Vijesti / Školski kutak

Nova školska godina

Počela je nova nastavna godina, ovakvo je stanje u varaždinskim školama

Počela je nova nastavna godina, ovakvo je stanje u varaždinskim školama
Tomislav Miletic/Pixsell

Počinje nova školska godina, a ovo su noviteti koji očekuju učenike.

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2023./2024. osnovnu školu pohađat će oko 300.300 učenika, dok će u srednjim školama biti ukupno oko 145.500 učenika.

Prema procjenama, prve će razrede osnovnih škola pohađati oko 35.000 učenika, što je manje nego lani kada je u školske klupe prvi put sjelo 35.794 prvašića, te još manje nego prije dvije godine kada ih je bilo blizu 37.000.

Točne podatke o broju upisanih u prvi razred osnovne škole Ministarstvo će imati do 30. rujna, odnosno kada škole dovrše upis učenika prvih razreda u bazu e-matica, koji je počeo 1. rujna.

U prvi razred srednje škole upisao se ove godine ukupno 39.961 učenik, oko 500 manje u odnosu na prošlu godinu te više nego dvije godine ranije kada ih se upisalo 38.229.

Od ukupno upisanih u prvi razred srednje, 28.341 je upisao strukovne škole, 10.839 gimnazije i 781 umjetničke škole.

Do 29. rujna traje naknadni upisni rok te se neupisani učenici još cijeli rujan mogu upisati na nepopunjena mjesta.

U eksperimentalnom programu 12.000 učenika

Od ove školske godine počinje se provoditi eksperimentalni program cjelodnevne nastave u 62 osnovne škole, a u njega će, prema podacima MZO-a, biti uključeno 12.373 učenika.

Projekt čiji je cilj izjednačavanje mogućnosti obrazovanja za sve učenike i podizanje znanja koje je ispod europskog prosjeka eksperimentalno će se provoditi iduće četiri godine i odnosi se na učenike od prvog do osmog razreda.

Od 2027., kada se škole izgrade i budu spremne za rad u jednoj smjeni, trebao bi ući u sve škole.

Plan je da učenici u odabranim školama provode više vremena tamo, uz jaču satnicu pojedinih predmeta, nove predmete te dodatne aktivnosti, uključujući pisanje školske zadaće.

Model cjelodnevne škole sastoji se od četiri odgojno-obrazovna programa - programa nacionalnog kurikuluma, odnosno obavezne i izborne nastave (A1), programa potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja (A2), izvannastavnih aktivnosti (B1) i izvanškolskih aktivnosti (B2).

U programima A1 i A2 sudjelovali bi svi učenici i u školi bi, ovisno o rasporedu, učenici razredne nastave boravili do 14 sati, a učenici predmetne nastave prosječno do 14:40. Nakon obavezne nastave za sve učenike slijede aktivnosti izbornih programa za dio učenika.

Uz povećanje satnice nekih predmeta, poput hrvatskoga i matematike od prvog do osmog razreda, likovnog i glazbenog od prvog do četvrtog, tjelesnog u četvrtom, geografije u petom te tehničkog u šestom, uvode se i novi. Tako se kao alternativa vjeronauku od prvog do osmog razreda uvodi predmet Svijet i ja, a učenici od prvog do četvrtog razreda dobit će predmet Praktične vještine.

Od prvog do osmog razreda kao obavezan uvodi se predmet Informacijske i digitalne kompetencije. Predmet priroda i društvo u nižim razredima razdvaja se na dva predmeta - Društvo i zajednica te Prirodoslovlje, a taj će predmet osnovnoškolci slušati do šestog razreda.

Iz MZO-a ističu da će se infrastrukturne prilagodbe škola novom načinu izvođenja nastave odvijati u skladu s dinamikom i provođenjem potrebnih radnji pojedinih škola te nabavkom dodatne opreme.

Za to je osigurano više od 18 milijuna eura, u rasponu od 150.000 do 550.000 eura, ovisno o veličini i broju učenika pojedine škole.

24 milijuna eura za oko 3370 pomoćnika u nastavi

Za školsku godinu 2023./2024. predviđen je iznos od 24 milijuna eura bespovratnih sredstava Europskog strukturnog i investicijskog fonda za oko 3370 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja nastavlja provoditi i u ovoj školskoj godini nacionalne ispite za učenike četvrtoga i osmoga razreda u osnovnim školama.Nacionalni ispiti za učenike četvrtoga razreda nastavit će se provoditi u 81 eksperimentalnoj školi iz hrvatskoga, matematike te prirode i društva.

Svi osmaši pisat će nacionalne ispite iz hrvatskoga, materinskoga jezika (samo za učenike koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina), prvoga stranog jezika, matematike, biologije, fizike, povijesti, kemije i geografije.

Matura će se održati od 4. do 27. lipnja.

Osnovne škole Grada Varaždina

U varaždinskim osnovnim školama ove će godine biti 46 učenika manje nego što je to bilo u godini 2022./2023. Prošle godine osnovne škole pohađalo je 3527 učenika, dok ove godine ta brojka iznosi 3481 učenika.

Što se tiče broja učenika prvih razreda, njih je za tri više nego prošle godine (398 naspram sadašnjih 401 učenika).

Grad Varaždin nastavlja i sa sljedećim projektima i programima.

Drugi obrazovni materijali - za školsku godinu 2023./2024. Grad Varaždin osigurao je sredstva u iznosu od 200.000 eura za druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području grada Varaždina.

Reflektirajuće trake - put u školu i iz škole uvijek nosi potencijalne opasnosti i zato Grad Varaždin osigurava nabavu reflektirajućih traka za sve prvašiće u osnovnim školama na području Grada Varaždin a sve kako bi osigurao vidljivost za najmlađe građane Grad Varaždina u prometu. Sredstva za nabavu reflektirajućih traka osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 2.250 eura.

Prijevoz učenika 

Prijevoz učenika osnovnih škola s područja Grada Varaždina iznad zakonskog standarda Grad Varaždin osigurava financiranje troškova prijevoza iznad standarda za učenike upisnog područja III. osnovne škole Varaždin, IV. osnovne škole Varaždin i VII. osnovne škole Varaždin i to za učenike od 1. do 4. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od tri kilometra i za učenike od 5. do 8. razreda kojima je udaljenost od mjesta prebivališta do sjedišta škole manja od pet kilometara. Financiranje troškova prijevoza odobrava se u razdoblju trajanja nastavne godine 2023./2024. sve dok postoji potreba, a najdulje do završetka školske godine 2023./2024., odnosno do 21. lipnja 2024. godine. Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 48.000 eura. 

Prijevoz učenika osnovnih škola s područja Grada Varaždina u zakonskom standardu Prijevoz se osigurava se za učenike II. OŠ, IV. OŠ i CTŠ.  zakonskom standardu za učenike CTŠ, III. i IV. OŠ Osigurana su financijska sredstva u vrijednosti 382.500 eura. Proveden je postupak javne nabave i potpisani su ugovori te prijevoz kreće od nove školske godine.

Produženi boravak

Produženi boravak namijenjen je u pravilu učenicima prvog i drugog razreda te prema potrebi i učenicima trećeg i četvrtog razreda. Program produženog boravka besplatan je za sve učenike koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina. Učenici koji nemaju prebivalište na području Grada Varaždina, u obvezi su sufinancirati program produženog boravka u iznosu od 20,00 EUR  mjesečno tijekom deset mjeseci. Svi učenici plaćaju punu cijenu ručka (ukoliko ga konzumiraju) koja ovisno o školi iznosi između 3,0 – 3,5 eura/obrok. Za provođenje programa produženog boravka planirana su financijska sredstva u vrijednosti 1.240.000 eura.

Pomoćnici u nastavi

U školskoj godini 2023./2024. predviđeno je osiguravanje ukupno 79 pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 94 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim školama i CTŠ.

Projektom „PONOS IV - POmoćnika u Nastavi - OSigurajmo učenicima s teškoćama u razvoju III“ osigurava se rad 63 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika koji će pružati podršku za 73 učenika s teškoćama u razvoju u sedam osnovnih škola Grada Varaždina, Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i Katoličkoj osnovnoj školi Svete Uršule. Projekt je prijavljen na natječaj iz Europskog socijalnog fonda s maksimalnim udjelom financiranja od 380.000 eur (odluka još nije donesena već je samo dobivena informacija 30.08.2023. da je projekt prošao administrativnu provjeru).

Grad Varaždin će osigurati razliku potrebnih sredstava i kroz samo sufinanciranje projekta ali i kroz financiranje nadstandarda u planiranom iznosu od 202.000 eur (božićnice, regres, prijevoz, plaćanje neto satnice od 4,65 eur/sat za stvarni broj odrađenih sati). Ukupna vrijednost projekta je 582.000 eur. 

S obzirom da se projektom nisu mogle pokriti potrebe svih učenika za pomoćnikom, Grad Varaždin će financirati još 7 pomoćnika u nastavi za djecu koja su još u postupku ishođenje potrebnih rješenje za pomoćnike. U tu svrhu Grad će osigurati dodatnih 57.000 eura.

Također, projektom OPTIMUM 6, kojeg je prijavilo Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina u partnerstvu s Gradom Varaždinom i Centrom Tomislav Špoljar, uključit će se još 10 pomoćnika u nastavi koji će pružati podršku za 21 učenika na Centru Tomislav Špoljar. Projekt je prijavljen na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja i odobren u punom iznosu financiranja od 97.843,70 eura.

Psiholozi u školama

Projekt se nastavlja i ove školske godine. Grad Varaždin financira rad dva psihologa na pola radnog vremena na četiri osnovne škole koje nemaju zaposlenog psihologa (III. OŠ, V. OŠ,  VII. OŠ i Centar Tomislav Špoljar). Sredstva osigurana u proračunu Grada Varaždina iznose 53.000 eura.

Čarobna osmica

Čarobna osmica – pravilnim hranjenjem za zdravi život - u svim osnovnim školama grada Varaždina provedba projekta krenula je prošle školske godine. Projekt je verificiran od stane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt provode nutricionisti Anita Car i Davor Hostić. Početkom nove školske godine ponovo će biti održane edukacije za učenike i roditelje prvih razreda. Vrijednost osiguranih sredstava u proračunu je 5.250 eura.

Tu su i besplatni higijenski ulošci za sve učenice osnovnih škola Grada Varaždina.

Grad Varaždin podržava provođenje programa „Škola plivanja 2023.“ koji će se održati na Gradskim bazenima Varaždin u organizaciji Javne ustanove Gradski bazeni Varaždin s ciljem obuke učenika neplivača drugih razreda osnovnih škola s područja grada Varaždina. Grad Varaždin osigurati će iznos od 6.630 eura.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.