MALI RATARI Učenici V. osnovne sami proizvode voće i povrće za svoj stol!

>> Od uzgoja do stola-učenici V. osnovne sade, obrađuju i konzumiraju vrtne kulture

– U našem novom školskom vrtu, nakon jesenske sjetve, stigla je i proljetna te se već vide plodovi rada naših vrijednih učenika. Gredice su već pune raznog povrća i voća, a neke i spremne za konzumaciju – opisuju svoje poljoprivredne aktivnosti iz V. osnovne škole.

To su danas iskoristili učenici u produženom boravku te su sami ubrali i očistili mladi luk jer ‘to za ručak uz faširance najviše paše’ izjavila je jedna od njih. Ni učiteljice u produženom boravku Ivana Hosni i Željka Korade nisu odoljele mladom luku.

Uz luk još raste zelena salata, zelje, crveno zelje, blitva, jagode, rabarbara i začinsko bilje. U planu su paprika, rajčica i mrkva.

Ovim projektom kod učenika se razvija kreativnost i pozitivan odnos prema radu te se potiče i razvija briga za bilje. Njeguje se suodnos čovjeka i prirode, a poseban naglasak je na osviještenosti prehranjivanja biljkama uzgojenih bez upotrebe pesticida. Rekla nam je učiteljica Sanda Rajn voditeljica cvjećarsko-vrtlarske grupe.

Učenici su educirani na predavanjima i radionicama o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, upoznali se sa namirnicama i njihovim nutritivnim vrijednostima, učili o kulturi ophođenja za stolom i na kraju naučili saditi i uzgajati voće i povrće koje sa zadovoljstvom stavljaju na stol i konzumiraju.

Cilj koji smo si zadali prije tri godine pilot-projektom pravilne prehrane, s kojim smo upoznali naše učenike i pokazali im važnost uravnotežene prehrane, u potpunosti smo ostvarili i završili ciklus od uzgoja do stola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije