Od 18. do 27. kolovoza Kapucinski trg u Varaždinu postaje meka istinskih gurmana: od Palfijeva Dekadenta, Jankovićeva Classic Smokeyja, Pažaninove Crispy Kapule i Geschmaka Melkiora Bašića, preko Burgera od Kozica i Plant Based inovacija, do Bacon Smasha i Čupavog Zagorca - na Špancir Burger Festival stiže više od 30 različitih burger delicija.
U sklopu jubilarnog, 25. Špancirfesta, od 17. do
28. kolovoza u Varaždinu i ove godine će se održati
Špancir Burger festival. Nakon što je
prošlogodišnja premijerna suradnja Špancirfesta i Burger
festivala pokazala da su ova dva velika i snažna projekta svim
ljubiteljima street festivala i street fooda donijeli novu
dimenziju i vrijednost, najrelevantniji regionalni street food
festival – Burger Festival vraća se na varaždinski Kapucinski trg
koji će od 18. do 27. kolovoza postati gurmanska
meka s ukupno deset kućica od kojih je osam rezervirano za sočne
i jedinstvene delicije u svima nam omiljenoj formi burgera.
Šetači i gurmani, Varaždinci i svi gosti našeg baroknog bisera
moći će birati između više od 30 različith vrsta neodoljivih
autorskih burgera na kućicama Instutut za burgere by Mate
Janković, Chefs burger by Ivan Pažanin, Full Circle by Marko
Palfi, 4 Burgers, Beg’s Plant Based, Picnic Mingle & Fun,
Bite of Fun by Melkior te Škartoc
ljubavi.
Bogatu i slasnu gastronomsku ponudu na Špancir Burger Festivalu
savršeno će pratiti i dvije kućice zadužene za “tekuća pitanja”.
Odličnu atmosferu garantira svima omiljeni Gingle
Bells sa svojim već legendarnim autorskim koktelima, te
Rakijarnica s idealno rashlađenim Panom,
Sommersbyjem, vrhunskim vinima vinarije Šoškić i inim pitkim
rješenjima za svačiji ukus.
Najkvalitetnije domaće namirnice, jedinstveni recepti i inovacije
proslavljenih chefova i burger majstora, vrhunski kokteli, vina i
rakije, savršeno rashlađeno pivo, predano i okretno osoblje te
usluga s osmijehom – glavni su sastojci uspjeha Burger festivala
koji već osmu godinu obara rekorde posjećenosti, neumorno podiže
standarde kvalitete street food i gastronomske scene, te osvaja
nepca diljem Hrvatske: od Zagreba i Pule, preko Zadra do
Varaždina. Tajni sastojak recepta za uspjeh i status
najuspješnijeg regionalnog street food festivala krije se u
nepresušnoj energiji i strasti ekipe iz kreativne agencije Kokoš
ili jaje koja i 12 godina nakon prvog Fuliranja ne prestaje
oduševljavati posjetitelje svojim prepoznatljivim, istovremeno
uvijek inovativnim i originalnim sadržajem. Kvalitetu ponude i
usluge osiguravaju strogim odabirom izlagača i svih sudionika,
osobnim angažmanom na svakom segmentu festivala, kao i
atraktivnim popratnim sadržajima kojih neće nedostajati ni u
Varaždinu.
Vrhunski DJ-i, jedinstvene radionice i zabava za najmlađe čine
porepoznatljivo atraktivnu kulisu svakog Burger Festivala, a
kreativno vodstvo nad glazbenim programom Špancir Burger
festivala ove godine ima veliki gurman i izvrstan poznavatelj
glazbe, Ozren Kanceljak. On je osmislio
Soul Food glazbeni program koji će savršeno
upotpuniti uživanje u sočnim i moćnim burgerima i chillanje uz
omiljena pića. Svakog petka i subote tijekom Festivala
posjetitelje na Kapucinskom trgu očekuju i live nastupi
renomiranih DJ-a: za DJ pult 18. kolovoza stiže Robert
Mareković s programom Twist and Shout, idućega dana
dolazi DJ Stanko Bondža koji će predstaviti
program Nasty Grill, 25. kolovoza nastupa DJ
Jazzozo koji donosi Food for Thought, a u subotu 26.
kolovoza DJ Kanceljak poentira s programom Meat
and Greet.
Najmlađe pak šetače očekuju brojne atrakcije u sklopu
Kids zone, a odrasli željni novih znanja i
vještina mogu sudjelovati u besplatnoj kulinarskoj radionici
izrade peciva za burgere. Radionica pod stručnim vodstvom Centra
za kulturu prehrane može primiti 12 polaznika, predviđeno
trajanje je dva sata, a točan termin bit će najavljen najkasnije
sedam dana uoči početka na društvenim mrežama Burger festivala.
Tamo će se ujedno zainteresirani moći prijaviti za sudjelovanje –
stoga pratite Burger festival
na Facebooku i Instagramu za svakodnevne
novosti, najave i brojna iznenađenja.
Detaljnije o burgerima na Špancir Burger Festivalu
Full Circle i Marko Palfi
Domaćim šetačima dobro poznat i omiljen chef Marko
Palfi na Full Circle
kućici će se predstaviti s četiri burgera: svojim dobro
poznatim klasikom – Smokey D, nagrađivanim Dekadentom,
Mediteraneom i vege Beyond burgerom. Full Circle je koncept chefa
Marka Palfija i njegovog tima koji je fokusiran na kreativne
street food inovacije. Njihova je misija pretvaranje restoranskih
jela u street food formu. “Vjerujemo da se najiskrenija reakcija
na hranu može dobiti prilikom prvog zalogaja.
Zato volimo street food i direktnu komunikaciju s ljudima
koji kušaju našu hranu”, ističu. Ako bismo se morali odlučiti za
jedan Palfijev burger, na valu nedavnih oduševljenih reakcija
Zadrana i Puležana na Dekadent kojeg radi od odležane goveđe
pljeskavice, Cheddar sira, s umakom s tartufima, grilanim lukom
srebrencem i rikulom u brioche pecivu – toplo ga preporučamo ga
svima koji posjete Špancir Burger Festival.
Institut za burgere by Mate Janković
Za naklonost posjetitelja i njihovih okusnih pupoljaka u
Varaždinu će se svesrdno boriti i ekipa Instituta za
burgere by Mate Janković. Institut za burgere
nastao je još 2019. godine suradnjom velikih gurmana i
neponovljivog chefa Jankovića, te otad ne prestaje inspirirati
burger scenu i razveseljavati sve ljubitelje ovog jela. Njihov
Classic Smokey burger ljetos je u Zadru proglašen pandanom maloj
crnoj haljini. “U želji da svim obožavateljima dobre hrane i
burgera ponudimo najukusniji i najsočniji burger napravljen od
kvalitetnih i domaćih sastojaka rodio se Institut za burgere”,
pojašnjava Mate, te dodaje: “U današnjoj kuhinji jednostavnost je
često podcijenjena, no mi vjerujemo kako je uz dobre namirnice
upravo ona ključna za dobivanje okusa kojeg nećete tako lako
zaboraviti.” Osim Smokey burgera, Mate će šetačima u Varaždinu
ponuditi još i Pepper Jack i Bacon Jalapeno, ali i jedan novitet
koji sprema specijalno za Varaždin.
Chef’s burger by Ivan Pažanin
Španciranje s nestrpljenjem očekuje i chef Ivan
Pažanin. Poznat je po dalmatinskoj i mediteranskoj
kuhinji, a 2020. godine odlučio se okušati i u street foodu kroz
Chef’s burger by Ivan Pažanin. Očekivano, vrlo
je brzo stekao vojsku obožavatelja i postao glavnim favoritom
ovog popularnog festivala. Njegov burger “Crispy Kapula” na
prošlogodišnjem pulskom izdanju ponio je laskavu titulu najboljeg
hamburgera, njime su očarani ostali i ovogodišnji posjetitelji u
Zadru, a od Ivana doznajemo da će i Varaždinci kao i svi
ljubitelji Španciranja imati priliku kušati ovaj hit burger.
Pažanin će u Varaždinu ponuditi još i Original Cheese, te također
jedan novitet koji sprema specijalno za ovo izdanje te obećaje:
“izvrsne domaće namirnice u spoju Mediterana s malo ljutine, što
je i inače recept naših burgera”.
4 Burgers i Ivan Goreta
Šetače i sve gurmane u Varaždinu očekuju i genijalni 4
Burgers i chef Ivan Goreta koji ne
prestaju oduševljavati, poglavito mlađe posjetitelje. Njihovi
slavni smash burgeri bili su među najhvaljenijima u Zadru
početkom ljeta, a nedavno je pulska publika s velikim veseljem
dočekala novitete u ponudi – slasne i bogate tacose i nachose.
“Posebnost naših sastojaka je u domaćem, hrvatskom podrijetlu
proizvoda, svježem mesu
i svježem povrću. Karakteristike 4Burgersa na
koje smo ponosni su: kvaliteta – jer koristimo samo
hrvatske proizvode, brzina – budući da je
svaki burger gotov za 2-3 minute i ugodna cijena s
obzirom na kvalitetu i količinu koja se dobiva”, kažu
nam, najavljujući slasna iznenađenja za sve posjetitelje Špancir
Burger Festivala.
Beg’s Plant Based Street Food
Sigurni smo da će sad već slavni “wow” efekt i u Varaždinu
izazvati jedinstvene kreacije koje isključivo od biljnih
namirnica spravlja Beg’s Plant Based Street
Food. U Zadru su se redovito tražile repete upravo za
njihov Beg’s Cheese burger kojeg spremaju s Kroštulinim Plant
Based Brioche pecivom, Beyond Meat pljeskavicom, Bedda topljivim
sirom, BBQ umakom, Honey Mustard Mayo umakom, iceberg salatom,
rikulom i rajčicom. Brojni su posjetitelji bili oduševljeni i
Beg’s Hot Summer burgerom, a pulsku su publiku osvojili Spicey
Chicken i Crispy Chicken burgerima. U Varaždinu će Beg’s Plant
Based Street Food nastupiti s raznim novitetima, te inovativnom
ponudom hrane baziranom na biljnim namirnicama, te iznova
iznenaditi i očarati nepca čak i najzahtjevnijih gurmana.
Picnic Mingle & Fun
U Varaždin nam stiže i uvijek odlično raspoložena zadarska ekipa
iz Picnic Mingle & Funa. Oni su najbolji
debitanti i dobitnici dvije nagrade na Zagreb Burger Festivala
2022., a svojim veselim duhom osvojili su srca mnogih street
foodiea diljem Hrvatske. Ova mlada i entuzijastična ekipa u
svijetu ugostiteljstva nalazi se kao riba u vodi te svoju strast
prema hrani i zabavi uspješno spajaju u svom street food
konceptu. Nije stoga ni čudo što se ispred njihove srebrne
zvijeri redovito okupljaju gurmani privučeni istovremeno i
odličnom atmosferom i mirisima dok se priprema već legendarni
Blackie burger, jedan od najpopularnijih burgera u Hrvatskoj koji
spravljaju u Brioche pecivu od krumpirovog tijesta, sa 100%
junećim burgerom, domaćim senf-med umakom, karameliziranim lukom,
cheddar sirom i crumbleom od pancete. Osim njega, posjetitelji
Špancir Burger Festivala moći će kušati i njihov Burger od
kozica, Juicy burger i Snow Burger, uz koje će se ponuditi i
Sweet Potato s home-made umacima. Ponudu jela popratit će i
osvježavajućim spritzevima kojima su već oduševili publiku na
Pizza Festivalu u Zagrebu, a ponajviše se radujemo kušati njihov
Ljetni spritz u koji ide gin, sirup od smokvina lista, limun i
prosecco.
Škartoc ljubavi
Na ovogodišnjem Špancir Burger Festivalu brojne će obožavatelje
iznova razveseliti i Škartoc ljubavi, prvi
međimurski street food na kotačima. Kako sami kažu, pokreće
ih zabava, ljubav prema hrani, okusima i ljudima, a stvaranje
sjećanja i zezancija sa gostima ih vuku naprijed. Svojim su
kreacijama domaću publiku već osvojili na prošlogodišnjem
Špancirfestu, kao i na Adventu u Varaždinu. Za sve šetače i
posjetitelje Špancir Burger Festivala ove su godine priredili
četiri vrste burgera i krumpiriće u dvije varijante. “Novitet
koji pripremamo za ovaj Špancir Burger Festival je burger “Čupavi
Zagorec” sa slamom od krumpira, domaćim pečenim
špekom te aioli majonezom, a tu bismo još izdvojili “Panko
Fanko Čuču” burger od mljevenog pilećeg zabatka
mariniranog limetom, mentom i jogurtom u panko
mrvicama.”
Bite of Fun by Melkior
S pet autorskih smash burgera na Špancif Burger Festivalu će se s
predstaviti Bite of Fun by Melkior. Brojnim
fanovima omiljeni chef Melkior Bašić pripremio
je ručno rađene burgere od telećeg mesa: Back to Basic, Saboroso,
Bella Brasa, Smaakvol i Geschmak, a svaki se burger sastoji od
dvije smash pljeskavice. “Ono što nas istinski izdvaja od ostalih
s istom ponudom je naša strastvena predanost prema kvaliteti i
kreativnosti. Naši smash burgeri nisu samo obroci, već prava
umjetnost okusa i svježine koju nećete pronaći nigdje drugdje”,
kažu nam u Bite of Fun, te dodaju kako su ponosni na kreativnost,
strast za eksperimentiranjem i otkrivanjem novih dimenzija okusa.
Upravo je deviza kojom se vode u Bite of Fun, ujedno i ogledalo
vrijednosti koju donosi cijeli Špancir Burger Festival: “Nudimo
ne samo nevjerojatno ukusnu hranu, već i neprocjenjivo iskustvo.
Naša ljubazna i predana usluga osigurava da se svaki gost osjeti
dobrodošlim i paženim. Atmosfera kod nas preplavljuje
energijom i veseljem, stvarajući uspomene koje će ostati urezane
u vašem nepcu.” Ima li bolje pozivnice svim šetačima i
gurmanima da dođu uživati na Špancir Burger Festival?
Ulaz je besplatan, radno vrijeme: svaki dan od 16:00 do
01:00 sat, trajanje od 18. do 27. kolovoza, lokacija: Kapucinski
Trg, Varaždin
Pratite Burger festival
na Facebooku i Instagramu za svakodnevne
novosti, najave i brojna iznenađenja
Fotografije: Sandro Sklepić i PRESS Špancir Burger
Festivala