Vijesti / Školski kutak

nagrada 'Šegrt Hlapić'

Strukovna škola Varaždin jedina u Hrvatskoj školuje učenike za zanimanje staklar

Strukovna škola Varaždin jedina u Hrvatskoj školuje učenike za zanimanje staklar
Varaždinska županija

Srednja strukovna škola Varaždin najbolja je strukovna škola u Hrvatskoj u 2020. godini.

Srednja strukovna škola Varaždin jedina u Hrvatskoj školuje učenike za zanimanje staklar, kao i za još 14 deficitarnih obrtničkih zanimanja u sektoru tekstila i kože, drva, likovne umjetnosti i dizajna te za osobne i ostale usluge. U posljednje četiri godine su za čak 50 posto povećali broj učenika upisanih u prve razrede. Jedina su škola koja ima organiziranu zaštitnu radionicu, a ujedno su sjedište Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost.

Upravo je Srednja strukovna škola Varaždin najbolja strukovna škola u Hrvatskoj u 2020. godini - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta im je dodijelio nagradu 'Šegrt Hlapić' kao najboljoj školi koja izvodi obrazovne programe za obrtnička zanimanja, a na prijedlog Obrtničke komore Varaždinske županije.

Župan Radimir Čačić je danas, 29. srpnja, čestitao ravnatelju Draženu Košćaku i svim djelatnicima na velikom uspjehu te je Srednjoj strukovnoj školi dodijelio novčanu nagradu od 20.000 kuna.

- Naše škole imaju iste uvjete kao i sve druge škole u Hrvatskoj, ali se iznova pokazuje da dugoročan, ozbiljan i kvalitetan rad daje iznimne rezultate. Posebno smo ponosni na Srednju strukovnu školu i nagradu Šegrt Hlapić, jer je to nova potvrda njihove kvalitete. Od jeseni će tu školu pohađati 600 učenika u 32 razredna odjela. Impresivno je što su u četiri godine, u vrijeme dok u cijeloj državi pada broj upisanih u strukovna zanimanja, oni uspjeli povećati broj upisanih za strukovna zanimanja za 50 posto, što je spektakularan rezultat. Pokazuje promjenu u načinu razmišljanja te pristupu roditelja i učenika, ali je i rezultat kontinuirane suradnje s gospodarstvom, a posebno s obrtnicima. Ovdje će se školovati prvih šest staklara, što je struka koja dosad nije postojala u državi, a nužna je. Osim toga, 24 % svih galanterista, 12 % pekara i 11 % svih soboslikara u Hrvatskoj školuje se u upravo u Strukovnoj školi Varaždin. Čestitam vam još jednom - istaknuo je župan Radimir Čačić.

Ravnatelj Dražen Košćak je zahvalio i odmah najavio da će 20.000 kuna zajedno sa sredstvima koja će donirati tvrtka Press Glass uložiti u opremanje malog praktikuma za staklare.

- Nagradu Šegrt Hlapić osvojili smo 2002. godine i sada ponovno, što nam je poticaj da i dalje radimo i trudimo se. Mi ne školujemo samo učenike iz Varaždinske županije, nego i iz Zagreba, Krapine, Koprivnice, Virovitice, Čakovca i drugih mjesta. Njihovi roditelji kažu da su čuli za nas i da žele da im djeca pohađaju baš ovu školu. Odnos s učenicima, oprema i način na koji radimo čine razliku u odnosu na druge škole. Naši učenici su odlični, a mi im dajemo priliku da stvaraju i rade svojim rukama. Nije slučajno da su u zadnjih deset godina osvojili čak 50-ak medalja na državnim natjecanjima, od čega 25 zlatnih. Zahvaljujem i Varaždinskoj županiji na podršci, jer bez toga ne bi bilo ovakvih rezultata - rekao je ravnatelj Dražen Košćak. 

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!