Vijesti / Školski kutak

U SKLOPU PROJEKTA

Učenici varaždinske Prve gimnazije Varaždin boravili u Finskoj u sklopu Erasmus+ projekta 'Amazing race'

Učenici varaždinske Prve gimnazije Varaždin boravili u Finskoj u sklopu Erasmus+ projekta 'Amazing race'
Prva gimnazija Varaždin

Kroz različite aktivnosti učenici su imali prilike učiti o emocijima i učiti o tome kako se nositi sa različitim životnim izazovima.

Treća mobilnost Erasmus+ projekta 'Amazing race' organizirana je u finskom gradiću Lieto od 14. do 21. siječnja 2020. godine. Devet učenika varaždinske Prve gimnazije i dvije profesorice otputovali su u Finsku u sklopu projekta kojem je glavna tema bila zdravlje u svim aspektima, a u Finskoj je posebna pozornost stavljena na emocionalno zdravlje.

Kroz različite aktivnosti učenici su imali prilike učiti o emocijima i učiti o tome kako se nositi s različitim životnim izazovima. Sastavni i najvažniji dio svake mobilnosti je utrka po kojoj je projekt i nazvan. U internacionalnim timovima učenicima su bili podijeljeni zadatci poput aktivnosti u kampovima preživljavanja.

Utrka je bila vrlo zahtjevna, učenici su izvršavali zadatke u šumi tijekom dana, ali i noći. Naučili su pripremiti lososa na logorskoj vatri koristeći se samo nožićem, bez uputa trebali su sastaviti uređaj za pripremanje hrane, sastavljali su šator i tijekom noći su održavali vatru u sredini te na smjene dežurali, a najhrabriji su imali prilike uroniti u Baltičkom more. Utrka je trajala 4 sata.

Utrka je svakako bila važna aktivnost kroz koju su se učenici suočavali s raznim emocijama o kojima su kasnije razgovarali, crtali emocije i učili. Vrlo je vrijedno iskustvo same mobilnosti bilo volontiranje za lokalno starije stanovništvo Lieta te su učenici bili u ulozi osobnih trenera umirovljenicima kroz sportske aktivnosti koje su osmislili i proveli u djelo.

- Finci su bili izuzetno dobri domaćini, a lokalno stanovništvo je za sve sudionike projekta isplelo čarape kako bi ublažili finsku zimu. Aktivnosti projekta su bile intenzivne i naglasak je bio na samoj temi no ipak se našlo malo vremena i za posjet bivšoj prijestolnici Finske, gradu Turku te za kratki posjet Helsinkiju, glavnom gradu - kažu iz škole.

Profesorice Vinka Škerbić Sambolec i Ivana Žnidarić Kajić imale su priliku na licu mjesta doživjeti i istražiti finski obrazovni sustav te biti dijelom njihove redovne nastave. Profesorice su osim škole domaćina posjetile još dvije škole i svoje vrijedno iskustvo donijele natrag u svoju školu. 

9b0dca5daa9c0aa42500eb0f7861408c.jpg?v=2

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6021

Reci što misliš!