Vijesti / Školski kutak

finale međunarodnog natjecanja

Predstavnici Glazbene škole u Varaždinu na finalu pjevačkog natjecanja Hans Gabor Belvedere

Predstavnici Glazbene škole u Varaždinu na finalu pjevačkog natjecanja Hans Gabor Belvedere
Glazbena škola Varaždin

Glazbena škola u Varaždinu je uspjela dobiti čast domaćinstva audicije za jedno od najprestižnijih natjecanja kao jedina srednjoškolska institucija.

Nakon sedamdesetak održanih audicija diljem svijeta, u subotu je 11. lipnja 2022. godine u Koncertnoj dvorani Dzintari u Jurmali (Latvija) održano Finale 40. Međunarodno Hans Gabor natjecanje pjevača (International Hans Gabor Singing Competition).

Glazbena škola u Varaždinu je zahvaljujući svojoj izuzetno bogatoj tradiciji vrhunskog obrazovanja pjevača uspjela dobiti čast domaćinstva audicije za jedno od najprestižnijih natjecanja kao jedina srednjoškolska institucija u društvu svjetskih opernih kuća, koncertnih dvorana i akademija.

Nakon nekoliko izuzetno profesionalno održanih audicija gospođa Isabella Gabor je ove godine uputila poziv ravnatelju Davoru Matačiću, pročelnici Odjela za solo pjevanje Dorotei Ilčić te službenim korepetitorima Vesni Leljak – Petković i Danijelu Otu da prisustvuju Finalu natjecanja u Jurmali.

Ravnatelju Matačiću je ukazana iznimna čast da sudjeluje kao službeni promatrač Natjecanja. Specifičnost ovog natjecanja je djelovanje stručnog žirija koji čine brojni umjetnički ravnatelji ili intendanti svjetski poznatih opernih kuća kao što su Royal Opera House Covent Garden iz Londona, Seattle Opera, Deutsche Oper Berlin, Metropolitan Opera New York, Theater Dortmund i drugi. Osim redovnih nagrada isti koriste priliku angažiranja pjevača u budućnosti čime mladim profesionalcima omogućavaju nastavak njihovih umjetničkih karijera.

Žiri sastavljen od predstavnika svjetskih medijskih kuća također dodjeljuje posebne nagrade. U Jurmalu je bilo pozvano 119 pjevača iz cijelog svijeta, a dvije mlade umjetnice, Josipa Bilić i Manda Sviben su u Varaždinu izborile plasman za završno natjecanje te tamo ostvarile zapažene nastupe. Prvu nagradu je osvojio kontratenor iz SAD -a Key'mon Murrah, drugu nagradu Nikita Ivasechko iz Ukrajine, a treću Rueben Mbonambi iz Južne Afrike.

Iduće finale će se održati 2023. godine u Theater Dortmund u Njemačkoj.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video