Učenici Pete osnovne posjetili Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu

>> Posjet učenika V. OŠ 6., 7., i 8. razreda PMF-u

U petak, 13. travnja, Peta osnovna škola Varaždin posjetila je Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu.

Učenici su prvo na Molekularnoj biologiji razgledali izložbe o DNA i RNA molekulama, mravima, otkrivanju i djelovanju lijekova, GMO hrani te In vitro oplodnji. Neki od učenika imali su prilike napraviti vlastite kapsule s praškom za rublje ili s vitaminom B.

Nakon toga slušali su predavanje ‘Kemija sprijeda i straga’ prof. Vladimira Stilinovića s Kemijskog odsjeka.

– Poslije predavanja dobili smo priliku samostalno, prema interesima, razgledati Kemijski odsjek i promatrati pokuse koje su radili i pokazivali studenti Fakulteta. Kada smo razgledali pokuse na Kemijskom odsjeku, krenuli su na Fizički odsjek. Na Fizičkom su se ponovo susreli s različitim pokusima, proučavali smo i projektore, ‘holograme’ i valove. Sudjelovali samo i u radionicama o tekućem dušiku gdje su nam pokazali za što se on koristi, na koliko stupnjeva vrije te kako djeluje na tvari koje uronimo u njega – stoji u priopćenju.

Nakon toga, proučavali smo neobična svojstva nenjutnovskih fluida kao što je otopina kukuruznog škroba čija se viskoznost mijenja ovisno o sili koju primjenjujemo na nju.

Kada su razgledali Fizički odsjek, krenuli su prema centru grada na Biološki odsjek. Tamo su naučili ponešto o kukcima, riječnim ribama, šišmišima, pčelama, vodozemcima, gmazovima, biljkama te podzemnim staništima. Učenici su također, mogli naučiti kako se rade sapuni, svijeće i mirisni štapići od biljaka te kako uzgajati biljke mesožderke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije