2. HNL Kovačević: Varaždinu je prirodno imati prvoligaša, možda već ove godine

Nastavak sezone u 2. HNL odgođen je za tjedan dana, a igrači Varaždina u punom su trenažnom procesu. Iako im vrijeme ne dopušta ‘bavljenje loptom’ na prirodnom travnatom terenu, u koliko toliko optimalnim uvjetima, to ih ne sprječava da predvođeni trenerom Kovačevićem kondiciju bruse u zimskim uvjetima, ali i na toplim terenima TTS Centra.

Prije nego se s ekipom zaputi na ‘finiš’ priprema u Biograd, čelni čovjek stručnog stožera varaždinskog drugoligaša rekao je nekoliko riječi o proteklim pripremama i događanjima u klubu. U međuvremenu je i početak prvenstva i prva utakmica protiv Solina, radi snijega i vremenskih uvjeta odgođena.

Pripreme obilježene teškim vremenskim uvjetima

– Prva dva tjedna priprema bila su dosta dobra za rad, dok se zadnjih četiri tjedna snalazimo kako znamo. Snijeg, led, umjetna trava, dvorana – pripreme nisu idealne, ali nemamo većih problema s ozljedama te se nadam da ih ne će ni biti. Dosta smo radili na snazi i trci jer bolji treninzi s loptom nisu bili mogući. Za punu spremu trebat će nam još bar dva tri tjedna treninga. Pojačanja su pristigla kasnije pa nam je odlično došla ova odgoda – rekao je Mario Kovačević.

Trenažnom procesu priključila su se i novopridošla pojačanja, iskusni Dejan Mezga i Mario Brlečić te Jelić Balta kao bivši igrač Rudeša. Varaždinski drugoligaš sad ima poprilično velik broj igrača pod ugovorom, ali to ne bi trebao biti problem, već samo poticaj svakome igraču da pokaže zašto baš on zaslužuje mjesto u početnoj postavi.

– Pod ugovorom imamo 22 – 23 igrača što i jest možda previše s obzirom na to da je pred nama ‘samo’ 14 kola u ovoj polusezoni. Ipak, konkurencija je veća pa bi se ekipa trebala izboriti da igraju samo najbolji. U jednu ruku mi je žao što neki od igrača neće previše participirati u utakmicama, ali na njima je da se kroz treninge, pripremne utakmice i šanse koje dobiju nametnu i igraju. A na ostalima je da u tom krugu nastave s trudom i čekaju svoju šansu – bio je jasan varaždinski strateg.

Zahuktava se borba za 1. HNL

Pogledom na tablicu 2. HNL primijeti se ‘gužva od 2. do 7. mjesta gdje je razlika malenih 6 bodova. Svjestan je trener varaždinske momčadi što se od njega očekuje – napad na 1. HNL. Ističe kako je i njegova želja plasman u 1. HNL, ali ako se to i ne dogodi, siguran je kako će Varaždin u narednih nekoliko godina imati prvoligaša.

Dinamo se malo odvojio, no ostale su ekipe bodovno tu negdje. Svi ti klubovi imaju ambiciju za odlazak u rang više – od Dugopolja koje je promijenilo dosta igrača, Šibenik, Solin koji se pojačao… Neće biti lako. Cijenim i poštujem drugu ligu igra se dobar nogomet, a mi smo prošle polusezone pokazali da možemo. U nastavku sezone moramo uspostaviti kontinuitet dobrih nastupa ako se želimo boriti za 1. HNL. Moramo razmišljati od utakmice do utakmice, a prvenstveno bi bilo dobro za nas, ali i publiku, da na domaćim utakmicama pružamo bolje rezultate i ubiremo bodove – zaključio je trener Varaždina.

Publika je u Varaždinu oduvijek bila malo ‘posebnija’. Teže prihvaćaju one loše rezultate, dok s druge strane svaki dobar susret pokreće svojevrsnu lavinu dolazaka na stadion.

– Uvijek gledam da ja sa svoje i igrači sa svoje strane napravimo maksimum. Nije lako, Varaždin zadnjih 5 – 6 godina praktički nije participirao u profesionalnom nogometu. Ove godine smo se vratili, publika se vratila – znam da su nestrpljivi. Ipak su se ovdje do prije desetak godina igrale europske utakmice te da ih žele ponovno gledati na Stadionu. Svi zajedno to želimo. Uprava se trudi maksimalno, tako idemo i u Biograd. Želimo prvu ligu već ove godine, ali ako ne bude Bože moj, treba raditi dalje i za Varaždin je prirodno da igra prvu ligu, a mi ćemo dati sve od sebe da to napravimo već ove godine – izjavio je ambiciozno, ali oprezno popularni ‘Kova’.

Spoj mladosti i iskustva, kao u ‘starom Varteksu’

Kao u nešto povoljnije dane za varaždinski nogomet, u Varaždinu bi ponovno trebali zaigrati nogometaši koji su ponikli u Varaždinu ili ih nešto veže za isti. Nekad su za ‘stari Varteks‘ igrali primjerice mladi Benko, Pokrivač, Šafarić uz iskusnije – Mumleka, Balajića, Vugrinca. a dovođenjem Brlečića, Mezge, Prahića želi se dobiti spoj mladosti i iskustva s Drožđekom, Kolarićem, Hranilovićem itd., to jest igračima koji su stasali u Varteksovoj školi nogometa. Ujedno se želi i potencirati razvoj kluba na vlastitoj školi nogometa i na neki način vratiti varaždinski nogomet na stare, ali ovaj put kvalitetnije staze.

– Ako želimo igrati ozbiljan nogomet moramo dovesti igrače koji će pomoći našim dečkima u stasanju. Naravno da je teško vratiti igrače koji trenutno igraju u boljim ligama, ali mi moramo napraviti dobre temelje da se ti igrači vrate, ali i da naša djeca više ne moraju stasati u Dinamu, Lokomotivi itd., Varaždin drugačije ne može opstati. Želimo da i juniorska ekipa izbori 1. HNL – polako se postavljaju temelji, a mi ćemo raditi dalje – istaknuo je strateg kluba iz Zagrebačke 94.

Tri domaćinstva na početku prvenstva

Pred Varaždinom su možda i ključna tri kola za lov na 1. HNL. Istaknuo je Kovačević kako su prva kola uvijek varljiva, no ta bi početna tri kola pred domaćom publikom valjalo iskoristiti. Solin, Dugopolje i Hajduk II dolaze u Varaždin, a bilo bi još bolje kad bi iz našeg grada otići praznih ruku.

– Poštujem sve igrače, ali kod mene nema stari – mladi itd., igrat će oni najspremniji. Prva kola su općenito teška, teški tereni, ne znate kako će igrači reagirati, ali ja vjerujem kako ćemo mi već u prvoj utakmici pokazati što znamo i krenuti u taj kontinuitet dobrih nastupa što je jedini način da ostvarimo želju s početka sezone, a to je plasman u elitni rang hrvatskog nogometa – završio je Mario Kovačević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije