Franja Želimorski: Loše bih se osjećala da ne treniram

Nakon odličnih rezultata na Noćnom mitingu i Prvenstvu Balkana, mlada varaždinska atletičarka Franja Želimorski se priprema za Svjetsko prvenstvo za mlađe juniorke i juniore u Kolumbiji, gdje će pokušati ostvariti čim bolji rezultat u bacanju koplja, njoj najdražoj atletskoj disciplini. Ususret odlasku u Kolumbiju, popričali smo s njom i doznali kako se priprema za natjecanja, ali i čime se bavi dok ne trenira.

O Franji između treninga i natjecanja

Franja je inače učenica Prve gimnazije Varaždin, gdje pohađa dvojezični smjer, a upravo je završila drugi razred i to s odličnim uspjehom. Još uvijek ne razmišlja o određenom fakultetu, ali zna da bi voljela studirati u Zagrebu.

– Nisam još razmišljala o fakultetu, ali svakako ciljam na Zagreb, a što ću studirati imam još vremena za razmisliti – rekla je pomalo samozatajno Franja.

U slobodno vrijeme nema puno aktivnosti, zbog obaveza, ali najdraže joj je druženje s dragim ljudima, govori nam.

– Nisam neki umjetnički tip, a i ne gledam baš televiziju i filmove. Puno slobodnog vremena provodim sa svojim curama, a najviše od svega volim spavati i odmarati. Volim slušati techno i house glazbu, a i Red Hot Chili Peppers su mi jako dragi bend – rekla nam je.

Franja uskoro putuje u Kolumbiju na svjetsko prvenstvo, a kako kaže, prijateljice su već naručile poklone.

– Prijateljice su mi velika podrška u svemu što radim, pogotovo u sportu, a čim su čule da putujem u Kolumbiju na natjecanje, počele su mi pristizati želje za poklone – duhovito se nadovezala Franja.

O karijeri

Njena atletska karijera je počela nakon bavljenja plivanjem. Došla je na jedan trening i tu je sve krenulo.

– Na prvim treninzima smo isprobali sve discipline, a nisam znala koja mi je najprivlačnija sve dok nisam jednom prilikom bacila vortex i koplje, a oni su letjeli dalje nego što sam mogla zamisliti – započela je Franja priču o svojim počecima u bacanju koplja.

Kaže kako joj je zanimljiv i skok s motkom, ali nije ga još probala.

– Zanimljivo mi izgleda ta disciplina, rekla sam i treneru da bih rado probala jednom prilikom pa smo se dogovorili da može, ali samo nakon svih natjecanja i treninga, da se slučajno nešto ne dogodi – otkrila nam je.

Franja je normu za Svjetsko prvenstvo u Kolumbiji ostvarila na domaćem terenu na noćnom mitingu, gdje je koplje bacila 48,31 metar i to joj je bio osobni rekord, sve do Prvenstva Balkana gdje je još jednom potvrdila svoju normu i poboljšala rezultat i osobni rekord na 51,96 metara.

– To su mi dva najdraža trenutka u karijeri. Nisam vjerovala da mogu toliko daleko baciti, ali mi je uspjelo i to iz četvrtog pokušaja. U Kolumbiji bih željela barem ponoviti taj rezultat, ali neki cilj koji smo si zadali je ulazak u finale. Sve više od toga će biti bonus – ispričala je Franja.

Kako kaže, osim samog natjecanja na koje putuje bez trenera, voljela bi uhvatiti slobodnog vremena i za razgledavanje.

– Ako bude prilike, rado bih razgledala Cali. Malo sam gledala po internetu, izgleda jako zanimljivo, makar sam pročitala da je pomalo opasan grad – izjavila je Franja o planovima u Kolumbiji osim samog natjecanja.

O pripremama za Kolumbiju i ostala natjecanja

Kako kaže, kontinuiranim radom se rješavaju svi problemi koji bi mogli iskrsnuti, a puno pomaže i stručni tim sastavljen od kvalitetnih pojedinaca.

– Nema posebnih priprema za Kolumbiju, kontinuirano radimo cijele godine i pripremamo se za natjecanja, a veliku zaslugu za to ima trener Nenad Pavliček koji svakodnevno proučava materijale i nove tehnike kako bismo razvili trening i prilagodili ga mojim potrebama. Također, fizioterapeut Tomislav Vrbnjak je jedan od bitnih čimbenika u trenažnom procesu, koji je vrhunski stručnjak i zna što mi je potrebno kako bi moje tijelo bilo u potpunosti spremno za natjecanja – objasnila nam je Franja.

Za trenera ima samo riječi hvale, a kako kaže, imaju odličan odnos i na treninzima vlada opuštena atmosfera, što joj se veoma sviđa.

– Kad se radi opušteno i bez dernjave, postižu se najbolji rezultati, a trener zna kako izvući najbolje iz mene. Trening mi služi kao ispušni ventil, stoga je bitno da prođe sve u najboljem redu, kako bih čim spremnija dočekala velika natjecanja – pojasnila je.

Također, roditelji su joj velika podrška u svemu što radi iako je otkrila kako ponekad ne voli da gledaju njezine nastupe na natjecanjima pa oni potajnoi promatraju, čemu je posvjedočila i njena majka. Ali zato poslije svakog natjecanja prvo uzima mobitel u ruke i javlja rezultate roditeljima.

Za kraj, dotakli smo se i nekih želja za budućnost, a kako ističe, želja joj je biti čim bolja s vremenom.

– Htjela bih ispuniti norme za velika natjecanja, kao što je ovo u Kolumbiji, a posebno bih voljela ostvariti još bolje rezultate, a to će zasigurno doći s vremenom – zaključila je Franja Želimorski prije odlaska na Svjetsko prvenstvo za mlađe juniorke i juniore u Kolumbiji koje se održava od 15. do 19. srpnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije