Vijesti / Školski kutak

PREHRANA I ZDRAVLJE

Održan stručni skup u Srednjoj školi u Maruševcu: Predavači istaknuli važnost prehrane u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti

Održan stručni skup u Srednjoj školi u Maruševcu: Predavači istaknuli važnost prehrane u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti
Srednja škola u Maruševcu

Svi su predavači istaknuli važnost edukacije mladih osoba o mogućim posljedicama nezdrave prehrane...

Stručni skup za kuhare, ekonome i zdravstvene voditelje održan je u četvrtak i petak, 3. i 4. siječnja, u učeničkim domovima u organizaciji Udruge učeničkih domova u Republici Hrvatskoj i Srednje škole u Maruševcu

Skup je otvorio važno pitanje prehrane srednjoškolaca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Skup je vodila prof. Ljubica Banović, predsjednica Udruge učeničkih domova, i ravnateljica Srednje škole u Maruševcu dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija.

U četvrtak, 3. siječnja, velik su doprinos dali predavači iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. 

Mr. Tomislav Hrupački, dr. med. vet., govorio je o sustavu kontrole i analize rizika u higijeni namirnica i prostora; mr. sc. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva, zamjenica ravnatelja, istaknula je važnost prehrane u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, od kojih su najrasprostranjenije bolesti srca i krvožilnog sustava te rak; Karmen Kokot, dipl.ing. preh. tehn.; prof. savjetnik, govorila je o pravilnoj prehrani srednjoškolaca.

- Prehrana srednjoškolaca je pretežito loša (s puno šećera, peciva od nepunog zrna, brze pržene hrane i gaziranih pića) te su za tu populaciju nužne smjernice i standardi kakvi već postoje za predškolske i osnovnoškolske ustanove, kako bi se srednjoškolci hranili vrijednim nutritijentima iz povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova i umjerenim unosom namirnica životinjskog podrijetla - rekla je Kokot.

Uz navedene predavače s temom o zaraznim bolestima koje se prenose nedovoljno pripremljenom hranom polaznike skupa upoznao je dr. Dejan Balažin, voditelj Odjela za pedijatriju Županijske bolnice Čakovec.

Svi su predavači istaknuli važnost edukacije mladih osoba o mogućim posljedicama nezdrave prehrane i, s druge strane, o benefitu što ga dobivaju već sada: dobru koncentraciju u školi, snagu, dobro raspoloženje, kao i kasnije: dulji i kvalitetniji život. Ono što sada čine za svoje zdravlje, sutra će im se vratiti.

U petak, 4. siječnja, predavanje i radionice vodila je viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge i odgajatelje u učeničkim domovima Miljenka Galić, dipl. pedagog, iz Agencije za odgoj i obrazovanje, u suradnji s pedagoginjom iz Učeničkog doma Marije Jambrišak iz Zagreba Nadom Antolčić.

One su prezentirale temu o komunikacijskim vještinama, koje su važne za sve koji rade s učenicima. 

Polaznici tog skupa došli su iz devetnaest učeničkih domova, iz različitih dijelova Hrvatske. Unatoč hladnom vremenu rado su prihvatili poziv da posjete naš grad kulture Varaždin i upoznaju njegove znamenitosti.

Srednja škola u Maruševcu od svog osnutka, već gotovo pedeset godina, promiče zdraviju prehranu za srednjoškolce koju suvremena istraživanja sve više podupiru, i spremna je prenijeti svoje iskustvo na druge srednjoškolske ustanove radi dugoročnog planiranja i upravljanja zdravljem pojedinaca i skupina. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!