Preminuo Blaž Jurec, jedna od najvećih legendi Varteksa

Kada sam kao mladi novinar u jednom od prvih posjeta stadionu Varteksa u toj ulozi, pohodio svečani salon, bio sam upozoren od strane pokojnog novinara Ivice Vukotića: “Mali, znaš li ti tko je ono tamo u kutu” pokazujući na stasitog gospodina, očito dobrodržećeg za svoje godine. “Mali, to ti je Blaž Jurec, najveća legenda našeg kluba”, kazao mi je Vukotić.

Najveća ili jedna od najvećih, sasvim je sigurno, Blaž Jurec je čovjek koji je ostavio veliki pečat u NK Varteksu.

Jurec je preminuo u petak u svojem Varaždinu, gradu u kojem nije rođen, no kojeg je prigrlio kao svojeg, odnosno koji je prigrlio njega.

Rođen je u Zlatar Bistrici, gdje je i naučio vratarski posao, pa došao u Varteks, gdje praktički nije ‘silazio’ s gola Varteksa deset sezona, u razdoblju od 1960. do 1970. godine.

Njegovi najveći uspjesi vezani su uz 1961. godinu, odnosno Kup Maršala Tita, u kojem je, kao prvi drugoligaš ikad u finalu, Varteks poražen od Vardara.

Blaž Jurec bio je jedan od najzaslužnijih uopće za ulazak do finala, ponajviše za polufinale kupa, u kojem je zaustavljao sve prigode splitskih nogometaša, predvođene sjajnim Bernardom Vukasom.

Točno deset sezona branio je u 2. Saveznoj ligi Zapad, u kojoj se Varteks takmičio s ljubljanskom Olimpijom, Čelikom iz Zenica, banjalučkim Borcem, tuzlanskom Slobodom te Šibenikom, Zadrom, Istrom i Lokomotivom. Nakon Varteksa, u kojem je skupio 265 službenih nastupa, karijeru je nastavio u varaždinskoj Slobodi.

I nakon karijere, redovito je pohodio Varteksov stadion, pratio utakmice varaždinskog prvoligaša, odazivao se rado i na sva druženja i proslave. Bio je uvijek rado viđen gost u klubu, spreman za čašicu razgovara sa svakim.

Spomenimo da je Blaž i cijeli radni vijek proveo u Varteksu, gdje je radio u trgovačkoj mreži.

Da se, po uzoru na NBA ligu, u nogometu dresovi dižu na “vrh” stadiona, vratarska “jedinica” Blaža Jureca bi zasigurno imala svoje posebno mjesto na stadionu Varteksa, u klupskom “Hall of fame”.

Posljednjih godina borio se s bolešću, a u petak ja nažalost i izgubio tu bitku. Posljednji oproštaj od Blaža Jureca bit će u ponedjeljak u 14.30 sati na varaždinskom gradskom groblju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije