Vijesti / Školski kutak

Općina Vinica

OPĆINA VINICA Erasmus+ mobilnost u sklopu projekta Mythomania In Open Air Museums u Turskoj

OPĆINA VINICA Erasmus+ mobilnost u sklopu projekta Mythomania In Open Air Museums u Turskoj
Općina Vinica

Učenici iz viničke osnovne škole proveli su šest dana u Turskoj.

Učenici OŠ Vinica Karla Hohnjec, Martina Kušinec, Kevin Levanić, Franjo Rački i Anesa Stanko u pratnji učiteljice Suzane Mihelčić i ravnateljice Mirjane Jambriško boravili su šest dana, od 17. do 22. listopada 2022., u Turskoj u mjestu Tarsus u sklopu Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums.

Mobilnosti u Turskoj započela je programom dobrodošlice i razmjenom poklona, a učenici su sudjelovali u radionicama izrade pozadina i figurica od plastelina na temu turske legende. Radionice su završile snimanjem animiranog filma pomoću alata Stop Motion Studio. Sudionici projekta kušali tradicionalnu tursku hranu specifičnu za Tarsus, a poslijepodne su prošetali gradom i razgledali čuveni vodopad i bunar svetog Pavla za koji postoji vjerovanje da, ako se operu ruke vodom iz njega ili se voda popije, da će se izbrisati svi grijesi. Razgledali su Tarsus muzej, džamiju Ulu Mosque te Kleopatrin zid.

Drugi dan uputili su se prema regiji Kapadocia. Putem su bili upoznati s povijesno-geografskim obilježjima kraja kroz koji su prolazili. Razgledali su Pigeon Valley u kojoj su nakon šetnje i fotografiranja mogli kupiti kamen za sreću i zaštitu od ogovaranja i zlih ljudi. Pružao se tamo prekrasan pogled na Kapadociju s visine. Posjetili su i tradicionalna kuću - sušionicu gdje su mogli isprobati tradicijska jela, sjemenke i ostale sušene proizvode. U brusionici kamena prisustvovali su poučnoj radionici o dragom kamenu oniksu i Zultanite - kamenu koji mijenja boje. Razgledali su i keramičarsku radionicu u kojoj su vidjeli kako se izrađuju keramičarski proizvodi u toj regiji. Bili su i u Monks Valley, jednom od najpopularnijih područja s vilinskim dimnjacima u Kapadociji. Pred kraj su posjetili naselje Uchisar, najviši dio Kapadocije gdje je i vidikovac.

 

Slijedeći dan sudionici su bili na izletu u Mersin. Putem se posjetila špilja Taşkuyu koja je slučajno otkrivena u Tarsusu tek nedavno, prije 10 godina i postala je popularno turističko odredište. U Mersinu su ručali tradicionalnu tursku hranu, a nakon ručka proveli su slobodno vrijeme kupajući se na plaži ispred Djevinog dvorca koji je i tema turske legende i glavni dio mobilnosti. Ponovili su legendu tako da bi mogli dovršiti svoje animirane filmove sljedećeg dana.

Četvrti dan započeo je radionicama u kojima su učenici dovršili svoje animirane filmove. Doradili su ih da budu točniji, kvalitetniji i da dulje traju. Učitelji su za to vrijeme razgledali školu i posjetili nastavu turskog i engleskog jezika, a u zbornici su razgovarali s turskim kolegama o sustavu školstva i načinima izvođenja nastave. Nakon odrađenih radionica i posjeta nastavi krenuli su u Mersin i proveli vrijeme u trgovačkom centru Mersin Forum te su iskoristili su za kupovinu suvenira i šetnju zajedno sa svojim voditeljicama iz OŠ Vinica.

Učenici i učitelji okupili su se u školi na završnim radionicama, rješavanju kviza o svim destinacijama koje su posjetili te prikazivanju animiranih filmova. U kvizu je pobijedio Orange team u kojem je bila i hrvatska učenica Martina Kušinec. Nakon kviza sudionici i stručni žiri (ravnateljica škole, koordinatorica projekta i tri učiteljice iz turske škole) pregledali su animirane filmove te ih je stručni žiri ocijenio u pripremljenoj računalnoj aplikaciji. Najboljim animiranim filmom proglašen je video uradak koji je izradio Blue team, a u njemu je sudjelovao hrvatski učenik Franjo Rački. Pred kraj službenog dijela dana ravnateljica škole domaćina uručila je sudionicima certifikate za uspješno sudjelovanje u mobilnosti. Poslijepodne je provedeno u međusobnom druženju učenika gostiju i domaćina u aktivnostima koje su predvidjele turske obitelji. Na taj su se način razmjenjivala iskustva o običajima pojedinih država sudionika. Navečer je u lokalnom restoranu blizu škole održana oproštajna zabava za sve. Bio je to još jedan emotivan događaj kao i kod svake mobilnosti s puno plesa, pjesme i smijeha cijelu večer do trenutka rastanka u suzama, ali sa željama da se svi sretnu opet negdje, nekad i zahvalili su dragim domaćinima na svemu. Hrvatski tim uputio je zahvalu učiteljima, roditeljima i obiteljima na toplom gostoprimstvu.

Subota je bila dan za povratak kući.  Učenici i učiteljice oprostili su se od domaćina i krenuli prema aerodromu u Adani. Svi letovi i transfer prošli su bez problema, kao i vožnja do dragog Varaždina i Vinice. Djeca i učiteljice sretno su se vratili domovima te će svoje dojmove prenijeti najmilijima i prijateljima u školi. Za sve je to jedno veliko pozitivno iskustvo. Thank you Erasmus! Thank you Mythomania! Thank you Turkey!

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.