Glazbena škola Varaždin

Prvi sat harfe u Glazbenoj školi u Varaždinu

Radi se o jednom od najstarijih instrumenata u povijesti, a opet danas harfisti nisu tako mnogobrojni u usporedbi s drugim glazbenicima.

Harfa je jedan od onih instrumenata koji stoljećima zadivljuje kako laike, tako i profesionalne glazbenike. Radi se o jednom od najstarijih instrumenata u povijesti, a opet danas harfisti nisu tako mnogobrojni u usporedbi s drugim glazbenicima.

S početkom ove školske godine i Glazbena škola u Varaždinu može s ponosom istaknuti da ima dvije učenice, polaznice prvog razreda osnovne glazbene škole koje su, uz velik broj instrumenata koji se podučavaju u varaždinskoj Glazbenoj školi, upravo odabrale harfu.

U klasi nastavnice Veronike Čiković, talentirane mlade glazbenice i pedagoginje, koja uz redoviti pedagoški rad muzicira i u nekoliko uspješnih komornih sastava te u renomiranim orkestrima, od ove će godine stasati prva harfistička klasa u Glazbenoj školi u Varaždinu.

U Hrvatskoj se sviranje harfe podučava u tek nekoliko glazbenih škola. I dok je u slučaju orgulja škola bila predvodnica prije 30 godina, sada smo sretni da se pridružujemo institucijama koje pružaju sustavno glazbeno obrazovanje ovog instrumenta.

Prva klasa harfista

– Harfa je izuzetno popularan instrument u državama kao što su Francuska, Irska, Slovenija, a ja vjerujem da će i u Varaždinu uskoro biti izuzetno popularna prije svega zbog prekrasnog zvuka i literature. I sami smo se više puta našli u situaciji da je u izvedbi nekog djela bio potreban angažman harfista prilikom pripreme nekog velikog projekta, a s obzirom na stvarno mali broj harfista u Hrvatskoj, ponekad se stvarno nađete pred izazovom oko angažmana glazbenika koji će svirati upravo ovaj instrument – kaže Matačić te nastavlja:

– Stoga me još više veseli što smo ove godine konačno dobili priliku da upišemo prvu klasu harfista, one najmlađe u prvi razred osnovne, u našoj Glazbenoj školi i vjerujem kako će sa svakom novom godinom interes za ovim instrumentom samo rasti, zaključio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije