Vijesti / Školski kutak

ZA NAJMLAĐE

ONLINE Zajednički rad u Dječjem vrtiću 'Bajka' nastavlja se i tijekom izolacije

ONLINE Zajednički rad u Dječjem vrtiću 'Bajka' nastavlja se i tijekom izolacije
Ilustracija

Novonastala situacija primorala ih je na kreativno korištenje suvremenih oblika komunikacije.

Pošto je Odlukom Nacionalnog i Gradskog stožera civilne zaštite, rad vrtića ograničen na dežurstva za roditelje koji rade i ne mogu na bilo koji drugi način zbrinuti djecu, tako se i rad odgojno obrazovnih radnika u vrtiću našao pred velikim izazovom.

Iako se privatni vrtić Bajka kao i mnogi vrtići u ovom trenutku prvenstveno brine o spašavanju radnih mjesta i likvidnosti ustanove, njihovi vrijedni odgojitelji i stručni suradnici, puni optimizma i želje za kontaktom sa roditeljima i djecom osmislili su načine kako održati međusobne kontakte i to besplatno.

9107e02ed954093cfaf83e128a565235.jpg?v=2

Brojne aplikacije na internetu nude razne mogućnosti za održavanje online vrtiće

Novonastala situacija primorala ih je na kreativno korištenje suvremenih oblika komunikacije.

- Kako su naši roditelji navikli na dugogodišnju komunikaciju putem virtualne oglasne ploče - Dinamikom (https://www.dinamikom.eu/), sada smo željeli tu komunikaciju dodatno pojačati kako bi bili dostupniji i našim najmlađim korisnicima - djeci.  Neke odgojne skupine koriste Viber grupe, neke zatvorene Facebook grupe, a uskoro krećemo i sa aktivnostima uživo putem Instagrama, ovisno o željama i potrebama svojih korisnika. Zadržali smo usmjerenost na sva područja razvoja pazeći da su sadržaji primjereni dobi djece. Ono što nas posebno veseli je da su i djeca i roditelji postali aktivni sudionici te se naš zajednički rad nastavlja i tijekom izolacije. Za sva pitanja, nedoumice, probleme tu su i on line video individualni razgovori za roditelje putem Skype aplikacije ili Messengera. Osim s roditeljima i djecom i djelatnici vrtića ostali su međusobno povezani redovito održavajući sastanke putem video poziva (aplikacije – Hangouts, Zoom cloud meetings (https://zoom.us/), Microsoft Teams) o tekućim pitanjima važnim za funkcioniranje vrtića - poručila nam je pedagoginja Josipa Kirić. 

e981567df0a7b3d20b6a7473038a2ce2.jpg?v=2

- Smatramo da je online vrtić, a naročito predškola, bitna jer su djeca do nedavno imala svoju rutinu odlaska u vrtić. Zadatke za predškolu izrađujemo u LearningApps.org  (https://learningapps.org/) što omogućuje djeci interaktivan pristup u rješavanju aktivnosti. Djeca su oduševljena, nestrpljivo očekuju svaki dan vrijeme online vrtića da čuju svoje prijatelje i odgojitelje - izjavile su odgojiteljice Suzana Kirin i zdravstvena voditeljica Lana Mucko.

- Odgojiteljice dijele sa roditeljima korisne pedagoške video materijale, ideje za kreativne aktivnosti s djecom, on line slikovnice, igre i kvizove znanja. Jedni drugima ostavljamo komentare i poruke podrške što nam u ove dane svima mnogo znači - rekle su odgojiteljice Vinka Rozmarić Kurtak i Adriana Pertinač

Ono što je djeci ipak najvrednije i najviše ih veseli je kada im pošaljemo vlastiti video uradak gdje mogu nas, svoje odgojitelje iz skupine, i vidjeti i čuti. Isto tako i oni nama šalju svoje slike, glasovne zapise i kratke video uratke. Naša komunikacija vremenski je određena (svaki dan u određeno i ograničeno vrijeme) kako ne bi ometala roditelje tokom cijelog dana te kako bi djeca imala vremena s roditeljima proći objavljeni sadržaj - izjavila je odgojiteljica mentorica Martina Kazić. 

a172b95487eaad352259095753034960.jpg?v=2

Roditelji su također zadovoljni ovakvim načinom rada te su im online sadržaji od velike pomoći u 'kućnoj' svakodnevnici.

- Ideja o aktivnostima preko Vibera je odlična, Alen je sav sretan. Svaki dan prati vrijeme i prije 11 sati upozorava da pogledamo Viber - mama Judit V.

- Sretni su kad vas čuju - mama Snježana V.

- Odlično, svaka čast na inicijativi. Unatoč cijeloj situaciji lijepo je da radite „zajedno“ tako da samo naprijed - mama Tamara T.

- Jako ste razveselili Lenu s ovim videom. Razgovarala je sa vama misleći da ju čujete - mama Tina G.

- Lea se razveselila kad vas je vidjela. Morala sam joj pustiti tri puta da pogleda video.“ - mama Mirela Z.

Dječji vrtić Bajka, inače je jedna je od Europskih točaka za darovite te dio Centra izvrsnosti Varaždinske županije.

7b88860819bd890032294bcc6581ec19.jpg?v=2

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video