Vijesti / Školski kutak

Šesta osnovna škola Varaždin

Interaktivne radionice 'Upoznaj Zemlju - zaviri u mikroskop' u VI. osnovnoj školi

Interaktivne radionice 'Upoznaj Zemlju - zaviri u mikroskop' u VI. osnovnoj školi
VI. osnovna škola Varaždin

Učenici su uživo mogli saznati više o stijenama, a volonteri iz Hrvatskog geološkog društva su odgovarali na pitanja učenika.

U organizaciji Hrvatskog geološkog društva, 24. svibnja u VI. OŠ školi održane su interaktivne izložbe/radionice za učenike petog razreda te za 3.c i 4.b.

Učenici su uživo mogli saznati više o stijenama, volonteri iz Hrvatskog geološkog društva su odgovarali na pitanja učenika, a jako im se dopalo što su mogli uz pomoć mikroskopa gledati minerale koji grade stijene.

O stijenama

Stijene izgrađuju tlo pod našim nogama, planine, od njih gradimo kuće, mostove, ulice... Svaka stijena sastoji se od barem jednog minerala, ali najčešće od više njih. Razlikujemo tri grupe stijena ovisno o tome kako su i gdje nastale: magmatske, sedimentne i metamorfne stijene. Magmatske stijene nastaju stvrdnjavanjem magme, sedimentne stijene nastaju taloženjem različitih vrsta stijenskih čestica (u njima nalazimo fosile), a metamorfne stijene nastaju preobrazbom već postojećih stijena. Stijene imaju različite primjene ovisno o njihovim karakteristikama. Neke stijene su stoga dobar tehničko-građevni kamen, a neke su zbog svoje kvalitete i ljepote arhitektonsko-građevni i ukrasni kamen. (preuzeto na www.geologija.hr)

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.