Vijesti / Školski kutak

Početak škole

Uskoro počinje nova nastavna godina: Evo kako izgledaju brojke u varaždinskim osnovnim školama

Uskoro počinje nova nastavna godina: Evo kako izgledaju brojke u varaždinskim osnovnim školama
Goran Stanzl/Pixsell

U kakvom stanju varaždinske osnovne škole dočekuju početak nastave?

Nastavna godina 2023./2024. počinje 4. rujna 2023., a Grad Varaždin objavio je informacije vezane uz početak godine u osnovnim školama Grada Varaždina.

U varaždinskim osnovnim školama ove će godine biti 46 učenika manje nego što je to bilo u godini 2022./2023. Prošle godine osnovne škole pohađalo je 3527 učenika, dok ove godine ta brojka iznosi 3481 učenika.

Što se tiče broja učenika prvih razreda, njih je za tri više nego prošle godine (398 naspram sadašnjih 401 učenika).

Grad Varaždin nastavlja i sa sljedećim projektima i programima.

Drugi obrazovni materijali - za školsku godinu 2023./2024. Grad Varaždin osigurao je sredstva u iznosu od 200.000 eura za druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području grada Varaždina.

Reflektirajuće trake - put u školu i iz škole uvijek nosi potencijalne opasnosti i zato Grad Varaždin osigurava nabavu reflektirajućih traka za sve prvašiće u osnovnim školama na području Grada Varaždin a sve kako bi osigurao vidljivost za najmlađe građane Grad Varaždina u prometu. Sredstva za nabavu reflektirajućih traka osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 2.250 eura.

Prijevoz učenika 

Prijevoz učenika osnovnih škola s područja Grada Varaždina iznad zakonskog standarda Grad Varaždin osigurava financiranje troškova prijevoza iznad standarda za učenike upisnog područja III. osnovne škole Varaždin, IV. osnovne škole Varaždin i VII. osnovne škole Varaždin i to za učenike od 1. do 4. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od tri kilometra i za učenike od 5. do 8. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od pet kilometara. Financiranje troškova prijevoza odobrava se u razdoblju trajanja nastavne godine 2023./2024. sve dok postoji potreba, a najdulje do završetka školske godine 2023./2024., odnosno do 21. lipnja 2024. godine. Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 48.000 eura. 

Prijevoz učenika osnovnih škola s područja Grada Varaždina u zakonskom standardu Prijevoz se osigurava se za učenike II. OŠ, IV. OŠ i CTŠ.  zakonskom standardu za učenike CTŠ, III. i IV. OŠ Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 382.500 eura. Proveden je postupak javne nabave i potpisani su ugovori te prijevoz kreće od nove školske godine.

Produženi boravak

Produženi boravak namijenjen je u pravilu učenicima prvog i drugog razreda te prema potrebi i učenicima trećeg i četvrtog razreda. Program produženog boravka besplatan je za sve učenike koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina. Učenici koji nemaju prebivalište na području Grada Varaždina, u obvezi su sufinancirati program produženog boravka u iznosu od 20,00 EUR  mjesečno tijekom deset mjeseci. Svi učenici plaćaju punu cijenu ručka (ukoliko ga konzumiraju) koja ovisno o školi iznosi između 3,0 – 3,5 eura/obrok. Za provođenje programa produženog boravka planirana su financijska sredstva u vrijednosti 1.240.000 eura.

Pomoćnici u nastavi

U školskoj godini 2023./2024. predviđeno je osiguravanje ukupno 79 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 94 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim školama i CTŠ.

Projektom „PONOS IV - POmoćnika u Nastavi - OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III“ osigurava se rad 63 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 73 učenika s teškoćama u razvoju u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Projekt je prijavljen na natječaj iz Europskog socijalnog fonda s maksimalnim udjelom financiranja od 380.000 eur (odluka još nije donesena već je samo dobivena informacija 30.08.2023. da je projekt prošao administrativnu provjeru).

Grad Varaždin će osigurati razliku potrebnih sredstava i kroz samo sufinanciranje projekta ali i kroz financiranje nadstandarda u planiranom iznosu od 202.000 eur (božićnice, regres, prijevoz, plaćanje neto satnice od 4,65 eur/sat za stvarni broj odrađenih sati). Ukupna vrijednost projekta je 582.000 eur. 

S obzirom da se projektom nisu mogle pokriti potrebe svih učenika za pomoćnikom, Grad Varaždin će financirati još 7 pomoćnika u nastavi za djecu koja su još u postupku ishođenje potrebnih rješenje za pomoćnike. U tu svrhu Grad će osigurati dodatnih 57.000 eura.

Također, projektom OPTIMUM 6, kojeg je prijavilo Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Centrom Tomislav Špoljar, uključit će se još 10 pomoćnika u nastavi koji će pružati podršku za 21 učenika na Centru Tomislav Špoljar. Projekt je prijavljen na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja i odobren u punom iznosu financiranja od 97.843,70 eura.

Psiholozi u školama

Projekt se nastavlja i ove školske godine. Grad Varaždin financira rad dva psihologa na pola radnog vremena na četiri osnovne škole koje nemaju zaposlenog psihologa (III. OŠ, V. OŠ,  VII. OŠ i Centar Tomislav Špoljar). Sredstva osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 53.000 eura.

Čarobna osmica

Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život - u svim osnovnim školama grada Varaždina provedba projekta krenula je prošle školske godine. Projekt je verificiran od stane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt provode nutricionisti Anita Car i Davor Hostić. Početkom nove školske godine ponovo će biti održane edukacije za učenike i roditelje prvih razreda. Vrijednost osiguranih sredstava u proračunu je 5.250 eura.

Tu su i besplatni higijenski ulošci za sve učenice osnovnih škola Grada Varaždina.

Grad Varaždin podržava provođenje programa „Škola plivanja 2023.“ koji će se održati na Gradskim bazenima Varaždin u organizaciji Javne ustanove Gradski bazeni Varaždin s ciljem obuke učenika neplivača drugih razreda osnovnih škola s područja grada Varaždina. Grad Varaždin osigurati će iznos od 6.630 eur.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.