‘Zavedi me’ i ‘Bok’, s kojom je prikladno završen koncert, te veliki hit ‘U velikom stilu’, koji su prvo odsvirali kao bend, a na bisu je Sara pjesmu ponovila u solo izdanju, uz gitaru i looper.

Uz naslovnu pjesmu, s “Jeseni” smo čuli i ‘Razmak’, koju Sara pjeva na engleskom, hrvatskom i francuskom, a krasi je analogni sintesajzer i zanimljiv riff na gitari, zatim divnu ‘Ljubav’ na čijoj studijskoj verziji gostuje Barbara Munjas, pjevačica istarskog benda Barbari, te najnoviji singl ‘Trag’, za kojeg Sara kaže da su ga premijerno odsvirali upravo u Varaždinu, na prošlogodišnjem Šuš Microfestu.

Jedini nedostatak odličnom nastupu Sare Renar i njenog benda mali je broj publike. Svega 80-90 ljudi slušalo je koncert jedne od najboljih hrvatskih autorica mlađe generacije, no vjerujem da nitko nije bio razočaran viđenim.

Nakon Sare pozornicu je preuzeo Varaždinac Simplestickman svojim jednosatnim setom ambijentalnog deep housea.

Zvijezda večeri bio je Karlovčanin Ilija Rudman, koji je okupljene rasplesao četverosatnim vinilnim setom.

Istovremeno je u Medinoj škrinji, drugoj festivalskoj lokaciji, trebao započeti koncert gostiju iz Beča, indie rock benda M185. No, i oni su, kao i Renar, kasnili sat vremena, a ni njih nije dočekalo pune varaždinske publike, iako je ulaz u Škrinju bio potpuno besplatan. Činilo mi se da je većina okupljenih slučajni “prolaznici” koji su Škrinju odabrali kao mjesto svog subotnjeg izlaska, a ne zbog koncerta.

Austrijski bend postoji već desetak godina, a dosad su izdali četiri studijska albuma. Posjet Varaždinu dogodio se u sklopu kratke hrvatske turneje na kojoj su svirali i u Rijeci te Zagrebu. Momci sviraju bučni indie rock s puno distorzija te vokalom koji podsjeća na američke college rock bendove poput The Hold Steady.

U sat i petnaest minuta dugom nastupu odsvirali su 13-14 pjesama, a najbolje funkcioniraju u dužim pjesmama u kojima do izražaja dolazi njihova sviračka tehnike te u kojima prelaze u vode post rocka i shoegazea.

Nakon benda palicu su preuzeli gosti iz Sarajeva – Kontra Crew. Oni su također puštali samo s vinilnih ploča, a njihov je glazbeni izraz drum’n’bass uz razne varijacije. Podrumski se prostor Medine škrinje s početkom njihovog seta naglo popunio pa je očito da Varaždinci vole zaplesati uz drum’n’bass i jungle ritmove.

> Dio atmosfere kojom je zračio ovogodišnji Šuš MicroFest osjetite uvidom u našu fotogaleriju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije