Učenici su mogli degustirati vege burgere, bezglutenski kruh od heljdinog brašna, pekmez od aronije te puding od banane i rogača.
Osnovna škola Beletinec već tradicionalno
povodom rođendana planeta Zemlhe pokušava na zanimljive
i edukativne načine obilježiti taj važan dan te iz
drukčijeg kuta ukazati na potrebu za zaštitom.
Vodeći se mišlju što napraviti povodom ovogodišnjega Dana
planete
Zemlje, došli su na ideju da povežu vegetarijanstvo i
zaštitu okoliša.
U ovogodišnju organizaciju osim učiteljice
geografije uključili su se i učitelj iz informatike te učiteljica
iz fizike.
– Učitelj iz informatike uz kratku prezentaciju i edukativne
filmiće ukazao je na dobrobiti vegetarijanstva, učiteljica
iz geografije zajedno s učenicima izradila je edukativan plakat
koji su ukratko prezentirali učenici 7. i 8.
razreda, a za vegetarijanske delicije zaslužne su učenice 8.
razreda koje su zajedno s učiteljicom iz fizike pripremile ukusne
vegetarijanska jela za sve naše učenike – stoji u priopćenju.
Tako su učenici mogli degustirati vege burgere, bezglutenski kruh
od heljdinog brašna, pekmez od aronije te puding od banane i
rogača.
Učenicima je prikazano kako smanjenim unosom
mesnih proizvoda mogu smanjiti zagađivanje planeta, povećati
brigu za okoliš, pomoći gladnima u svijetu, prikazati više
empatije prema životinjama, ali i ono najvažnije, voditi brigu o
svome zdravlju.
– Danas je suvremena prehrana nezamisliva bez životinjskih
proizvoda, no skoro sve nutrijente važne za zdravlje čovjeka
možemo dobiti biljnom prehranom. Na taj način ne ubijamo
životinje, smanjujemo emisiju štetnih plinova koji se stvaraju
izmetom životinja te upotrebu fosilnih goriva za potrebe
obrađivanja oranica u svrhu dobivanja hrane za stoku kao i
za transport životinja. Kako bi se nahranila
stoka sve se više krče šume i pretvaraju u oranice ili u polja za
ispašu – stoji u priopćenju.
Nevjerojatni je podatak da mesna industrija sudjeluje s 18
posto emisije stakleničkih plinova dok cijela automobilska
industrija čini 14 posto zagađenja.
– Ako bi svijet jeo žitarice, mahunarke, voće i
povrće te obilje druge biljne hrane umjesto da njima hrani
životinje na farmama, nitko ne bi gladovao, a znamo da danas, u
21. stoljeću, mnogi ljudi gladuju, dok se na drugoj strani
svijeta hrana baca. Pokušajmo naći ravnotežu i suosjećati s
gladnima u svijetu – stoji u priopćenju.
Vege burgeri
Potrebno:
– heljdine pahuljice
– Kuhano povrće: brokula, cvjetača, mrkva, grašak, kukuruz po
želji, paprika, luk po želji, listovi peršina, češnjak
– Začini: papar, sol, vegeta
Postupak:
Povrće skuhamo i usitnimo štapnim mikserom te ga
dodajte u heljdine pahuljice koje ste prethodno
namakali 10 minuta. Smjesu ostavite stajati 15 minuta. Može
i duže. Čim se duže prožimaju okusi, bit će ukusnije.
Žlicom oblikujete pljeskavice i stavite ih na blago namašćen
papir. Pljeskavice pečite 20 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što
su pečene, poslužuju se u hambi pecivu ili crnom kruhu uz salatu
po želji. U hambi možete dodati kečap, majonezu, toskana-namaz,
senf…Kombinacije su neiscrpne.