Runac: HK Vindija postojao je i prije Tonimira Sokola, postojat će i nakon njega

Hrvački klub Vindija, jedan od najtrofejnijih sportskih kolektiva u Gradu Varaždinu, potresa velika afera. Kapetan kluba i jedan od najtrofejnijih hrvača u povijesti varaždinskog kluba Tonimir Sokol “drvljem i kamenjem” se obrušio na upravu kluba. Sve je krenulo s kašnjenjem isplate stipendija, nastavilo se njegovim traženjem ispisnice iz kluba, a nastavilo se nakon što mu je klub zabranio treniranje u klupskoj dvorani. Donosimo razgovor s predsjednikom kluba Alenom Runcem koji se ekskluzivno za internet portal Sport Flash osvrnuo na aktualna događanja u klubu.

> Klupskoj legendi Tonimiru Sokolu zabranjen ulazak u HK Vindija

‘Afera Sokol’ počela je u rujnu kad su kapetan kluba Tonimir Sokol i nekolicina njegovih kolega iz seniorske ekipe, samo nekoliko tjedana prije završetak sezone u kojoj se HK Vindija borio za naslov prvaka, zaprijetili nenastupanjem jer im klub nije isplatio stipendije.

– Znate i sami kakva je situacija u sportu. Novaca nema. Odgovorno tvrdim da hrvači zbog silnog odricanja zaslužuju biti odlično plaćeni, puno više nego što dobivaju sada, ali hrvanje je mali sport i novca jednostavno nema. A što se tiče Tonimira Sokola, on je sigurno najplaćeniji hrvač u povijesti kluba i odgovorno tvrdim da je jedno vrijeme bio i najplaćeniji sportaš u Gradu Varaždinu. Sve to osiguralo mu je hrvanje, sve to osigurao mu je Hrvački klub Vindija – naglašava na početku razgovora predsjednik HK Vindija Alen Runac.

– Bez obzira na to što naš bivši kapetan govori o klubu, kako nas blati preko društvenih mreža i medija, HK Vindija i dalje funkcionira normalno. Seniori su nedavno ponovno postali prvaci države, no sjajne rezultate ostvaruju i naši dječaci, kadeti i juniori. I upravo zbog svih njih odlučili smo stegnuti remen i smanjiti stipendije seniorima. Jer je naš prioritet da klub funkcionira normalno i bez dugova i da svi hrvači u klubu, bez obzira na uzrasnu kategoriju, imaju dobre uvjete za rad i razvoj. Hrvački klub Vindija nije Tonimir Sokol nego su to svi hrvači i treneri u svim kategorijama. Zato smo odlučili stegnuti pojas da preživimo u ovim teškim vremenima. Ne možemo nekome dati 100 nečega ako imamo samo 50. Ne želimo se dovoditi u situaciju kakva se dogodila puno većim i jačim klubovima u drugim sportovima koji su zbog dugova upali u velike probleme – naglašava Runac.

– Da budem iskren, nismo željeli reagirati na njegove istupe, ali što je previše je previše. Treba neke stvari rasčistiti. Tonimir Sokol nije najbolji hrvač u povijesti kluba, iako on to uporno tvrdi. Među najboljima je sigurno, ali za mene je, na primjer, Ladislav Bakšaj najbolji kojeg je ovaj klub imao, a bilo je tu i još sjajnih hrvača koje bi se moglo spomenuti u tom kontekstu. Isto tako, Tonimir Sokol je svoje rezultate postigao, između ostalog, i zbog činjenice da je klub stao iza njega, poticao ga da radi i osigurao mu sve preduvjete da postane odličan hrvač. A on danas treneru Petru Paniću, koji je sigurno jedan od najzaslužnijih za sve to, govori da mu je ‘žao jer je toliko dugo s njim tu trošio vrijeme’. To sve govori o njegovom karakteru. S tim je pljunuo ne samo na klub koji naziva svojim nego i na cijelu svoju karijeru – ističe Runac.

– Puno se tu stvari još izvrće. Nismo mi otjerali Tonimira Sokola nego je on tražio i dobio ispisnicu. U principu, može se reći da je Tonimir Sokol gotovo sve što je tražio od kluba dok je bio u klubu uglavnom i dobio. Sve što je bilo u našoj moći da mu osiguramo, mi smo mu osigurali. Početkom sezone omogućili smo mu i da se registrira za jedan njemački klub, da zaradi neki novac, a još prije nego je cijela afera počela rekao sam mu da može dobiti ispisnicu i badava ići u koji god klub želi ako misli da tako može zaraditi više novca. Sve to napravili smo jer razumijemo da se njegova karijera polako bliži kraju i da si mora osigurati egzistenciju. Ponudili bi mu i mogućnost da bude trener u klubu, ali za to nema uvjete jer je u pet godina studiranja na Kineziološkom fakultetu uspio završiti tek jedan semestar – poručuje Runac.

Što se tiče činjenice da je Sokolu zabranjeno treniranje u klubu, Runac ističe da mu nije bilo lako donijeti takvu odluku, ali da je na to jednostavno bio primoran.

– Omogućili smo mu da trenira u klubu i nakon što je dobio ispisnicu, dakle u trenutku kad formalno više nije bio član kluba. No, to nam se obilo o glavu. Dolazio je na treninge no odbijao je komunicirati s trenerom, odlazio bi pola sata prije završetka treninga, razgovarao na telefon u vrijeme treninga i slično. Zato smo mu rekli da više nije član kluba i da zato ni ne može tu trenirati. A on je od toga napravio aferu. Tražio je i dobio ispisnicu i valjda ima neke ponude i zato bi mu bilo najbolje da čim prije odabere novi klub i da tamo trenira. Mi mu doista želimo sve najbolje u nastavku karijere. Ali, za nas život mora ići dalje. Hrvački klub Vindija postojao je i prije Tonimira Sokola, a postojat će i nakon njega – za kraj je poručio Runac za Sport Flash.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije