Projekt "Za više sreće, ne bacam hranu u smeće"

Učenici III. osnovne škole osvijestili problem bacanja hrane i smanjili količinu bačene hrane

Žele potaknuti učenike da se osvijesti problem bacanja hrane u smeće te ih potaknuti da jedu zdravu i kuhanu hranu.

Znate li da prosječan stanovnik Hrvatske godišnje baci 84
kilograma hrane u smeće? Kad su na Trećoj osnovnoj školi Varaždin
obilježavali Tjedan školskog doručka u listopadu s učenicima su
pričali o velikoj dnevnoj količini bačene hrane i u III. osnovnoj
školi te su odlučili to promijeniti.

Projekt “Za više sreće, ne bacam hranu u smeće” krenuo je s
provođenjem početkom studenog 2022. i trajat će do lipnja 2023.
Uključeni su svi učenici i zaposlenici Škole. U rojektnom timu su
ravnateljica, stručni suradnici, svi razrednici te kuhari.

Učenici razredne nastave tijekom studenog i prosinca natjecali su
se tko će baciti manje hrane, pojesti najviše kuhane hrane i
povrća, tko će biti u kuhinji najuredniji, najljubazniji prema
kuharima, drugim učenicima i zaposlenicima škole, tko lijepo čeka
na red i sl. Razredu koji u navedenom bude najbolji obećana je
bila posebna slatka nagrada- torta naše kuharice Anite Novosel. U
drugom polugodištu natjecat će se učenici predmetne nastave.

– Želimo smanjiti količinu bačene hrane u smeće, potaknuti
učenike da osvijeste problem bacanja hrane u smeće, potaknuti ih
da jedu zdravu i kuhanu hranu. Također željeli bi razviti zdrave
prehrambene navike, kulturu pristojnog ponašanja u blagovaonici,
ekološku svijest o problemu bacanja hrane te formirati jelovnik
prema željama učenika – rekla je koordinatorica projekta
pedagoginja Valentina Habunek Mrazović.

Da je projekt uspješan pokazuju i brojke- količina bačene hrane
smanjena je za 60 %, a nadaju se da će tako i ostati.

S obzirom da su učenici pokazali veliku motiviranost i želju za
promjenom, kuhari naše Škole Anita Novosel i Krešimir Car,
odlučili su sve razrede koji su sudjelovali u ovom polugodištu
nagraditi slatkom nagradom- tortom, a organizirali smo i prigodnu
podjelu diploma. Hvala svim učenicima i zaposlenicima Škole za
doprinos projektu te Dr. Oetkeru na donaciji sastojaka za
torte.               
        

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije