Vijesti / Školski kutak

EKOLOGIJA

GLOBE KONFERENCIJA Lara Draganić i Ema Težak iz Treće osnovne škole Varaždin prezentirale svoj istraživački rad

GLOBE KONFERENCIJA Lara Draganić i Ema Težak iz Treće osnovne škole Varaždin prezentirale svoj istraživački rad
Ilustracija

Globe program (globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) je znanstveno obrazovni program pokrenut u SAD-u 1995. godine, a Hrvatska je bila među prvim zemljama koja je pristupila ostvarivanju tog programa.

Svake godine održava se regionalni sastanak za Globe zemlje Europe i Euroazije gdje znanstvenici, učitelji, učenici i voditelji Globe programa razmjenjuju svoja iskustva u provođenju Globe programa.

Globe program (globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) je znanstveno obrazovni program pokrenut u SAD-u 1995. godine, a Hrvatska je bila među prvim zemljama koja je pristupila ostvarivanju tog programa (13. travnja 1995. godine). Globe program je interdisciplinarni program  u kojem učenici kontinuirano prate stanje okoliša u području atmosfere, pedosfere, hidrosfere, biosfere i svoja opažanja i mjerenja unose u svjetsku online bazu podataka. Tako doprinose stvaranju globalne slike stanja okoliša i ekoloških odnosa te klimatskih promjena. U GLOBE program uključeni su i znanstvenici iz cijelog svijeta koje vodi kampanje i usmjeravaju učenike u njihovom istraživačkom radu. 

- Ema i Lara prezentirale su fenološki rad škole koji je trajao 5 godina. Generacije učenika pratile su listanje i pupanje lipe i uspoređivale vrijeme pupanja i listanja u Varaždinu i Belišću tijekom pet godina. Svojim istraživačkim radom došli su do zaključka da temperatura tla i zraka imaju velik utjecaj na vrijeme kada će lipa prolistati te da vlažnost zraka i padaline odnosno količina vlage u tlu određuju trajanje vegetacijskog perioda. Iz petogodišnjih opažanja vidljivo je i da se vrijeme listanja lipe pomaknulo za 2 tjedna što je i pokazatelj klimatski promjena. Rad su prezentirale na engleskom jeziku pred stotinjak znanstvenika, učitelja i učenika iz cijelog svijeta putem online platforme Zoom - napisali su iz škole.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!