Dječji vrtić Varaždin

Predstavljena slikovnica koju su osmislila djeca: ‘Ovo je pravi prikaz njihovog prijateljstva’

Radi se o slikovnici 'Osam priča o prijateljstvu' koju je osmislila skupina Zmajići iz Dječjeg vrtića Varaždin – Trakošćanska.

U utorak, 4. lipnja na dječjem odjelu Gradske knjižnice ‘Metel Ožegović’ održano je predstavljanje slikovnice ‘Osam priča o prijateljstvu’. Slikovnicu su osmislila djeca iz Dječjeg vrtića Varaždin – Trakošćanska, točnije skupina Zmajići.

O slikovnici te o njenoj vrijednosti i kako je nastala govorili su Ksenija Pletenac, Martina Hranj i Ivan Mesek.

– Kvaliteta slikovnice je u tome što je ona moderna basna. Likovi, životinje dobivaju ljudske osobine. Ono što je izuzetno zanimljivo je da djeca uvijek govore o onome o čemu imaju najviše iskustva. Posebno je i to što je slikovnica nastala baš kada se djeca rastaju od vrtića te odlaze u školu. Ujedno je ovo pravi prikaz njihovog prijateljstva i međusobnog druženja. Svaka pohvala odgajateljicama koje su iznijele priču, zapisivale ono što su djeca pričala. Takvu kompetenciju nema svatko, tako profesionalno odrađen posao, ali i takvu bezuvjetnu ljubav koju gaje prema djeci – kazala je pedagoginja Pletenac.

Razvijanje kreativnosti

O važnosti kreativnosti i zaigranosti u najmlađoj dobi govorio je Ivan Mesek.

– Kreativnost i zaigranost je najvrjednije što se nosi od djetinjstva. Sve afinitete u životu gradimo iz najmlađih dana. Sjećam se kada smo trebali napraviti crtež kojim ćemo prikazati što želimo biti. Napravio sam lika s bradom i francuskom kapom koji crta nekakvu figuru, a to se i obistinilo. Zahvaljujem odgajateljicama koje su njegovale taj likovni dio. Nažalost, u osnovnom i daljnjem obrazovanju izražavanje kroz likovnost je prilično zakinuto – rekao je Mesek te nastavio:

– U Finskoj likovnog odgoja kroz obrazovanje ima 1.500 sati, dok je u Hrvatskoj to na 300 sati. Često se susrećemo s tim da likovnjacima kažu da djeca ili učenici ne trebaju crtati jer neće biti svatko Leonardo. Onda odgovaram da se po takvom ne treba ići ni na tjelesni jer neće biti svatko Luka Modrić. Kreativnost je izrazito bitna u svim područjima života te se nadam da će djeca dalje nastaviti razvijati svoju kreativnost – kazao je umjetnik i performer Ivan Mesek.

Vještina pripovijedanja priča

U pripovijedanje i male tajne slikovnice ‘Osam priča o prijateljstvu’ sve prisutne roditelje i djecu uvela je Martina Hranj, poduzetnica, nastavnica i edukatorica.

– Drago mi je da sam s vama, a da su s nama i mali umjetnici. Dragocjene odgajateljice uzele su dječju inspiraciju i kreativnost te je nastala ova slikovnica. Pripovijedanje priča jedna je od najstarijih vještina. Djeca su stvorila priču tako da su je pričala, a odgajateljice zapisivale. Djeca su intuitivno posegnula za onime što svi nosimo u sebi, a to je pripovijedanje priča. Za to nije bila potrebna pismenost ili poznavanje slova, već je tu bila imaginacija. Roditeljima želim dati poruku da ih takvima zadrže kroz daljnje školovanje i obrazovanje. Ako želite da vaša djeca budu uspješna, da se dobro snalaze u životu te da budu sretna i zadovoljna, onda im pričajte priče i potičite ih dalje stvaraju ovakve priče – istaknula je Hranj te dodala:

– Oni su zaista pravi pripovjedači jer svaka od osam priča ima uvod, problem, zadatak koji treba riješiti pa nastaje napetost. Na kraju je tu sretan završetak. Svi elementi koji postoje se nalaze i u njihovoj slikovnici – kazala je Hranj te ponovila s okupljenom djecom kako se sluša priča.

Zatim je bilo vrijeme da okupljeni čuju priče iz slikovnice koja se osim na razvoj dječje kreativnosti odrazila i u likovnom dijelu. Naime, osim što su djeca pričala o vlastitom iskustvu, bilo to planinarenje ili odlazak na more, zaslužni su i za likovno oblikovanje rezanjem kolaža.

Najnovije