PREHRANA I ZDRAVLJE

Održan stručni skup u Srednjoj školi u Maruševcu: Predavači istaknuli važnost prehrane u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti

Svi su predavači istaknuli važnost edukacije mladih osoba o mogućim posljedicama nezdrave prehrane...

Stručni skup za kuhare, ekonome i zdravstvene
voditelje održan je u četvrtak i petak, 3. i 4.
siječnja, u učeničkim domovima u organizaciji Udruge
učeničkih domova u Republici Hrvatskoj i Srednje škole u
Maruševcu

Skup je otvorio važno pitanje prehrane srednjoškolaca.

Skup je vodila prof. Ljubica Banović,
predsjednica Udruge učeničkih domova, i ravnateljica Srednje
škole u Maruševcu dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija.

U četvrtak, 3. siječnja, velik su doprinos dali
predavači iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske
županije. 

Mr.
Tomislav Hrupački, dr. med. vet., govorio je o
sustavu kontrole i analize rizika u higijeni namirnica i
prostora; mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić,
dr. med. spec. javnog zdravstva, zamjenica ravnatelja, istaknula
je važnost prehrane u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, od
kojih su najrasprostranjenije bolesti srca i krvožilnog sustava
te rak; Karmen Kokot, dipl.ing. preh. tehn.;
prof. savjetnik, govorila je o pravilnoj prehrani srednjoškolaca.

Prehrana srednjoškolaca
jepretežito loša (s puno šećera, peciva od
nepunog zrna, brze pržene hrane i gaziranih pića) te su za
tu populaciju nužne smjernice i standardi kakvi već postoje za
predškolske i osnovnoškolske ustanove, kako bi se srednjoškolci
hranili vrijednim nutritijentima iz povrća, voća, mahunarki,
orašastih plodova i umjerenim unosom namirnica životinjskog
podrijetla – rekla je Kokot.

Uz
navedene predavače s temom o zaraznim bolestima koje se prenose
nedovoljno pripremljenom hranom polaznike
skupa upoznao je dr. Dejan Balažin, voditelj Odjela za
pedijatriju Županijske bolnice Čakovec.

Svi su predavači istaknuli važnost edukacije
mladih osoba o mogućim posljedicama nezdrave prehrane i, s druge
strane, o benefitu što ga dobivaju već sada: dobru
koncentraciju u školi, snagu, dobro
raspoloženje, kao i kasnije: dulji i kvalitetniji život. Ono što
sada čine za svoje zdravlje, sutra će im se vratiti.

U petak, 4. siječnja, predavanje i radionice
vodila je viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge i
odgajatelje u učeničkim domovima Miljenka Galić, dipl. pedagog,
iz Agencije za odgoj i obrazovanje, u suradnji s pedagoginjom iz
Učeničkog doma Marije Jambrišak iz Zagreba Nadom
Antolčić
.

One su prezentirale temu o komunikacijskim
vještinama
, koje su važne za sve koji rade s
učenicima. 

Polaznici
tog skupa došli su iz devetnaest učeničkih
domova, iz različitih dijelova Hrvatske. Unatoč hladnom vremenu
rado su prihvatili poziv da posjete naš grad kulture Varaždin i
upoznaju njegove znamenitosti.

Srednja škola u Maruševcu od svog osnutka, već
gotovo pedeset godina, promiče zdraviju prehranu za
srednjoškolce koju suvremena istraživanja sve više podupiru,
i spremna je prenijeti svoje iskustvo na druge srednjoškolske
ustanove radi dugoročnog planiranja i upravljanja zdravljem
pojedinaca i skupina. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije