U Hrvatskoj će po prvi put u rukometu biti korištena videotehnologija

Euro u Hrvatskoj biti će prvo rukometno natjecanje na kojem će se koristiti videotehnologija po uzoru na sličnu praksu koja se primjenjuje u tenisu, košarci te u posljednje vrijeme sve češće i u nogometu.

Do početka EURA u Hrvatskoj ostalo je tek dva dana, a danas je na službenoj stranici Europske rukometne federacije (EHF) objavljena je i još jedna informacija vezana uz turnir.

Videotehnologija se u sportu koristi kako bi se izbjegle neželjene sudačke pogreške koje u konačnici mogu rezultirati nepravednim ishodom sportske utakmice, a kako se ona u tenisu i košarci pokazala vrlo efikasnom, počela se širiti i na druge sportove.

Preciznije, ovdje se radi o videotehnologiji koja će se koristiti na gol-liniji kako bi suci sa stopostotnom sigurnošću mogli reći je li lopta prešla liniju ili nije, odnosno, je li postignut zgoditak.

Iako se točni detalji ne znaju, poznato je kako će ovaj novitet omogućiti savršen pogled na vrata iz tri različita ugla, a svaki put kad lopta prijeđe liniju, iza vrata će se aktivirati bljeskalica, što će gledateljima, ističu u EHF-u, pružiti još uzbudljiviji doživljaj na turniru.

Osim toga, koristit će se i usporene snimke, što znači da će suci pri nedoumicama moći zaustaviti utakmicu i ponovno pregledati neku spornu situaciju kako bi donijeli najpravedniju odluku i tako izbjegli oštećenje jedne ili druge momčadi.

Posebne kamere bit će postavljene i na području izborničkih klupa uz teren, kako bi se osiguralo da sucima ne ‘pobjegne’ ni jedan eventualni incident, kao i da bi se osiguralo pravilno izvođenje zamjena igrača te spriječilo ulazak igrača s klupe, izbornika ili članova stručnog stožera na dio terena namijenjenog za odigravanje utakmice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije