Vijesti / Školski kutak

Novomarofska ekspedicija u Portugal: 'Ovo je pozitivno iskustvo našu školu'

Novomarofska ekspedicija u Portugal: 'Ovo je pozitivno iskustvo našu školu'

Osnovna škola Novi Marof sudjeluju u međunarodnom Erasmus + projektu STARS, a nedavno su predstavnici škole boravili u Portugalu.

Kako bi im čestitao na uspješnom provođenju projekta, ali i drugih aktivnosti, ravnatelja škole, dvoje učitelja i šestero učenika u petak je primio gradonačelnik Novog Marofa, HDZ-ov Siniša Jenkač.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Učitelji i učenici kroz suradnju s ostalim partnerima iz Europske unije upoznaju kulturu i život u drugim zemljama. Mogu ga usporediti s Hrvatskom i pozitivne stvari koje su naučili i vidjeli prenijeti kolegama. To je važno za razvoj mladih osoba. Drago mi je da je Osnovna škola Novi Marof aktivna i u ovim projektima socijalnog fonda - rekao je gradonačelnik Jenkač.

Cilj projekta STARS je stvaranje materijala za učenje koji se mogu upotrijebiti za suzbijanje negativnih stereotipa s kojima se učenici svakodnevno susreću. U projektu sudjeluju škole iz Portugala, Finske, Malte i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ravnatelj škole Anđelko Bošnjak istaknuo je da su ovakvi projekti nadogradnja.

- Tjedan dana smo bili u Portugalu. Učenici su vidjeli dio Europe, svi su prvi put putovali avionom, upoznali su nove prijatelje, govorili engleski, vidjeli druge škole, dobili nove ideje za uređenje naše škole. Svako ovo putovanje, a već smo bili u Engleskoj, Finskoj i na Mlati, je dodatni plus - kazao je Bošnjak dodavši da su 24 učenika kroz projekt imala priliku steći nova iskustva.

- Projekt je odličan jer se bavimo stereotipima, razbijamo predrasude u našem društvu pa time djeca dobivaju poruku o životu i načinima kako se drugi bore protiv neprihvaćanja različitosti u društvu. Vrlo pozitivno iskustvo, ne samo za školu, nego i za zajednicu. Bila je to naša zadnja međunarodna razmjena, a sljedeću godinu ugostiti ćemo učenike i učitelje iz drugih zemalja“, dodao je Josip Beštek, koordinator projekta.

Gradonačelnik Jenkač je podsjetio da je Osnovna škola Novi Marof uspješna i u projektima obnove školske zgrade.

- Škola je prošla na projektu kompletne energetske obnove, kreće natječaj i nadamo se da ćemo krajem godine imati većinu škole s novom fasadom i prozorima, također i na dvorani. Prošle godine se radilo na najstarijem dijelu škole, a sada kroz ovaj natječaj, s financiranjem ministarstva i fonda s 55 % te županije s 45 %, imat ćemo obnovljenu zgradu - kazao je Jenkač.

- S obzirom da školu ne čine samo zgrade, nego i učenici i učitelji, vrlo je važno da se oni educiraju, da se razvijaju. Osnovna škola Novi Marof jedna je od najvećih osnovnih škola u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Uz centralnu zgradu ima još pet područnih škola, a primjerice Remetinec ima 200 učenika. To je pogon koji treba voditi, stoga pohvale učiteljima i ravnatelju - zaključio je gradonačelnik na prijemu za predstavnike OŠ Novi Marof.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!