ne propustite
'OBLIZEKI VARAŽDINSKE ŽUPANIJE' Od danas uživajte u vrhunskom gastro-doživljaju u atriju Županijske palače
Današnji oblizeki buču nude u tri slijeda, a na vama je da odlučite prija li vam više kao predjelo, glavno jelo ili desert.
Varaždinska županija se i ove godine atraktivnim sadržajima uključila u Špancirfest. Najljepše dvorište u Varaždinu, ono barokne palače Varaždinske županije, postalo je mjesto odmora za sva osjetila, zelena oaza u centru grada.
Od danas, 26. kolovoza, do nedjelje, 29. kolovoza, zelena oaza pretvara se u mjesto vrhunskog gastro-doživljaja. Kroz događanje 'Oblizeki Varaždinske županije' gosti će moći uživati u stoljetnoj tradiciji spravljanja jela od lokalnih namirnica interpretiranih kroz suvremeni gastronomski izričaj.
Susresti se s kuhinjom varaždinskoga kraja znači upoznati bogatstvo i raznolikost jela koja su, nastala iznenađujućom jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica, ali i s osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama.
Špajzkarta za četvrtak, 26. kolovoza:
- svježi sir s Varaždinskim bučinim uljem i košticama u košarici od prhkog tijesta
- pečena zagorska purica nadjevena sa zagorskim mlincima na pireu od buče
- štrukli od buče s makom
Varaždinski kraj regija je s najvećom i najkvalitetnijom proizvodnjom proizvoda od buče od kojih je zasigurno najpoznatije Varaždinsko bučino ulje, koje posljednjih godina redom osvaja najprestižnije nagrade diljem Europe.
Današnji oblizeki buču nude u tri slijeda, a na vama je da odlučite prija li vam više kao predjelo, glavno jelo ili desert.
A uz buču glavna zvijezda menija u četvrtak je Zagorska purica sa Zagorskim mlincima. Obzirom da je prvi pečeni puran krasio blagdanski stol lepoglavskih pavlina davne 1561. godine, dok su u mlince umiješane kulinarske tajne naših domaćica iz davnine, današnji oblizeki prezentiraju tradicionalna jela u novom modernom ruhu.
Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske Toplice.
Uz delicije preporučaju Pinot sivi iz 2020. godine od Vinarije Šafran, no tu su i Manzoni 2020. (nagrađen na Decanteru 2021.), Sauvignon 2019. te kasna berba Graševina 2015. (nagrađena na Decanteru 2021.).
Popularna cijena tanjura je 25 kuna, čaše vina 10 kuna, a radno vrijeme za degustaciju 'Oblizeka Varaždinske županije' od 18 do 23 sata kada dvorište Varaždinske županije na Franjevačkom trgu 7 postaje mjesto susreta, druženja, uživanja u enogastronomiji, no prije svega i mjesto gdje je lijepo doći i osjećati se dobro.
- Vidimo se! - poručuju organizatori.
Najnovije
-
Bez struje na datum 24. travnja 2024. godine...
-
Varteks je uzeo tri nova boda u dvoboju protiv vrlo dobrog Međimurja te se sada nalazi na trećem mjestu tablice.
-
Nogometni klub Varaždin porazio je Rudeš s 2:0 u ponedjeljak te se posve primaknuo sredini ljestvice.
-
Kako je bilo na otvorenju, pogledajte u našoj fotogaleriji.
-
Svaka čast!
Reci što misliš!