Učenici Rudarske škole sudjelovali na Državnoj smotri simuliranih suđenja

U subotu, 10. ožujka, održana je 11. po redu Državna smotra simuliranih suđenja.

Cilj takvih smotra je upoznati i približiti učenicima sudski i pravni postupak na sudovima u Republici Hrvatskoj.

Dvadeset odabranih ekipa iz srednjih škola diljem Republike Hrvatske sastale su se u zgradi Općinskog suda u Novom Zagrebu kao odvjetnici, svjedoci, optuženici ili oštećeni.

Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole su, kao i proteklih godina, sudjelovali na smotri te pokazali izrazitu sposobnost u snalaženju kao i u analizi činjenica te donošenju zaključaka na licu mjesta, a sve to pod mentorstvom profesorice Danijele Strmečki.

Učenike su, na samom početku, pozdravili Marin Mrčela, dr. sc., predsjednik Državnog povjerenstva za provedbu Smotre simuliranog suđenja i sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske te tajnici Tomislav Ogrinšak i Nevenka Lončarić Jelačić, viši savjetnici za nacionalne programe u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

U ovogodišnjem sudskom predmetu, (Županijsko državno odvjetništvo protiv Andreje Rogan – Kaznena prijava u kojoj očajnički pokušaj nastavka burne ljubavne veze završava pokušajem ubojstva) u prvom krugu suđenja, učenici GPRŠ preuzeli su ulogu tužiteljstva, dok je ulogu obrane preuzela Gimnazija Antuna Vrančića iz Šibenika.

U drugom krugu suđenja, učenici GPRŠ preuzeli su ulogu obrane, dok se na strani tužiteljstva našla Srednja škola Stjepana Ivšića iz Orahovice. U oba su suđenja sutkinje pohvalile učenike Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole na spremnosti i snalažljivosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije