Vijesti / Školski kutak

'p. s. Pokreni solidarnost'

Šemovečki osnovnoškolci sudjelovali u projektu 'p. s. Pokreni solidarnost', evo detalja

Šemovečki osnovnoškolci sudjelovali u projektu 'p. s. Pokreni solidarnost', evo detalja
Osnovna škola Šemovec

Projekt 'p. s. Pokreni solidarnost' temelji se na vrlo jednostavnoj zamisli: poruka u boci.

Osnovna škola Šemovec primljena je na međunarodni Erasmus + projekt 'p. s. Pokreni solidarnost'. Škola je jedina iz Varaždinske županije koja zajedno s još 14 osnovnih i 9 srednjih škola iz Hrvatske sudjeluje na projektu koji kod nas prevodi Centar za mirovne studije u Zagrebu. Centar za mirovne studije je nevladina, neprofitna organizacija koja promiče nenasilje, ljudska prava i društvenu promjenu povezujući obrazovanje, istraživanje i aktivizam. Uz Hrvatsku, u projektu sudjeluju učenici i učitelji iz drugih europskih zemalja, poput Francuske, Španjolske, Slovenije i Poljske.

Projekt 'p. s. Pokreni solidarnost'

Projekt 'p. s. Pokreni solidarnost' temelji se na vrlo jednostavnoj zamisli: poruka u boci. Naime, 21. ožujka svake godine, na Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, djeca i tinejdžeri šalju razglednice nasumično odabranim osobama iz telefonskog imenika svoje lokalne zajednice. Na svakoj od tih razglednica stoji fotografija i poruka solidarnosti osmišljena na radionici pisanja s društvenom tematikom koju su učenici s mentorima detaljno obradili. To je njihova jednostavna poruka starijima o tome kako bismo se trebali jedni prema drugima odnositi kako bi svijet bio bolje mjesto življenja za sve nas bez obzira na nacionalnost, boju kože, spol i ostale nevažne društvene identifikacije.

Primatelji razglednice se pozivaju na odgovor putem odvojene kartice koja se šalje natrag u ured koordinacijske organizacije, Centra za mirovne studije. Organizacija odgovore prosljeđuje učeniku ili učenici koja je poslala razglednicu. Fotografije su odabrane s ciljem podizanja svijesti o različitostima u našem društvu između mladih i primatelja razglednica. Još jedan cilj je potaknuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji i percepciji te razmišljanje o vlastitim predrasudama i pogledima na izbjeglice, mlade, obitelj, siromaštvo, prava djece, društveni aktivizam i pluralizam, međugeneracijske odnose i drugo.

- Doista, u društvu čije vrijednosti propadaju, koje je podijeljeno oko kulturoloških, vjerskih i socijalnih tema te koje pokazuje sve uočljive znake nemogućnosti iskaza gostoprimstva prema drugima, pristup obrazovanju, umjetnosti i mogućnosti izražavanja od životne je važnosti. Više no ikada ključno je raditi s djecom na percepciji te naglašavanju vrijednosti tolerancije i poštovanja koje osobu čine odgovornim građaninom - poručuju iz škole.

U projektu za sada sudjeluju svi učenici viših razreda, a u izradi je i velika radijska emisija o solidarnosti. Sukladno s time, škola je u suradnji s Crvenim križem započela veliku akciju solidarnosti prikupljanja pomoći za unesrećenu djecu u potresom pogođenim područjima Hrvatske. Malen je to korak, ali opet od iznimne važnosti prema očekivanim pozitivnim društvenim promjenama.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!