Vijesti / Špancirfest 2019

Predvodnik hrvatske trap scene

INTERVJU Vojko V dolazi… na Špancirfest: 'Jedva se čekam zatvoriti, raditi i ne javljati se nikome'

INTERVJU Vojko V dolazi… na Špancirfest: 'Jedva se čekam zatvoriti, raditi i ne javljati se nikome'
Miranda Cikotic/Pixsell

U subotu, 24. kolovoza, dolazi na glavnu pozornicu Špancirfesta na Starom gradu po prvi put u solo izdanju. Odlučili smo čuti kakvi su Vojkovi planovi i što trenutno radi.

Kada ulazimo u domenu najpopularnije glazbe u regiji, teško se oteti dojmu i činjenici da je trap posljednjih godina zavladao scenom. Nema tu previše filozofije, svjetska glazbena zbivanja napokon su došla i kod nas, a hip-hop se vratio na velika vrata u nešto drugačijem smjeru od onoga iz devedesetih.

Vojko V trenutni je apsolutni vladar te scene, a uz High5, Kuku$ i Krešu Bengalku, čini 'nultu stanicu' za sva ostala slušanja. Nakon raspada Dječaka i umirovljenja Kiše metaka, Vojko je odlučio reagirati – u travnju prošle godine objavio je album prvijenac i već u listopadu rasprodao mali Dom sportova. Koliko je solo debi bio uspješan ne mora se pokazati samo kao umješnost u izvođenju na koncertima i količini publike, već i onim alternativnim putevima kojima se dolazi do šire publike.

Spotovi za pjesme 'Zovi čovika', 'Kako to', 'Ne može' i 'Pasta Italiana' malo koga nisu zainteresirali da presluša i ostatak repertoara splitskog repera i glazbenog producenta. U subotu, 24. kolovoza, dolazi na glavnu pozornicu Špancirfesta na Starom gradu po prvi put u solo izdanju. Odlučili smo čuti kakvi su Vojkovi planovi i što trenutno radi.

Pozdrav Vojko. Za početak, ova ljeto ispunjeno ti je nastupima diljem regije. Debi album se sjajno prihvatio na publiku. Kako se ti osjećaš godinu i pol nakon izlaska albuma s pjesmama na koncertima? Razmišljaš li o svježem materijalu ili te još pjesme prvijenca 'nose' na koncertu?

- Između koncertnih vikenda slažem bitove i zapisujem rime cijelo vrijeme i imam jedan single spreman za jesen, uskoro snimamo spot. Imam još 15-tak nastupa do kraja godine i onda ću se valjda konačno ozbiljno uhvatiti studija. Šta se tiče osjećaja, osjećam se pomalo izmoreno, zadnjih godinu i par mjeseci je bilo samo promocija, promocija, koncerti, koncerti, intervjui, intervjui...jedva se čekam zatvoriti, raditi na novom materijalu i ne javljati se nikome.

Hoćeš li izlaziti s novim albumom i albumima prema planu ('Dvojko', 'Trojko') te naziru li se neke buduće suradnje? Koliko je za jednog rap/trap izvođača bitna suradnja na studijskom izdanju? Je li to neki od bitnih faktora za iznijeti album ili kako ti gledaš na to?

- Ne nazire se ništa. Kad počinjem raditi na albumu nikad nemam neki poseban plan, pogotovo šta se tiče suradnja. Suradnje se najčešće dogode spontano, ljudi koji mi vise po studiju neizbježno završe na trakama, ali budući da mi u zadnje vrijeme nitko ne visi po studiju vjerojatno će biti puno manje suradnji nego na prvom albumu. Mislim da suradnje nisu nebitne jer izvođači na taj način nadopunjuju jedan drugome svoje baze fanova. Ali mislim i da postoji dosta mlađih repera koji forsiraju suradnje i misle da će na račun suradnji doći do 'ko zna gdje bez da su sami sebe prvo isprofilirali.

S obzirom na broj nastupa posljednjih desetak godina s Kišom metaka i Dječacima, a sad i solo, koliko ti uopće ostaju u sjećanju mjesta na kojima odradiš nastupe? Znam da si na Špancirfestu bio s bivšim grupama, ali postoje li neka mjesta za koja unaprijed znaš da će biti odlično baš zbog prijašnjih iskustava? Naravno, ako ne računamo 'velike nastupe' u Domu sportova, Tvornici…

- Prije mi je to sve bilo svježije i pamtio sam sve, danas ne pamtim veliki broj nastupa, uvijek je isto, vozimo se, dođemo, pojedemo, popijemo, repa se i to je to. Ljudima to nije jasno, pitaju me jel se sjećaš kad si bio one godine u Đurđevcu, Čakovcu, Virovitici – nemam pojma. Često i organizatori kad nas mobitelom navode do lokacije koncerta čude se i pitaju me kako se ne sjećam onih žutih vrata kraj kojih smo prošli prije 8 godina s Dječacima kad smo bili. Naravno, uvijek ima 30% iznimnih koncerata koji ostaju u pamćenju.

Prošle godine rekao si u jednom intervjuu da bi se htio pozabaviti mikrotonalnom glazbom. Jesi li napredovao što u otkrivanju i tom glazbenom smjeru?

- Zadnjih par godina sam opsjednut zvukom mikrotonalne glazbe, informiram se i čitam o tome, ali u praksi napredujem puževim korakom jer je mikrotonalnost u muzici nešto kao kvantna fizika u fizici – nitko nije siguran u ništa, elektroni se miču samo kad ih gledaš, a mačke i jesu i nisu u kutiji. Vani je pjesma 'Big Mac' koju sam producirao za kolegu Batmana 3000, ona je mikrotonalna, kao i nadolazeća pjesma koju produciram za Špicu Magellana, to su prva dva skromna koraka.

Koliko je za nekoga tko radi svoju glazbu i piše svoje tekstove bitno da ostane u formi, odnosno da je stalno u procesu rada? U emisiji 'Nedjeljom u 2' kratko je prikazan tvoj radni dan – je li ti se u zadnjih par godina desilo da si sam mislio da 'nisi u formi' ili jednostavno da nema inspiracije?

- Ja definitivno nisam stalno u procesu 'hardcore' rada, pogotovo zadnjih godinu dana radi koncerata. Postoji puno različitih vrsta izvođača i autora, ali mislim da u mom slučaju je bitno malo se odmaknuti i proživjeti nešto pa se vratiti svjež na pisanje/bitove.

Svi spotovi ti sjajno prolaze, planira li se još koji vezan uz pjesmu s prvog albuma, ili se kreće u sljedeću fazu? Dodatno pitanje vezano uz spotove – misliš li da postoji recept za napraviti pamtljivi dobar spot koji će privući i publiku koja se ne veže uz hip-hop? Pitam jer svi dosadašnji spotovi na YouTubeu imaju određenu konstantu; svaki oko 4 milijuna pogleda s izuzetkom od 'Ne može' koji ima 800 tisuća više (i nekako je najavangardniji od svih).

- Ne planiram više snimati spotove za prošli album, idući spot će biti za novu, dosad neizdanu pjesmu. Šta se tiče recepta za dobar spot, možda bolje da to pitate Rina Barbira koji mi radi spotove. Moje mišljenje je da ljudima treba dati nešto da bi zauzvrat dobio preglede i dobre reakcije – ako ćeš sjediti na klupici u kvartu i repati u kameru, vidjeli su to već milijun puta i više ih ne zanima.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video