I Mamić podržao Dalića: ‘Treba ga zamoliti da ostane i u naredne dvije utakmice’

O utakmici Hrvatske nogometne reprezentacije i Ukrajine, ali i o sudbini privremenog izbornika Zlatka Dalića, razgovarali su u RTL-u Danas sa Zdravkom Mamićem.

Ostaje li Dalić na klupi Hrvatske?

‘Ja to ne znam, ja nisam ni član Izvršnog odbora, mogu samo reći o svojim razmišljanjima. Moram reći da je on meni najugodnije moguće iznenađenje jer je povukao neke ključne taktičke poteze u pripremi utakmice. Svatko zna da su Ukrajinci najbolji po bokovima i on je stavio dva igrača koji su obrambeno na visokoj razini i potpuno ih je neutralizirao’.

Sviđa li Vam se Dalić?

‘Meni se sada svidio, ali ja ga dovoljno ne poznajem. On je valjda jedini čovjek na svijetu koji bi uskočio ovako 48 sati prije i to mu nikad hrvatski nogomet ne smije zaboraviti. Samo radi toga je zaslužio ostati. Kad je i utakmica ovako završila, mislim da je opravdano da ga se zamoli, ne da mu se pruži prilika, da vodi ove dvije utakmice. A onda sjesti i vidjeti što dalje’.

U otvorenom pismu ste zazvali Slavena Bilića. Biste li ga i dalje zvali?

‘Ja sam za Bilića uvijek. Slaven Bilić je sada u najpotentnijim godinama i najkarizmatičniji je trener. Branko Ivanković je rame uz rame s Bilićem, oni su referentni treneri na svjetskoj razini. A Dalić i ostali mladi treneri su već potvrđena vrijednost’.

Ako Hrvatska ne uspije, hoće li Šuker imati Vašu podršku?

‘Ja ne bih to vezao s uspjehom ili neuspjehom Hrvatske. Izborna skupština je u travnju i o tome će odlučivati delegati. Stvari su zadane. Imate 21 županiju i ljudi su izabrani i odlučivat će tko će biti predsjednik. Što se mene osobno tiče, Šuker ima punu moju podršku’.

Čačić je dobro vodio reprezentaciju na Euru i početku kvalifikacija. Pred kraj kao da je izgubio nit. Da se smjena dogodila ranije, bi li Hrvatska već bila na SP-u?

‘Za smjenu ranije nije bilo razloga. Ali, ja bih htio reći nešto drugo hrvatskoj javnosti. Nama treba svehrvatsko zajedništvo kao nekad. Treba nam onih 100.000 Hrvata u Beču ili Berlinu. Nebitno tko je kriv, za ljubav treba dvoje ili 22, za svađu treba dvoje ili 22. Moramo prestati s ovim što se radi hrvatskoj reprezentaciji, to nije pošteno. Reprezentacija nije ničije pojedinačno privatno vlasništvo, a pogotovo prenaglašena moja uloga. Ja dvije godine nisam formalno ništa u HNS-u’.

Smatrate li se Vi u nekom dijelu odgovornim za tu situaciju, mislite li da ste mogli bolje?

‘Apsolutno, ali svi se trebamo uhvatiti rada i nešto napraviti. Nitko nikome nije zabranio da stvara. Pogledajte Rijeku. Oni su prije pet godina skoro ispali u drugu ligu, a sad su pokorili Hrvatsku. Rijeka je čak htjela žrtvovati sebe nudeći svog trenera Keka za interes hrvatske reprezentacije. E to je Hrvatska’.

Što je konkretno HNS u Šukerovom mandatu učinio za bolje odnose, infrastrukturu, za bolju atmosferu oko hrvatskog nogometa?

‘To mi je sad teško nabrojati. Vjerujte da se puno ulaže. No, ne može HNS financirati klubove, to je na njihovim vlasnicima i županijama. Može u jednoj mjeri. No, sviđa mi se Šukerova inicijativa da u što kraćem roku izgradi svim prvoligašima nove grijane terene’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije