Članice ŽNK Lepoglava Stella Gotal i Snježana Špac u nogometnoj reprezentaciji

Da se iz manjih sredina može stići do hrvatske reprezentacije potvrđuju Stella Gotal i Snježana Špac iz Ženskog nogometnog kluba Lepoglava. Stella je članica seniorske ekipe ŽNK Lepoglava koja posljednje dvije sezone dominira u 2. hrvatskoj nogometnoj ligi za žene te trenerica kadetkinja i najmlađih članica Kluba, dok je Snježana članica kadetske ekipe, piše Lepoglava.net.

Njih dvije postale su dio priče koja potvrđuje da znanje, talent i rad uvijek isplivaju na površinu. Njihove su kvalitete prepoznali i u Hrvatskom nogometnom savezu te im, sad već redovito, stižu pozivi na nogometne kampove za žensku mladež koje otprilike svaka tri mjeseca organizira Hrvatski nogometni savez. I dok se Snježana u krugu perspektivnih mladih nogometašica bori za dres U-15 hrvatske nogometne reprezentacije, Stella Gotal član je stručnog tima odnosno jedna od pomoćnih trenera mlađih starosnih kategorija.

– U reprezenatciju sam ‘upala’ tako što sam sudjelovala u projektima ‘Open fun football schools‘ i ‘Grass root‘ te tom prigodom upoznala koordinatoricu ženskih nogometnih reprezentacija Mariju Margaretu Damjanović. Pored toga studentica sam četvrte godine Kineziološkog fakulteta te polaznica nogometne akademije Hrvatskog nogometnog saveza. Zbog toga sam bila ‘zanimljiva’ kadru koji radi u HNS-u te su me pozvali da budem pomoćna trenerica u reprezentaciji – otkrila je Stella koja u reprezentativnom kampu ima priliku trenirati i Snježanu.

Trinaestogodišnja Snježana nogomet je zavoljela igrajući ga s dečkima u susjedstvu.

Ženskom nogometnom klubu Lepoglava sam se priključila kad su tražili igračice za kadetsku ekipu i sad već treniram godinu dana – pojasnila je Snježana koja je u tih godinu dana napredovala toliko da je stigao i poziv za sudjelovanje u HNS-ovom kampu.

– Bila sam u školi kad mi je stigla poruka od trenerice da sam dobila poziv za reprezentaciju. Cijeli dan bila sam vesela, a sretni su bili i svi oko mene – prisjeća se Snježana koja ističe da joj je na reprezentativnim okupljanjima lijepo i da je to prilika naučiti nešto novo.

Otkrila je Snježana i da joj je nogometni uzor Luka Modrić, a želja stići do A reprezentacije i nastupiti u Americi.

– Snježana je talentirana i vidljiv je njen napredak u reprezentaciji gdje postoji konkurencija koja je tjera da svaki put bude sve bolja. To joj je dodatan motiv – istaknula je njena trenerica Stella.

Posljednje okupljanje u reprezentativnom kampu Snježana i Stella odradile su tijekom prosinca prošle godine. Do poziva na prvi ovogodišnji kamp, u kojem će se mjesta naći i za nova talentirana lica iz ŽNK Lepoglava, nastavit će trenirati i igrati za svoje ekipe boreći se za vrhove prvenstvenih tablica liga u kojima ŽNK Lepoglava nastupa.

Dva puta izborile ulazak u prvu ligu

Kad bi vas prije nekoliko godina pitali koji je najviši rang u kojem igra neki od nogometnih klubova s područja Varaždinske županije i koji je to klub, vjerojatno ne biste trebali puno razmišljati i odgovoriti Varteks. A da vam se to isto pitanje postavi danas? Vjerojatno ne bismo tako lako došli do točnog odgovora. Velika većina upitanih ‘češljala’ bi, u potrazi za točnim odgovorom, nogometna natjecanja nižeg ranga – od županijskih do onih nešto viših zaboravljajući pri tom da i žene igraju nogomet. A upravo je ta činjenica ključan da bi se došlo do točnog odgovora, a to je Ženski nogometni klub Lepoglava koji se natječe u 2. hrvatskoj nogometnoj ligi za žene.

Posljednje dvije sezone osvajanjem prvog mjesta u 2. hrvatskoj ligi, skupini Sjever – zapad lepoglavske su nogometašice stekle pravo nastupa u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi, no u njoj nisu zaigrale.

– Već smo dvije godine prve, ali nikako da uđemo u tu prvu ligu. Postoje neki problemi, prve godine to su bili novčani problemi, a ove godine problem je bio taj što nismo imale mlađe dobne kategorije. Sad smo i taj problem riješile no u Gradu su nam smanjili proračun pa će ove godine opet problem biti novci – požalila se Stella ipak zadovoljna rezultatima koje postižu sve tri ekipe.

Seniorke nakon odigranog jesenskog djela prvenstva drže prvu poziciju, kadetkinje su druge u Ligi ženske mladeži, u skupini Sjever – zapad, i to u konkurenciji kadetkinja Agrama, Dinama i Rijeke te ostalih prvoligaških klubova. Sačuvaju li do kraja prvenstva drugu poziciju, nastupit će na završnom turniru u na kojem će se po dvije najbolje plasirane ekipe iz regija Sjever – zapad, Osijek i Dalmacija boriti za naslov državnih prvakinja. Najmlađe se pak lepoglavske nogometašice – Pikice, natječu u U-8 ligi Županijskog nogometnog saveza igrajući u muškoj konkurenciji gdje su ostvarile i jednu pobjedu.

Inače, u Klubu, dakako bez novčane naknade, treniraju i igraju igračice s područja grada Lepoglave te bliže i nešto dalje okolice – Bednje, Ivanca, Nedeljanca, Vidovca i Sračinca.

Traže se sponzori

U zimskom periodu, kad traje stanka između jesenskog i proljetnog djela prvenstva, treninzi se održavaju u školskoj – sportskoj dvorani u Lepoglavi u kojoj su termini često zauzeti što stvara probleme zbog nemogućnosti češćeg treniranja pa neke igračice koriste priliku da se u tom periodu priključe nekim drugim klubovima u drugim sportovima kako bi dodatno trenirale i održavale formu.

Trenutno se klupski treninzi odrađuju subotom od 12 do 15 sati. Tada treniraju sve kategorije – od onih najmlađih pa do seniorki. Unatoč problemima u kojima se, u općoj besparici zbog stanja u državi našao ne samo lepoglavski nego i cijeli hrvatski sport, nemaju namjeru odustati, ali pomoć bi im dobro došla.

Dosadašnja potraga za sponzorima nije dala hvalevrijednog rezultata. Na odaslane pozive nije bilo odgovora. Poziv za pomoć i dalje je otvoren kao i poziv svim curama koje žele trenirati i igrati nogomet da se jave u Klub.

– Pozivamo sve cure koje žele trenirati da nam se priključe. Masovnost je uvijek dobrodošla jer iz nje proizlazi i sama selekcija. Što se sponzora tiče bilo bi dobro da ima neko tko bi mogao donirati neka sredstva. Tražimo sponzore, ali za sada imamo jako loš odaziv. Novci su nam potrebni zbog putovanja i nabavljanja opreme. Potrebni su nam i da osiguramo curama obrok nakon utakmica, barem sendvič i sok – istaknula je Stella pozivajući sponzore, ali i sve pojedince koji na bilo koji način žele pomoći Klubu da im se jave, prenosi Lepoglava.net.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije