Vijesti / Školski kutak

Velika obljetnica

PRVA PRIVATNA GIMNAZIJA OBILJEŽILA 25. GODIŠNJICU Četvrt stoljeća drugačijeg pristupa učenju

PRVA PRIVATNA GIMNAZIJA OBILJEŽILA 25. GODIŠNJICU Četvrt stoljeća drugačijeg pristupa učenju

Iako se na takvim obljetnicama često stvar u ruke prepušta 'odraslijima', Prva privatna gimnazija s pravom javnosti odlučila se za drukčiji pristup.

Cjelodnevnim programom u petak, 29. travnja 2022. godine, obilježeno je 25 uspješnih godina rada Prve privatne gimnazije s pravom javnosti Varaždin. Bio je to nenastavni dan za učenike, koji su se s profesorima, u prijepodnevnim satima okupili u holu i dvorištu palače Sermage na Stančićevom trgu.

Radionice: 25 godina Prve privatne gimnazije Varaždin Prva privatna gimnazija s pravom javnosti

Bio je to svojevrsni Dan otvorenih vrata, možda ne škole, već uvid u rad učenika i nastavnika koji su do popodnevnih sati provodili radionice iz nekoliko različitih predmeta. Našlo se tu povijesti, biologije, fizike i likovne kulture, a vrijedni su učenici uz svoje mentore pažljivo obavljali svoje zadatke koji su bili zacrtani za poseban dan.

Službeni dio s gostima, među kojima su se našli bivši profesori, djelatnici i učenici, bio je sve samo ne uobičajeni. Iako se na takvim događanjima i obljetnicama često stvar u ruke prepušta 'odraslijima', Prva privatna gimnazija odlučila se za drukčiji pristup. Učenice su vodile glavnu riječ u programu koji se sastojao od glumačkih izvedbi, interpretacija, pjesme i plesa, uz nešto manje protokolarnih govora, a nešto više smijeha.

Počast vizionarki i prvoj ravnateljici

Učenice Nika Dopuđ i Ana Jurinić ponovile su gradivo i kroz povijest škole, koja seže u 1997. godinu, sjetile se osobe koja je sve započela. Riječ je o Zdenki Peričić. Ona je svoj cijeli životni vijek provela u prosvjeti, a te 1997. godine odlučila je dati cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj školu koja ima drugačiji i humaniji pristup obrazovanju. Peričić je na mjestu ravnateljice ostala do 2009. godine kada upravljanje preuzima njezina kćer Nives Risek. Od kraja 2021. godine ravnateljica je Martina Pažur. Sadašnja ravnateljica pridružila se Niki i Ani na pozornici te se prisjetila svojih školskih dana, ponosno istaknula da pripada prvoj generaciji učenika škole te najavila planove za naredno razdoblje Prve privatne gimnazije.

Kao što smo napomenuli, program se istaknuo ponajviše talentima i znanjima koje posjeduju učenici. Tako je Nika u svom stilu interpretirala poemu 'Gavran' Edgara Allana Poea, dok je Lea Pranjić izvela suvremeni ples na glazbenu podlogu Billie Eilish. Bivša učenica Tina Nanuk ispričala je prisutnima svoje najljepše uspomene, a sa sobom je imala i gitaru pa je mnogobrojne okupljene počastila pjevanjem i sviranjem. Lara Rabuzin u krležijanskom raspoloženju nasmijala je sve prisutne životnim mudrostima iz romana 'Na rubu pameti', dok su završnicu programa na pozornici zaključili i upotpunili Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Renata Skoko, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Varaždinske županije.

Novi polet, snaga i energija

Paljak je naglasio kako je odluka, da se 1997. godine utemelji prva privatna srednja škola na području sjeverozapada, bila iznimno hrabra.

Obilježavanje 25 godina Prve privatne gimnazije s pravom javnosti prva privatna gimnazija s pravom javnosti 2

- Kada se pogledaju vaši rezultati nakon 25 godina rada, onda se valja nakloniti do poda. Ovakvih primjera treba imati što više. Za vas u potpunosti vrijede riječi kao što su izvrsnost i mentorski rad, a to je nešto što treba pozdraviti sa svih razina. Te doživljaje prenijet ću ministru znanosti i obrazovanja. Nadam se da će ravnateljica Pažur donijeti novi polet, snagu i energiju za nove intelektualne izazove. Želim da i nakon 50. obljetnice škole doživimo ovakav suma summarum kakav smo imali prilike vidjeti. Izuzetno mi je drago što ste varaždinska škola te vam želim još puno godina uspješnog rada – rekao je izaslanik ministra Tomislav Paljak.

Skoko se nadovezala te dodala da Prvu privatnu gimnaziju s pravom javnosti krasi hrabrost i vizija.

- Moram istaknuti vaš individualizirani pristup radu, a Varaždinskoj županiji u sektoru školstva i obrazovanja potrebna je raznolikost koju dajete u radu s učenicima – navela je pročelnica Skoko.

Prisjećanja bivših učenika

Dojmovi bivših učenika sakupljeni su na prigodnom domjenku nakon programskog dijela obilježavanja 25 godina škole.

- Za mene su to bile četiri prekrasne godine. Mnogo toga smo prošli, od terenske nastave, druženja i učenja pa na kraju i željenog upisa na fakultet. Neke razredne kolege do danas su mi ostali jako dobri prijatelji. Istaknula bih prijateljski odnos s profesorima, uvijek smo im se mogli obratiti ako smo imali problema s određenim predmetom ili zadatkom koji je trebalo riješiti. Ovdje se svatko mogao posvetiti učeniku i sve riješiti na licu mjesta – rekla je Gabrijela Cerovec.

Bivši učenik Igor Kontrec ističe, s druge strane, konstantno razvijanje škole.

- Mogu reći da je škola napredovala za vrijeme mog pohađanja, a vjerujem da je tako i danas. Odnosno, smatram da danas može biti samo još bolje nego što je bilo prije desetak godina. I današnje generacije mogu biti sigurne da će profesori i ostali djelatnici biti u svakom trenutku spremni saslušati ih i pomoći u cijelom razdoblju školovanja – kazao je.

'Najbolje od obrazovanja u tom trenutku'

Svečanosti i obilježavanju pridružili su se i bivši profesori. Jedan od njih je i Matija Mato Škerbić. Kao profesor povijesti, etike, logike i filozofije u školi je proveo šest, kako kaže, divnih godina.

- Nikad nisam prežalio što sam morao otići jer u tom trenutku nisam mogao preuzeti punu satnicu koja se tražila. Jako mi se svidjelo to što se radilo o manjem broju učenika, znao si svakog ponaosob i svi su znali sve. To je bilo najbliže onome što se danas zove individualizirani pristup. Dodatno se radilo s učenicima, prvenstveno za natjecanja i maturu. Učenici na PPG dobivaju najbolje od školstva, barem što se može dobiti u tom trenu. Grupa kolega profesora bila je izvrsna, vjerujem da je to i danas. Rad na školi mogu nazvati izuzetno lijepim iskustvom – ispričao je Škerbić.

S obzirom na to da su svi prisutni, od roditelja do djelatnika, bili oduševljeni programom koje su priredile učenice, zanimalo nas je tko je bio inicijator tog programa. Ravnateljica Pažur uputila nas je do profesorice hrvatskog jezika Marije Oto Sačer.

- Na ovom gotovo 45-minutnom glumačkom, plesnom i recitalskom programu radili smo od početka polugodišta. Nika, Ana, Lara i Lea iznijele su cijelu predstavu. Osobno, na Prvoj privatnoj gimnaziji radim već osam godina, a moja prva generacija uskoro slavi pet godina mature. Veselim se u kojem su smjeru otišli te sam jako zadovoljna onime što se u školi i na koji način radi. Učenici prihvaćaju takav pristup usvajanja znanja i vraćaju nam na najbolji mogući način. To dokazuje i to što su u velikom broju došli na 25. obljetnicu – istaknula je profesorica Oto Sačer.

Izvrsna sadašnjost i blistava budućnost

Sadašnjost škole donosi neki novi polet u kojem i dalje središnju ulogu imaju učenici. Hana Kontrec, učenica 2. razreda, uspješna je sportašica i Prva privatna gimnazija pruža joj puno mogućnosti.

- Imam oslobođenu nastavu od tjelesnog pa u to vrijeme odlazim na treninge. Bavim se streličarstvom, a nedavno sam osvojila državno prvenstvo u seniorskoj konkurenciji. Profesori su svjesni što svakom od nas odgovara i izlaze u susret. U školi imam mogućnost naučiti različite jezike, sudjelovati u radionicama. Mnogo je tu teorijskog, ali i praktičnog znanja, a zbog provođenja projekata itekako se učinkovitije uči – rekla je svoje dojmove Hana, dok se učenica 4. razreda Lea Kečak osvrnula na svoje četiri godine u Prvoj privatnoj gimnaziji.

- Kada sam upisivala srednju školu, zbog moje sportske prirode, trebao mi je dobar balans između želje za znanjem i sportskog dijela koji je oduvijek bio dio mene. Sada sam maturantica, u tijeku su pripreme za državnu maturu, a to je nešto na što nas u školi pripremaju od prvog razreda. Profesorima se u svakom trenu možemo obratiti ako trebamo pomoć, zapnemo na nekom zadatku ili ne možemo doći do rješenja u različitim predmetima. Želja mi je upisati psihologiju ili fizioterapiju. Smatram da su me svi u školi, od kolega, profesora i djelatnika, promijenili na bolje s obzirom da u osnovnoj školi nisam nailazila na toliko razumijevanja. Shvatila sam da učenje ne mora biti mučenje već doista zanimljiv cjeloživotni proces – kazala je Lea.

Uz prigodni domjenak u dvorištu palače Sermage nastavljeno je druženje uz razgovore starih kolega, bivših učenika, profesora i djelatnika koji se i na 30. obljetnici nadaju nastavku ove započete svečanosti koja će, po svemu sudeći, postati tradicija.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.