Vijesti / Školski kutak

istraživanje

Varaždinski srednjoškolci ne razumiju složenije informacije o II. svjetskom ratu

Varaždinski srednjoškolci ne razumiju složenije informacije o II. svjetskom ratu
Srecko Niketic/Pixsell/Pixabay/Ilustracija

Čak 38 posto varaždinskih srednjoškolaca ne prepoznaje simbole antifašizma.

Polovica varaždinskih srednjoškolaca smatra da je Hrvatska pobijedila u Drugom svjetskom ratu, a polovica da je izgubila, što je samo jedan od pokazatelja novog istraživanja koje smatra da oni uglavnom znaju osnovne informacije o fašizmu, antifašizmu i Holokaustu, ali da složenije ne razumiju tako dobro.

Vladimir Huzjan sa Zavoda HAZU u Varaždinu proveo je anketu među 356 učenika iz devet od ukupno 11 srednjih škola u Varaždinu. Anketa je dio obilježavanja 80. obljetnice progona Židova u Varaždinu. Nastala je na prijedlog Zavoda za znanstveni rad HAZU, pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, Grada Varaždin i javnih ustanova u gradu, a objavljena je u novom broju znanstvenog časopisa Review of Croatian History.

Znaju što je fašizam, ali ne razlikuju simbole

Autor ističe da su učenici u prvom dijelu ankete, u kojem su trebali odabrati jedan od tri odgovora, u 82 posto slučajeva znali što je fašizam i tko je od ponuđenih povijesnih osoba fašist.

Također, 95 učenika zna što je antifašizam, a 81 posto ih ispravno određuje tko je od ponuđenih osoba antifašist. No, istraživač uočava da 38 posto varaždinskih srednjoškolaca ne prepoznaje simbole antifašizma. Njih 24 posto, naime, smatra da je to stilizirano slovo U, a 14 posto kukasti križ, dok 36 posto ne zna da je ustaštvo bilo fašistički pokret.

Gotovo svi učenici (99 posto) znaju da je Jasenovac bio najveći koncentracijski logor u NDH, a nitko nije odgovorio da u NDH nije bilo logora.

Njih 91 posto točno su odgovorili što je Holokaust, pa autor zaključuje da su varaždinski srednjoškolci upoznati i razumiju stradanja Židova i drugih naroda u koncentracijskim logorima koje su uspostavile vlasti NDH.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video