Vijesti / Školski kutak

Varaždinska županija

Učeniku Emanuelu Tukaču novčana nagrada za broncu na Matematičkoj olimpijadi u Japanu

Učeniku Emanuelu Tukaču novčana nagrada za broncu na Matematičkoj olimpijadi u Japanu
Varaždinska županija

Sada već bivši učenik Prve gimnazije Varaždin osvojio je brončanu medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu.

Nakon više od 300 sati priprema u Olimpijskoj grupi Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije, ali i brojnih sati samostalnoga rada, sada već bivši učenik Prve gimnazije Varaždin Emanuel Tukač osvojio je brončanu medalju na 64. po redu Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi održanoj ovoga mjeseca u Japanu. 

Put do bronce nije bio lak, jer je Emanuel prvo morao izboriti mjesto u šesteročlanoj ekipi Hrvatske, a u Japanu je zajedno s još 600-tinjak mladih matematičara iz čak 112 država svijeta rješavao iznimno kompleksne zadatke.  

Na velikom uspjehu čestitala mu je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je danas u Županijskoj palači za Emanuela Tukača priredila prijem zajedno s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom i njegovom zamjenicom Sanjom Herceg, a čestitke su mu uputili i ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić te voditelj Centra izvrsnosti za matematiku Branko Topić. 

- Od srca čestitam Emanuelu na novom uspjehu, a čestitke upućujem i njegovim roditeljima, kao i mentorima. Doista smo jako ponosni jer je ovo već sedma medalja osvojena na međunarodnim natjecanjima u znanju. Posebno nam je drago što si se, nakon čak četiri medalje osvojene na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, ove godine kao maturant kvalificirao na svjetsko natjecanje te osvojio brončanu medalju u iznimno jako konkurenciji. Iza tebe je puno rada, nisi samo talentiran, nego i ustrajan, marljiv i uporan. Želim ti puno osobnih uspjeha, kao i uspjeha u daljnjem školovanju – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec. 

Emanuelu je uručila novčanu nagradu koja, sukladno Odluci o nagrađivanju učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima Varaždinske županije, iznosi 300 eura. Emanuel će ujedno biti stipendist Županije sve do kraja svojega školovanja, a u Centru izvrsnosti se nadaju i budući mentor novim generacijama matematičkih genijalaca iz županije.  

- Zahvaljujem Varaždinskoj županiji, Centrima izvrsnosti i Prvoj gimnaziji na podršci, bez čega sigurno ne bih ostvario ovakve rezultate. Samo natjecanje u Japanu je trajalo dva dana, pri čemu smo rješavali dva ispita, svaki po 4,5 sata. Prvih pola sata do sat vremena osjeća se mala nervoza, koja potom nestaje, no nakon 4,5 sata rješavanja zadataka se osjećaš iscrpljeno. U Japanu nam je bilo jako lijepo, jer smo, uz natjecanje, imali dovoljno vremena razgledati cijeli Tokio – ispričao je Emanuel. 

Školovanje će nastaviti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na studiju matematike. 

Dodajmo da je Emanuelov mentor u Olimpijskoj grupi Centra izvrsnosti za matematiku Varaždinske županije bio prof. Ratko Višak, a u Prvoj gimnaziji Varaždin prof. Stanko Divjak. 

 

SVE EMANUELOVE MEĐUNARODNE MEDALJE  

2021. godina –3 medalje 

- zlato na All Star American Computer Science League - informatika 

- 2 bronce na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, pojedinačno i ekipno 

2022. godina –3 medalje 

- srebro na All Star American Computer Science League 

- 2 srebra na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, pojedinačno i ekipno   

2023. godina – 1 medalja 

- bronca na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO 2023) u Japanu  

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.