U topličkoj školi učenici posadili šafrane u znak sjećanja na holokaust

>> Sjećanje na holokaust

U povodu Dana sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti učenici Povijesne grupe topličke osnovne škole prezentirali su projekt Šafran.

Žuti šafrani posađeni su u školskom ružičnjaku u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece te tisuće druge djece koja su umrla u holokaustu. Lukovice šafrana, zasađene sredinom listopada prošle godine, ovih dana su žuti pupoljci, a ima i prekrasnih žutih cvjetova. Žuta boja simbolizira žutu zvijezdu koju su Židovi morali nositi pod nacističkom vlašću.

– Cvijeće nas podsjeća na svu djecu koja su izginula. Procvjtali šafrani zapravo su simbol neminovnosti ili mogućnosti da će čak i nakon najstrašnijih događaja opet započeti novi život i da se možemo nadati kako će život biti bolji nego prije. Cvijeće nas na neki način uvjerava da na svijetu još ima ljepote i nade u budućnost. U sadnji ovoga cvijeća ima nečeg posebnog, javljaju se u nama istovremeno i osjećaj tuge, i suosjećanja, i pijeteta, ali i vjere u ljepšu i vedriju budućnost – rekli su učenici.

Projekt Šafran prezentirali su učenici Marko Dvorski, Veronika Dvorski i Stella Prstec zajedno sa svojim učiteljem povijesti Dragom Ilićem koji ih je vodio i pripremao za ovaj projekt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije