Vijesti / Školski kutak

među 510 najuspješnijih

JANJA BANIĆ Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin dobitnica nagrade Ministarstva: 'To je najveća motivacija za još bolje i više'

JANJA BANIĆ Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin dobitnica nagrade Ministarstva: 'To je najveća motivacija za još bolje i više'
Varaždinski.hr

'Sretna sam što radim u školi u kojoj je radna etika i motiviranost kolektiva visoka, gdje se rado prihvaćaju nove stvari, gdje se promišlja o inovacijama.'

Na Dan učitelja, 5. listopada, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske nagradilo je 510 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika u školskoj godini 2018./2019. temeljem odluke Povjerenstva za nagrađivanje.

Janja Banić jedna je od nagrađenih profesorica informatike Prve gimnazije Varaždin, a nagrađena je za 'neposredan odgojno-obrazovni rad s darovitim učenicima, sudjelovanje u međunarodnim projektima te unapređenje rada škole.'

- Stekla sam zvanje diplomiranog informatičara na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, gdje trenutno studiram na doktorskom studiju. Odmah nakon završetka fakulteta radila sam kao pripravnik programer u tvrtki Zagorje d.d., potom i kao voditelj službe za elektroniku obradu podataka, dok sam 1992. otišla raditi u Metalsku industriju Varaždin također na radno mjesto voditelja službe za elektroničku obradu podataka. Budući da mi je želja (možda uvjetovana i genetski - obiteljski) bila raditi u školi, 1995. godine dobila sam posao u tadašnjoj Gimnaziji Varaždin na radnom mjestu profesorice informatike - rekla je uvodno, dodavši da je taj posao s velikim veseljem radila do 1. rujna 2009. godine kad je prvi puta izabrana za ravnateljicu škole.

- U ovom trenutku na početku sam svojeg trećeg mandata što je veliki izazov jer za mene postoji samo jedan cilj: školi koju sam i sama polazila te u njoj kasnije radila dati maksimum.
 
Nagradu je, ističe, primila kao jedna od svega pet srednjoškolskih ravnatelja u Hrvatskoj, temeljem rada na trenutnom radnom mjestu.

- Osim svega što obično uključuje ravnateljski posao, uključena sam i u projektne aktivnosti škole, nekima i inicijator i idejni začetnik. Voditelj sam Centra izvrsnosti za informatiku za srednje škole, što mi omogućuje da i dalje budem uključena u rad s visoko motiviranim učenicima. Također, završila sam usavršavanje za menadžera za izradu i provedbu europskih projekata. U mnogim školskim aktivnostima surađujem s učenicima i to je najljepši dio posla jer sam se s njima uvijek jako lijepo slagala - rekla je.
 
Nagrada je priznanje, dokaz da su napori i trud postali vidljivi, ističe.

- Zapravo je najveća motivacija za još bolje i više.
 
Situaciju u obrazovnom sustavu komentirala je ovako:

- U svakom sustavu uvijek ima mjesta za napredak. Sretna sam što radim u školi u kojoj je radna etika i motiviranost kolektiva visoka, gdje se rado prihvaćaju nove stvari, gdje se promišlja o inovacijama. Stoga nas reforma nije zatekla - rekla je.

Potvrđuju to mnogi savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje koji dolaze za napredovanja nastavnika.

- Izuzetno hvale način rada tih kolega. Mi smo do sada već završili projekt e-Škole kao jedna od prvih 20 e-Škola. Dobili smo opremu, nastavnici su educirani, radimo i dalje na tome, veseli nas što naši učenici to prihvaćaju i traže još. Prilično smo i fleksibilni i vrlo se lako dogovorimo o novim modelima ili najboljim načinima da riješimo neke probleme ili premostimo prepreke.

Svjesna je da nije tako u svim školama, no vjeruje da jedni drugima mogu pomoći savjetima, iskustvima, prikazima dobre prakse.

- 'Škola za život' je početak, gradit ćemo je i poboljšavati dalje svi zajedno, prvenstveno iskustvom, radom i osluškivanjem potreba naših učenika - rekla je zaključno.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!