Vijesti / Školski kutak

Učenici Druge gimnazije Varaždin posjetili Hrvatski sabor

Učenici Druge gimnazije Varaždin posjetili Hrvatski sabor

Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma već četiri godine uspješno surađuje s učenicima Druge gimnazije Varaždin, a jedan od rezultata suradnje je i projekt 'Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta'.

Dio tog projekta odvijao se u srijedu u Zagrebu gdje je povodom Dana Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak, organizirao prijem za učenice i učenike Druge gimnazije Varaždin koji su sudjelovali u projektu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz sam posjet Saboru održana je i prezentacija projekta koji traje već devet mjeseci.

Cilj projekta je da se učenici  bolje upoznaju s novijom hrvatskom poviješću, kulturom i sportom te da jačaju svijest o lokalnom i nacionalnom identitetu.

U projektu sudjeluje 38 učenika Druge gimnazije Varaždin, ravnateljica škole Zdravka Grđan te profesori povijesti Nikola Slunjski i Marko Rogulja.

Od strane 'Puma' u projekt su uključeni Robert Puja (predsjednik Udruge), Igor Tkalec (tajnik Udruge) i Jurica Šare član Udruge.

Ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan naglasila je da je iznimna čast i zadovoljstvo predstaviti ovaj projekt pred zastupnicima, baš na dan kada Hrvatski sabor obilježava svoj dan.

- Ovo je jedinstven projekt u Hrvatskoj, prvi takve vrste uopće u kojem jedna lokalna institucija surađuje s udrugom iz Domovinskog rata - rekla je Grđan dodavši kako su u  proteklih nekoliko mjeseci učenici zaista proširili svoja znanja o našoj povijesti i nacionalnom identitetu.

- Naši su saborski zastupnici zaključili da je ovo odličan primjer suradnje i predložili da to bude model za cijelu Hrvatsku. Inače, naša je škola ušla u program kurikularne reforme, a mi smo ovim projektom zorno pokazali kako treba izgledati moderna nastava i kako se kvalitetno i interaktivno obrađuju školski sadržaji – zaključila je ravnateljica.

Predsjednik Udruge Puma, Robert Puja, naveo je da se zahvaljujući projektu učenici upoznaju s rujanskim danima rata u Varaždinu 1991. godine, doznaju zanimljivosti o znamenitim Varaždincima i kulturnoj povijesti grada. Projekt je dosada imao i četiri terenske nastave.

- Organizirali smo i nekoliko predavanja o Domovinskom ratu i drugim temama, a provedene su i četiri terenske nastave u sklopu kojih se putovalo u Maslenicu, Škabrnju i Zadar, kao i putovima Ljudevita Gaja, a posjećene su i najstarije hrvatske prijestolnice Knin i Šibenik te grad-heroj Vukovar– istaknuo je Igor Tkalec, tajnik Udruge. Ujedno je najavio i konferenciju sredinom lipnja u Varaždinu koja će predstaviti sve aktivnosti na projektu.

Čestitavši im na uspješno provedenom projektu saborski zastupnik Anđelko Stričak naglasio je da je upravo Hrvatski sabor tijekom mnogih stoljeća imao povijesnu ulogu očuvanja hrvatske državnosti i nacionalnog identiteta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci