Najbolji varaždinski juniorski streličari odlaze u Poreč na Europsko prvenstvo

Hrvatski streličarski savez domaćin je i organizator završnog natjecanja Europskog juniorskog kupa u streličarstvu za 2017. godinu, koje će se održati u Poreču od 9. do 14. srpnja, a na kojem će nastupiti oko 310 kadeta i juniora.

Među njima će biti i streličarke i streličari iz Varaždinske županije – Amanda Mlinarić (16 godina) i Alen Remar (18 godina) iz Varaždinskog streličarskog kluba te Tihana Kovačić (15 godina) iz streličarskog kluba Navaho iz Jalžabeta.

Amanda Mlinarić (rođena 07.08.2001.) je dvostruka svjetska rekorderka za kadetkinje u složenom lukom na 2×50 metara, sa 699 krugova od 720 mogućih, koje je ispucala na turniru u Čakovcu (30.04.2017.), te 148 krugova, od 150 mogućih, u raspucavanju, također na 50 metara, koje je ispucala u Mariboru 03.06.2017. U njezinom ‘vlasništvu’ su gotovo svi državni rekordi u kategoriji djevojčica do 14 godina u složenom luku. Amanda je streličarka od 09.09.2011. godine.

Alen Remar (rođen 19.08.1999.) je aktualni svjetski juniorski prvak u zakrivljenom luku (olimpijskom luku) u disciplini FIELD iz Dublina 2016 godine. Neki Alenovi rekordi iz prošle godine spadaju u sam Europski vrh – 684 kruga iz Kamnika (SLO)prošle godine, u konkurenciji kadeta, je samo dva kruga manje od Europskog kadetskog rekorda. Ove godine je u dvorani srušio 35 godina stari seniorski rekord Zorana Matkovića na 25 metara sa 586 krugova, a to je samo dva kruga manje od Europskog juniorskog rekorda. Alen se od ove godine natječe u juniorskoj konkurenciji, a već je tri godine kadetski, juniorski i seniorski reprezentativac. Zanimljivo je da je Alenu bilo potrebno 4 godine da od potpunog početnika stigne do titule Svjetskog prvaka (počeo je 05.11.2012.)

Amanda i Alen su članovi Varaždinskog streličarskog kluba, jednog od najmlađih klubova u Hrvatskoj, ali s jako iskusnim članovima. Treninge vodi Cvijetoslav Zorman koji ima 43 godine streličarskog iskustva, a već 20 godina radi kao trener, najprije u bivšem klubu, reprezentaciji, pa parastreličarskoj reprezentaciji i sada kao profesionalni trener za Amandu i Alena.

Njima se na treninzima u Varaždinu pridružuje i Tihana Kovačić, članica SK Navaho iz Jalžabeta, djevojčica starosti 15 godina koja je dvije godine u streličarstvu (od 06.04.2015) a spada u sam Europski vrh kadetkinja u zakrivljenom luku (olimpijskom luku) po rezultatima u ovoj sezoni. Na nacionalnoj razini, ove godine ne zna za poraz, a pobjeđuje i u susjednim državama. Zajednički treninzi u Varaždinu ovo troje mladih streličara daje potvrdu da se zajedno može više i da suradnja dva kluba iz sjeverozapadne Hrvatske može biti primjer ostalim klubovima.

Svo troje natjecatelja je vodeće u ukupnom poretku seniora u Alpe Adria kupu u FIELD disciplini.

– Očekivanja za nastup u Poreču su visoka, jer je i njihova pozicija kao svjetskih prvaka ili rekordera takva da se ne skrivaju iza izjava ‘trudit ćemo se’ ili ‘dat ćemo sve od sebe’ nego otvoreno najavljuju borbu za medalje. Naravno, ako ne uspiju, to će značiti da je bilo boljih od njih. Konkurencija će biti zaista jaka jer sve Europske zemlje daju naglasak na kadetsku konkurenciju u olimpijskom luku u godini nakon olimpijskih igara jer su to budući natjecatelji za olimpijske igre u Tokiju 2020. Ova godina je i kvalifikacijska godina za kadete zakrivljenog (olimpijskog) luka za Olimpijske igre mladih koje su iduće godine u Buenos Airesu. Amanda, Tihana i Alen idu po medalje – najavljuje njihov trener Cvijetoslav Zorman.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije