Europski tjedan sporta: Cilj je potaknuti građane na bavljenje sportom

Lepoglava – Europski grad sport ovog tjedna, od 7. do 13. rujna, obilježava Europski tjedan sporta. Riječ je manifestaciji pokrenutoj na inicijativu Europske komisije, a kojoj se, uz podršku Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave i organizacijom sportskih aktivnosti, priključio i Grad Lepoglava, prenosi Lepoglava.Net.

– Odlična suradnja Grada Lepoglave i gradske Zajednice sportskih udruga nastavljena je i na ovom projektu. Grad Lepoglava prepustio je Zajednici da provede sve manifestacije u okviru Europskog tjedna sporta. Napravili smo jedan zanimljiv program i podijelili ga na četiri dana. Jedan dio odnosi se na djecu, a drugi program odnosi se na sve ostale koje pokušavamo aktivirati. Za njih smo pripremili jednu šetnju po obroncima Ivančice. Dakle, animirali smo sve – dječje vrtiće, osnovne škole, sve udruge, klubove, mlade i umirovljenike. Naša je želja da sve dobne skupine sudjeluju na tim aktivnostima. Inače, naša je obaveza kao Europskog grada sporta uključiti se u obilježavanje Europskog tjedna sporta – pojasnio je Damir Kužir, tajnik Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave dodavši da će se pratiti koliko je građana bilo uključeno u sportske aktivnosti tijekom ovog tjedna.

Dakle, u sklopu programa BeActive organiziraju se dvije velike sportske priredbe namijenjene djeci i rekreativcima.

Program BeActive Kids namijenjen je popularizaciji sporta među djecom i mladima te se tijekom Europskog tjedna sporta provodi u osnovnim školama na području grada Lepoglave. Pri tom je naglasak stavljen na biciklizam pa su djeca imala prilike iskušati svoje vještine upravljanja biciklom, voziti se biciklima te slušati predavanja o sigurnom upravljanju biciklom u prometu, koja su im održali policijski službenici.

– Drago nam je da je u prvom planu i u centru pozornosti dijete. Upravo zbog njih je važno promovirati ovakav zdravi ljudski moment odrastanja kroz sport i rekreaciju. Zapravo kroz igru dijete može barem taj tjedan biti izloženo tom pozitivnom momentu kojeg nosi sport i rekreacija unutar lokalne zajednice – istaknuo je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Središnji događaj u subotu

Središnje događanje bit će organizirano u subotu, 12. rujna, na terasi restorana Ivančica, s početkom u 16 sati, na kojem se očekuje veći broj sportaša, djece i rekreativaca. Za njih će biti organizirane sportske igre te demonstracija sportova, a pridružit će im se i gost olimpijac, Slavko Goluža.

– U subotu bi na terasu restorana Ivančica trebali doći svi – od najmlađih do najstarijih. Predviđen je program za dječji vrtić u gradskom parku s raznim sportskim igrama. Svi ostali ići će na jedno hodanje odnosno šetnju od šest kilometara u trajanju oko sat vremena. Tako ćemo skrenuti pažnju na potrebu bavljenja sportskim aktivnostima. Po povratku imamo jedan zabavni program gdje će se predstaviti. Taj dan nam dolazi Slavko Goluža – dvostruki zlatni olimpijac i višestruki nositelj medalja sa svjetskih prvenstava. Imamo i dvadeset minuta zumbe. Cilj nam je animirati dio ženske populacije plešu i budu aktivne i da i na taj način podignemo postotak ljudi na gradskom području da se bave sportom – najavljuje Kužir.

– Nismo išli na nekakvu megalomaniju nego na ono što je najjednostavnije i ono što zapravo često ignoriramo i zaboravimo, a to je obično kretanje – hodanje i bicikliranje. Obično organiziramo puno turnira i velikih događanja pa mislimo da je to dovoljno za ovaj sportski dio, no upravo je suprotno – ono što je najjednostavnije, kao što je hodanje, čini znatno više dobroga većini stanovništva – zaključio je Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije