Vijesti / Špancirfest 2019

21. IZDANJE

POČINJE ŠPANCIRFEST! Vatromet, Božo Vrećo, The Gipsy Kings, bogat ulični program - evo što se još nudi prvog dana festivala

POČINJE ŠPANCIRFEST! Vatromet, Božo Vrećo, The Gipsy Kings, bogat ulični program - evo što se još nudi prvog dana festivala
Špancirfest/Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell/Varaždinski.hr/The Gipsy Kings

Počinje 21. izdanje najpoznatijeg uličnog festivala - evo što vam se prvog dana nudi u programu!

Pred nama je prvi dan Špancirfesta! I dok subota i nedjelja žestoko kreću već od jutarnjih sati, petak ipak počinje lagano. No nipošto lagano i ne završava.

Ljubitelji vatrometa neka se pobrinu da im u 22 sata oči budu uprte u nebo iznad Varaždina. Vatromet će puštati u blizini Starog grada.

Glazbeni program

Korzo

Trg kralja Tomislava standardno je mjesto Špancirfesta na kojem se odvija glazbeni program. 

Varaždinski glazbenici okupljeni u projekt pod nazivom Ginger zavladat će 
pozornicom na Korzu i obojiti vašu šetnju gradom autorskim pjesmama na hrvatskom 
i engleskom jeziku, ali i obradama pop i rock klasika poput Michaela Jacksona i Stinga. 

Mladoj varaždinskoj glazbenici Fani Solomun društvo prave akademski glazbenici Aleksandar Vešić na basu, Hrvoje Šenjug na gitari, Stanislav Muškinja na udaraljkama, Marko Petrović na klavijaturama i Mia Maltar kao back vokal. Glazbena poslastica koja se ne propušta počinje u 20 sati. 

Vila Bedeković

Vila Bedeković već je godinama omiljeni koncertni (i kazališni) prostor na Špancirfestu. U 20 sati i 30 minuta na intimnu pozornicu Vile Bedeković izlazi princ sevdaha, jedan jedini i neponovljivi Božo Vrećo. 

Bosanskohercegovački umjetnik dobro je znani gost Špancirfesta, a prije dvije godine zauvijek je osvojio srca i duše svih prisutnih na istom mjestu.

Napominjemo kako je pozornica kod Vile Bedeković jedina koja se naplaćuje, a ulaznice za sve koncerte u prodaji su po cijeni od 80 kuna putem weba Špancirfesta i sustava Eventim (online i na prodajnim mjestima).

Pan pozornica Stari grad

Pan pozornicu otvara flamenco i salsa senzacija The Gipsy Kings by Baliardo koji će u 22 sata rasplesati tisuće ljudi na otvorenju Špancirfesta.

Vrhunski glazbenici dolaze s juga Francuske, a svoj vrhunac popularnosti imali su osamdesetih godina prošlog stoljeća. 

Trg Miljenka Stančića

Na poznatom varaždinskom trgu od 22 sata prisutne će zabavljati DJ Josh Somen i Joshua Kovačević Sax.

Kvart Stari Grad

Kvart zona mladih dobrodošla je novost je na ovogodišnjem Špancirfestu. 

Prvi na scenu i pozornicu KVART zone stupa riječki Jonathan. Bend čine petorica prijatelja koji su dio svog prijašnjeg glazbenog iskustva prenijeli  u kombinaciji sirovog zvuka, indie prizvuka s elementima punk rocka.

Svirali su diljem Hrvatske, nekoliko puta napunili zagrebačku Tvornicu kulture, riječki Pogon kulture ex Stereo, a ove godine bili su na turneji po SAD-u. Od 2011. i osnivanja dokazali su koliko su svježi i potrebni hrvatskoj glazbenoj sceni te s tri albuma pokazali svoju (svjetsku) kvalitetu. Jednostavno, bend su koji se ne propušta. Na pozornicu se penju u 23 sata i 45 minuta. 

Ulični program

Ulični program na Špancirfestu je srce i duša varaždinskog festivala - od njega sve počinje i razvija se ostalim pravcima.

Na Kapucinskom trgu od prvog dana festivala nalazit će se kupola u kojoj će se odvijati Universe show. Elegantna multimedijalna kupola koja je osvojila brojne gradove diljem svijeta i skriva prvorazrednu tehnološku atrakciju.

Napredna 3D 360° tehnologija uvodi posjetitelje u 12 minutnu projekciju svemira uz vrhunske svjetlosne i zvučne efekte. Prikazani sadržaj pruža jedinstveno i iznimno realno iskustvo uživanja u projekciji i posjetiteljima stvara dojam kao da zaista plove svemirskim prostranstvima iako ne napuštaju topli i sigurni zagrljaj Zemljine gravitacije.

Cijena ulaznice je 29,00 kuna, cijena za 4 ulaznice je 100,00 kuna, dok je za djecu do 6 godina besplatno. Kupola je otvorena od 9 ujutro do ponoći svaki dan.

Prvog dana gledamo i SEÑORA MARKÜSENA na Franjevačkom trgu kod Varteksa od 17 i 19.30 sati. On je multiinstrumentalist, šoumen, kantautor, istraživač ritmova, atmosfere i egzotičnih instrumenata, majstor drevne i duhovne vještine sviranja australskog didjeridua. Njegovi će hipnotički, low-tech elektronički zvuci ispuniti festivalske ulice, privući vas da se prepustite ritmu i uronite u njegov zanimljivi i kozmopolitski glazbeni univerzum.

Ulični program prvog dana nastavlja se uz SopaLoca ili, kako se vole zvati - Sunčani orkestar - zanimljivi i veseli ulični bend koji će ulice Špancirfesta rasplesati u južnoameričkim i tropskim ritmovima. Oni će doći na Korzo od 17 i 19 sati.

Visoka, Špancirfestu dobro znana ekipa iz Stelzen Art kolektiva svijet gleda odozgo. Ovaj nam puta dolaze u obliku prekrasnih, čak i monumentalnih leptira i to u čak tri vrste - Lepidoptera, Deep Blue i Papillon, ali nećemo više otkrivati ništa – sami ih potražite i doživite njihovu čaroliju na Franjevačkom trgu od 17 sati i 30 minuta prvi dan festivala.

U Uskoj ulici prvog dana čeka nas Artefakt, glazbeno-poetska improvizacija Benjamina Lamza i Matka Abramića. Nastao je iz želje da se poetski performans 'Reci mi riječ napisat ću ti pjesmu' (Špancirfest 2017. 2018., Cest is d' best, Street Art Poreč i drugi) Varaždinca Matka Abramića u kojem na staroj pisaćoj mašini piše prolaznicima pjesme na temelju riječi koju mu oni zadaju  oplemeni glazbenom pratnjom.

Na Špancirfestu će Artefakt stvarati poeziju u duetu, Benjamin Lamza na saksofonu i Matko Abramić na mašini. Dođite po svoju pjesmu od 18 do 20 sati u Usku.

Heroji ulica

Mladi glazbenici i ove će godine predstaviti svoje umijeće na ulicama i trgovima grada. Već od 10 sati u Gundulićevoj svira Dodger Artfool, a u Gundulićevoj Black Shelter.

U Kranjčevićevoj ulici u 17 sati na rasporedu je Dorian Varović, a Eric Vidović acoustic na Trgu slobode u isto vrijeme.

Klapa Samoana na Korzu svira od 18 sati, dok od 19 sati Kranjčevićevu ulicu 'zauzima' Tomislav Čavlek, a Samanta Gran od 19.30 sati svira na Trgu slobode.

Park kreative i Vindiland

Park kreative središnje je mjesto stvaranja, inovacije i kreacije za djecu i mlade. Zelena, sigurna oaza parka u Habdelićevoj ulici, u samom srcu Varaždina, u deset će festivalskih dana  ugostiti niz zanimljivih sadržaja namijenjenih poticanju istraživanja i učenja. Radionica, predstava i izvedbi ima mnogo, a na klincima i onima nešto većima, je samo da izaberu gdje i kako će se zabavljati.

Vindijina čarobna zemlja Vindiland, u kojoj vlada samo veselje i zabava, pravi je kreativni kutak za sve male vindijance. Najmlađi u Vindilandu mogu uživati u različitim zabavnim i sportskim sadržajima, a sve to uz mnoštvo zabave, smijeha i užitka. Vindiland je otvoren od ponedjeljka do petka, od 10 do 14 i od 16 do 20 sati, a vikendom od 10 do 20 sati.

Ostali sadržaji 

Među novim sadržajima ističe se Latino zona La Playa na Kapucinskom trgu pa ako se zaželite plaža, koktela i ritmova Latinska Amerike, to je pravo mjesto za vas.

Oni željni lunaparka moći će se zabaviti kod Starog grada gdje vas čeka lunapark Čarli.

Uska ulica i ove će godine biti dizajnersko središte Špancirfesta - Kreativnica, dok će umjetnici biti smješteni u Školsku ulicu.

U sklopu Špancirfesta, svih deset festivalskih dana će u Gajevoj ulici (Kino Gaj), nadomak varaždinskog Korza, potpuno besplatno, u izložbenom salonu tvrtke MAGIC NET, biti predstavljena tehnologija Oculus Rift naočala - budućnosti gaminga.

U dvorištu palače Sermage na Stančićevom trgu i ove je godine smještena vinska oaza - Vinski grad, koja će uz vrhunske proizvode, lagodnu glazbu i zalogaje ponovno okupiti brojne Varaždinke, Varaždince i posjetitelje.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama Špancirfesta.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!